ПоддержатьУкраїнська

Журналісти звернулися до голови Уряду через екологічну загрозу в Одесі

StopCor
StopCor

StopCor

Журналісти звернулися до голови Уряду через екологічну загрозу в Одесі

Журналісти "СтопКору" передали звернення на ім'я прем'єр-міністра Володимира Гройсмана через екологічну загрозу в місті Одеса.

"Журналісти програми "Стоп корупції" на прохання місцевих активістів та екологів провели розслідування щодо системи відведення каналізаційних стоків від системи біологічного очищення "Північна» в Одесі", - зазначили представники редакції.

За даними журналістів, каналізаційні стоки від СБО "Північна" виливаються або в акваторію Чорного моря, лише за 300 метрів від берега, або до Хаджибейського лиману.

"У випадку виливання стоків до моря прибережна зона стає непридатною для купання, що відлякує потенційно нових туристів від Одеси. У випадку виливання стоків до Хаджибейського лиману існує постійна загроза прориву дамби, яку будували ще в 50-60 роки ХХ століття і проектували як тимчасову гідротехнічну споруду. Відтак під загрозою затоплення опиняється 1/16 території Одеси", - зазначили журналісти у зверненні до прем'єр-міністра.

Також розслідувачі уточнили, що в Одесі вже існує готова на 95% альтернатива старій системі відведення стоків - "Глибоководний випуск".

Ця система збудована ще 2011 року і має на меті відводити очищені каналізаційні стоки за 4 кілометри вглиб Чорного моря та через дифузори мінімізувати концентрацію цих стоків у морській воді, йдеться у листі.

"Компанія-генпідрядник (ТОВ "Ремерцентр") провела більшість робіт із будівництва "Глибоководного випуску" кредитним коштом, взятим у приватного банку. Загальна кошторисна вартість – 585 млн грн. 2013 року, коли замовник будівництва (Одеська облдержадміністрація) мала була розрахуватися з ТОВ "Ремерцентр", компанія так і не отримала коштів, відтак і не завершилося будівництво готової на 95% системи "Глибоководний випуск". За цей час до цих 585 млн. грн додалися ще й багатомільйонні штрафи, прописані в договорі", - поділилися фактами журналісти "СтопКору".

Колектив проекту просить очільника уряду взяти це питання під особистий контроль та посприяти вирішенню стратегічно важливого питання для Одеси.

Другие новости