ПоддержатьУкраїнська

Київ і Каїр домовляються про правову допомогу щодо звільнення українця Чікоша - Клімкін

StopCor
StopCor

StopCor

Київ і Каїр домовляються про правову допомогу щодо звільнення українця Чікоша - Клімкін

Влада України та Єгипту розробляє Угоду про взаємну правову допомогу, за допомогою якої в Києві розраховують звільнити засудженого в березні 2012 р. судом Єгипту до 25 років в'язниці українця Едварда Чікоша, звинуваченого в контрабанді зброї, заявив глава українського МЗС Павло Клімкін.

"Я зараз перебуваю в контакті зі своїм єгипетським колегою і ми домовилися, що ми зараз розробляємо Угоду про взаємну правову допомогу. На підставі цієї угоди ми будемо здійснювати спроби його звільнити", - сказав П.Клімкін в п'ятницю ввечері в Києві, відповідаючи на питання журналістів про ситуацію із засудженим в Єгипті українцем Е.Чікошем.

Разом з тим, міністр відзначив, що питання звільнення Е.Чікоша дуже складне, оскільки влада Єгипту звинувачує його в контрабанді зброї й "для уряду Єгипту це дуже серйозно".

"Але те, що ми робимо: на рівні президента України, який розмовляв у рамках Генеральної асамблеї ООН з президентом Єгипту, я кілька разів розмовляв з міністром (Єгипту - ред.). Я сподіваюся, що нам вдасться вийти на цю угоду (про взаємну правову допомогу - ред.), і в рамках цієї угоди здійснити додаткові кроки для того, щоб його звільнити ", - сказав П.Клімкін.

При цьому він знову підкреслив, що переговори з приводу цього питання дуже складні, зважаючи на тяжкість злочину, в якому обвинувачений українець.

Як повідомлялося, 20 і 22 жовтня 2011 року компетентні органи Єгипту затримали двох громадян України, представників туристичної фірми, за підозрою в контрабанді зброї.

1 листопада одна з затриманих – громадянка України – була звільнена. "6 грудня ми отримали від посольства Єгипту в Україні повідомлення про те, що другий затриманий, громадянин України, був звинувачений в перевезенні зброї через Ізраїль до Єгипту при співучасті ще кількох осіб, які безпосередньо здійснювали контрабанду. У будинку українця були виявлені пристрої, за допомогою яких він зв'язувався з іноземною стороною ", - повідомив прес-секретар МЗС України Олександр Дикусаров.

Тим часом, єгипетська газета "Аль-Ахрам" написала, що поліція Єгипту пред'явила звинувачення громадянину України і двом ізраїльтянам в контрабанді зброї і боєприпасів на територію країни через кордон з Ізраїлем. За інформацією газети, українець, який працював менеджером туристичної компанії в Шарм-еш-Шейху, замовив кулемет в ізраїльтянина Мамуна аль-Алімі. Другий ізраїльтянин, Зухейр Захлага, який проживає в місті Ейлат, провіз зброю на територію Єгипту. Українець і З.Захлага ув'язнені, в той час як М.аль-Алімі все ще перебуває на волі в Ізраїлі.

12 березня 2012 р. суд єгипетського міста Ісмаіл засудив Е.Чікоша до 25 років позбавлення волі за контрабанду зброї через ізраїльсько-єгипетський кордон. Як повідомив О.Дикусаров, крім громадянина України, до аналогічного терміну позбавлення волі були засуджені двоє громадян Ізраїлю. Крім 25 років позбавлення волі, засуджені повинні заплатити штраф у розмірі 50 тис. єгипетських фунтів.

Другие новости

В Киеве задержали 'агробизнесменов', незаконно пытавшихся получить 25 млн грн кредита в банке

В Киеве задержали "агробизнесменов", незаконно пытавшихся получить 25 млн грн кредита в банке

Трое мужчин, которые выдавали себя за владельцев агробизнеса, сговорились получить кредиты на значительные суммы

Готовится уехать на ПМЖ? Долларовый миллионер Слобоженко 'эвакуировал' элитный автопарк из столичного ЖК

Готовится уехать на ПМЖ? Долларовый миллионер Слобоженко "эвакуировал" элитный автопарк из столичного ЖК

Долларовый миллионер, вероятно, планирует побег за границу?

Крутые машины и земли в Киевской области: действующего нардепа подозревают в незаконном обогащении на 11 миллионов

Крутые машины и земли в Киевской области: действующего нардепа подозревают в незаконном обогащении на 11 миллионов

Незаконное обогащение на 11 млн грн: подозревается действующий нардеп