ПоддержатьУкраїнська

Загородний про довибори до парламенту: підкуп не зникає, а змінює форми

Марія Шевель
Марія Шевель

Журналіст, редактор

Загородний про довибори до парламенту: підкуп не зникає, а змінює форми

На Херсонщині та Черкащині проводять довибори до ВРУ, під час яких очікують на нові форми підкупу та спекуляцій голосами виборців. Про це 19 жовтня під час круглого столу на тему «Довибори до Верховної Ради України 2021 на виборчих округах №184 та №197» у медіацентрі «СтопКор» заявив політичний експерт Тарас Загородний.

 Тарас Загородний Фото: СтопКор

«Поліція не помічала, як триває відкрите скуповування голосів. На минулих виборах у 87 окрузі нахабно виносили бюлетені — 900 бюлетенів просто зникли. На деяких дільницях, де перемагав пан Шевченко, протягували пана Вірастюка. У 197 окрузі був перенесений його центр — із Канева до Золотоноші. І, скоріше за все, ЦВК була ледь не за стінкою мерії. За моїми даними, команди, які заїжджали, у підпорядкуванні мали силовиків. Ми бачимо притягнення силовиків для просування власних кандидатів.  Я очікую на “кіно” під час виборів. Вони будуть застосовувати такі інструменти, бо їх ніхто не зупиняє. На жаль, ми бачимо погіршення ситуації у цих виборчих округах», — запевнив політичний експерт.

Олег Саакян, співзасновник платформи «Діалог про світ і безпечну реінтеграцію», додав, що це не нове явище та політика не змінилася. Децентралізація, яка не завершена, не змінює ситуацію.

«Гречка буде показувати результати виборів. Можемо в бюлетені зазначати біографію кандидата. На сьогодні соцпроблеми переважують. Адмінресурс є ключовим», — заявив  Олег Саакян.

 Олег Саакян Фото: СтопКор

Тарас Загородний повідомив, що ЦВК на мажоритарних виборах запровадила нумерування кандидатів. І це позитивна зміна, адже відсутність нумерування дозволяє ставити клонів, тому що списки були за алфавітним порядком. І так забирали голоси.  Люди безплатно змінювали прізвище, а потім зникали.

«Підкуп нікуди не зникав, він просто знайде нові форми — гроші, гречка до старту компанії. Адже рівень життя залишається дуже низьким. І у кандидатів від “Слуги народу” стоїть завдання перемагати будь-якими способами», — стверджує політичний експерт.

Нагадаємо, 31 жовтня 2021 року пройдуть довибори до ВРУ на двох одномандатних виборчих округах: № 184 у Херсонській області та №197 на Черкащині. У першому окрузі балотується 19 кандидатів у народні депутати, у другому — 26. Серед кандидатів — представники парламентських партій, регіональних політичних об’єднань та нових позапарламентських політичних сил.

Зазначимо, що Роман Бочкала заявив, що на Херсонщині гречкосійство почалося ще задовго до передвиборчої кампанії.

Другие новости