ПоддержатьУкраїнська

З початку 2020 року у НСЖУ зафіксували 74 нападів на журналістів

StopCor
StopCor

StopCor

З початку 2020 року у НСЖУ зафіксували 74 нападів на журналістів

За інформацією Національної спілки журналістів України, з початку 2020 року на журналістів різних видань було скоєно 74 нападів. Разом з цим повідомляється, що лише за осінь в країні зафіксували 25 подібних випадків. 

 Фото: atn.ua

Про це йдеться у повідомленні на сайті Національної спілки журналістів України.

"25 інцидентів фізичної агресії щодо українських журналістів трапилося за три місяці осені 2020 року. За останні чотири роки це найбільша кількість інцидентів, які фіксувалися осінню – найменше нападали на журналістів у 2019 році (16 інцидентів протягом вересня-листопада), у 2017 році – 21 інцидент, 2018 – 23. Головною причиною зростання агресії наприкінці цього року є напружена кампанія з місцевих виборів та конфліктна поведінка порушників запроваджених урядом карантинних обмежень", - йдеться у повідомленні НСЖУ.

Дванадцять інцидентів, пов’язаних із фізичною агресією та грубим перешкоджанням професійній діяльності, зафіксувала Національна спілка журналістів України у жовтні, ще шість – у листопаді, раніше у вересні повідомлялося про сім інцидентів. Загалом від початку 2020-го року зафіксовано 74 таких інцидентів. Про це свідчать дані моніторингу «Індекс фізичної безпеки журналістів України», який НСЖУ проводить спільно з партнерськими громадськими організаціями.

Досить поширеними за останні два місяці були і напади на журналістів з боку представників охорони тих чи інших об’єктів та активне «небажання» дозволити співробітникам ЗМІ проводити зйомку або збір інформації.

Так, 6 жовтня на Київщині у селі Гатне під час засідання виборчої комісії було скоєно напад на журналістку та режисерку документального кіно Таїсію Кутузову. Люди у поліцейській формі накинулися на неї, почали заламувати руки та віднімати камеру.

Внаслідок інциденту був зламаний мікрофон журналістки.

На Дніпропетровщині в день місцевих виборів 25 жовтня чинний депутат Тернівської міської ради проявляв фізичну агресію на виборчій дільниці до редактора міської газети «Вісті Тернівки» Альони Поддуєвої. Журналістка подала заяву до місцевого відділу поліції через перешкоджання журналістській діяльності та поінформувала Національну спілку журналістів України.

«Хапав мене за руки та штовхав, намагався вибити з рук мій мобільний телефон, яким я вела зйомку», – йдеться про поведінку депутата у заяві редактора газети.

На лікарняне ліжко втрапив редактор газети «Народовладдя про всіх і про все» з Донецької області Володимир Грабовенко. Невідомі побили його битками біля власної домівки. Інцидент стався 30 жовтня. Тоді ж чоловіка госпіталізували до Волноваської центральної райлікарні.

 Володимир Грабовенко Фото: НСЖУ

Сам постраждалий розповів про інцидент так:

«Чую в калитку стукнуло, я бігом вискочив на вулицю, дивлюсь пів цеглини лежить на вулиці біля двору, побіг в провулок. Дивлюсь, там машина стоїть і хтось ходить. Отримав удар битою. Піднявся, закрився, по руці биткою мене, потом по нозі, потім вони сіли в машину й поїхали», – каже Грабовенко.

Внаслідок побиття чоловік отримав перелом кісток правої гомілки, перелом передпліччя, забиті рани голови.

Володимир Грабовенко – колишній депутат Волноваської районної ради, газету створив близько року тому. Займався, за його словами, антикорупційною діяльністю.

Кримінальне провадження відкрили за статтею про хуліганство. Утім, адвокат потерпілого домагається перекваліфікації у «замах на вбивство» та «насилля щодо журналіста».

Журналісти відразу двох видань постраждали під час зйомок в ресторані «Havana» в Києві. Знімальна група «СтопКор» разом із активістами 14 листопада проводили рейд  ресторанами Києва та перевіряли, чи працюють вони в умовах карантину вихідного дня.

В ході цього рейду їм вдалося безперешкодно зайти до ресторану «Havana», сісти за столик та зробити замовлення.

Журналіст почав фіксувати факт роботи закладу, однак в цей час на нього з кулаками накинувся адміністратор.

Правоохоронцям, які прибули за викликом журналістів, довелося штурмувати приміщення, аби допомогти медійникам та припинити правопорушення.

Тут же стався напад на журналіста видання  «Страна.ua» Владислава Бовтрука, який фіксував усі ці події. До нього підійшов правоохоронець та відібрав телефон. Згодом телефон повернули, а наряд поліції склав протокол про протиправні дії їхніх колег.

У Національній спілці журналістів України зазначають, хоч у зростанні фізичної агресії щодо журналістів є головні причини – місцеві вибори та карантин – але напади на працівників медіа стали реаліями, а не винятками. Професія журналіста є небезпечною, а нападники не отримують відчутного опору.

  • Жорстокі побиття, спалені автомобілі чи редакційні приміщення, зламана техніка, штовханина – українські журналісти ризикують здоров’ям та життям, намагаючись виконувати свої професійні обов’язки, – наголошує голова НСЖУ Сергій Томіленко. – Попри те, що за інцидентами розпочинаються оперативні розслідування, але професія стане безпечнішою лише тоді, коли нападники отримуватимуть вагомі вироки. Жодного виправдання фізичній агресії до працівників медіа немає, якими би незручними вони не були!

Нагадаємо, «Індекс фізичної безпеки журналістів» – це щомісячний моніторинг фактів фізичної агресії до журналістів в Україні. «Індекс…» укладають спільно НСЖУ й партнери: ГО «Інформаційна безпека», ГО «Платформа прав людини», Академія української преси та Інститут розвитку регіональної преси.

Інциденти фізичної агресії щодо журналістів у жовтні 2020 року:

Таїсія Кутузова, видання «Kyiv Post», Київська область

Інцидент стався 6 жовтня 2020 року у селі Гатне (Київська область). Поліцейські напали на журналістку та режисерку документального кіно Таїсію Кутузову під час засідання виборчої комісії. Внаслідок інциденту був зламаний мікрофон журналістки.

Дмитро Ключко, Telegram-канал «Pavlovsky News», м. Київ

11 жовтня представники охорони одного із найбільших ТРЦ столиці перешкоджали професійній діяльності журналіста. В ході акцій протесту невідомі, які є представниками охорони торгівельно-розважального центру, розбили Дмитру Ключку телефон. Варто зазначити, що Дмитро чітко представився та попередив про те, що він журналіст.

Катерина Широкопояс та знімальна група, Телеканал «НТА», Тернопільська область

Знімальну групу львівського телеканалу НТА не випускали зі сміттєзвалища твердих побутових відходів у селі Малашівці (Тернопільська область). Інцидент стався на початку жовтня під час зйомок сюжету про те, яким чином сміття зі Львова потрапляє в сусідні області.

Артем Поліковський та знімальна група, «СтопКор», Дніпропетровська область

14 жовтня на Дніпропетровщині стався напад на знімальну групу проєкту журналістських розслідувань «Стоп корупції». Спочатку було заблоковано  рух автомобіля журналістів, відбулася спроба здійснити наїзд на члена знімальної групи. Трохи пізніше на місце прибули молодики з охоронної фірми у зеленій формі та без розпізнавальних знаків, які напали та пограбували знімальну групу.

Роман Варшанідзе, видання «Альтернатива.орг», Одеська область

Роман Варшанідзе повідомив, що проти нього застосувала силу охорона місцевого кандидата, під час побиття у журналіста також відібрали камеру, якою він намагався зняти інцидент. У потерпілого діагностували синці і струс мозку. У лікарні йому надали першу допомогу.

Мар’ян Кушнір, «Радіо Свобода», Київ

21 жовтня під час сутички між активістами та силовиками під Шевченківським районним судом Києва після розгляду справи про вбивство Павла Шеремета, правоохоронець намагався зламати об’єктив камери журналіста.

Видання «Альтернатива.орг», Одеська область

В ніч на 21 жовтня скоєно підпал редакції видання «Альтернатива.орг» в Овідіополі Одеської області. Це уже другий злочин, скоєний проти місцевого незалежного медіа протягом тижня. Двоє невідомих розбили вікно та кинули пляшку із запалювальною сумішшю у вікно редакції. У приміщенні обгоріли меблі, підлога, але редакція та техніка не вигоріли, оскільки сусіди змогли до приїзду пожежних загасити полум’я.

Альона Поддуєва, газета «Вісті Тернівки», Дніпропетровська область

Чинний депутат Тернівської міської ради на Дніпропетровщині  виявляв фізичну агресію на виборчій дільниці до редактора міської газети «Вісті Тернівки» Альони Поддуєвої. Причиною агресії стало те, що журналістка зафіксувала на виборчих дільницях спостерігачів, які працювали під виглядом преси.

Олексій Павловський та оператор, телеканал «Kyiv Live», м. Київ

Інцидент стався 29 жовтня на Оболоні під час прямого включення. Журналісти висвітлювали проблему з незаконною точкою приймання вторсировини в одному з дворів міста Києва. На знімальну групу почав кидатися, нецензурно висловлювався та погрожувати чоловік, який як раз знаходився у цьому пункті прийому вторсировини.

Знімальні групи, телеканал «АТН», телеканал «XTV», телеканал «112 Україна», м. Харків

У Харкові близько півтора десятка невідомих, котрі представилися охоронцями будівництва дороги через територію ТЦ  «Барабашово», напали відразу на три знімальні групи, що намагалися зробити сюжети про хід будівництва. Агресивно налаштовані молоді люди спортивної статури силою відштовхали журналістів від місця зйомки і погрожували фізичною розправою.

Володимир Грабовенко, газета “Народовладдя про всіх і про все”, Донецька область

Невідомі побили битами редактора газети біля власної домівки. Постраждалому зробили декілька операцій. Попереду довготривале лікування та реабілітація. Побиття колеги постраждалого та сам постраждалий пов’язують виключно з журналістською діяльністю – активно проводив антикорупційні розслідування в регіоні.

Андрій Пилипович, журналіст-фрілансер, член НСЖУ. Херсонська область

30 жовтня в Новій Каховці на Херсонщині був здійснений напад на журналіста Андрія Пилиповича. Це відбулося під час проведення земельного аукціону в міському Палаці культури. Нападником виявився власник місцевої бази відпочинку, який був учасником торгів і прагнув викупити ділянку, де вже у нього є споруда.

Інциденти фізичної агресії щодо журналістів у листопаді 2020 року:

Михайло Погрібний, ТОВ «Телерадіокомпанія-Інформ», Полтавська область

10 листопада, у Полтавській області начальник Семенівського відділення поліції перешкоджав професійній діяльності головного редактора ТОВ «Телерадіокомпанія-Інформ» Михайла Погрібного, намагався розбити відеокамеру. Відбулося це під час підготовки сюжету про транспорт агрофірми, з якого за рішенням суду зняли арешт.

Владислав Бовтрук, «Страна.ua», м. Київ

14 листопада Владислав Бовтрук перебуваючи на вулиці, фіксував штурм правоохоронцями ресторану “Havana”, в якому незаконно утримували журналістів «СтопКору». В цей момент до нього підійшов правоохоронець та відібрав телефон. Згодом телефон повернули, а наряд поліції склав протокол про протиправні дії їхніх колег.

Валентин Чорний, «СтопКор», м. Київ

Знімальна група «СтопКор» разом із активістами проводили 14 листопада рейд  ресторанами Києва та перевіряли, чи працюють вони в умовах карантину вихідного дня.  В ході цього рейду їм вдалося безперешкодно зайти до ресторану “Havana”, сісти за столик та зробити замовлення. Журналіст почав фіксувати факт роботи закладу, однак в цей час на нього з кулаками накинувся адміністратор.  Правоохоронцям, які прибули за викликом журналістів, довелося штурмувати приміщення аби допомогти медійникам та припинити правопорушення.

 Адміністрація закладу до приїзду поліції незаконно утримувала в середині журналістів. Фото: СтопКор.

Володимир Цимбалюк, видання «Власна справа», м.Харків

У Харкові, 24 листопада, невідомі побили головного редактора видання “Власна справа” адвоката Володимира Цимбалюка. 53-річний чоловік після нападу потрапив до лікарні з травмами. Інцидент пов’язують з журналістським розслідуванням потерпілого.

Олександр Сівак, журнал “Судноплавство”, м. Одеса

В ніч на 26 листопада невідомі підпалили автомобіль видавцю журналу “Судноплавство” Олександрові Сиваку. Автомобіль згорів дотла і не підлягає подальшій експлуатації. Підпал стався в гаражному кооперативі, біля будинку видавця. Правоохоронці підтвердили на своєму сайті, що причиною займання був підпал.

Віолетта Товкес, телеканал «NewsOne», м. Київ

Під час церемонії пам’яті жертв Голодомору 28 листопада на журналістку NewsOne Віолетту Товкес напав невідомий чоловік. Радикально збуджений громадянин  накинувся на журналістку, вибив з її рук мікрофон, лампадку і штовхнув її. Печерське управління поліції Києва розпочало кримінальне провадження за фактом перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

Як повідомляв “СтопКор” раніше, у столиці відбулись дводенні міжнародні тренінги з питань безпеки журналістів.

Другие новости