ПоддержатьУкраїнська

Роздача бурштинових кар’єрів на Житомирщині: Держгеонадра продають спецдозволи без згоди громади

StopCor
StopCor

StopCor

Роздача бурштинових кар’єрів на Житомирщині: Держгеонадра продають спецдозволи без згоди громади

25 лютого запланований черговий аукціон з продажу п’яти дозволів на видобуток бурштину на Житомирщині. Громадські діячі обурюються: Держгеонадра масово продають спецдозволи  без узгодження з місцевою владою і громадою. Про це розповів на своєму ютуб-каналі координатор ГО «Стоп корупції» на Житомирщині Олександр Ігнатьєв.

Скріншот: СтопКор

Ще 5 спецдозволів на геологорозвідку і видобуток бурштину лише за один день Держгеонадра продають у Коростенському районі на Житомирщині, - розповідає Олександр Ігнатьєв, посилаючись на сайт «Prozzoro.Продажі».

За менш ніж 2 місяці 2021 року держава виставила на продаж  десятки спецдозволів на видобуток природних копалин. Причому місцеві жителі ще й гадки не мають, де саме у них видобуватимуть бурштин.

Скріншот: СтопКор

Спецдозволи продають  на відкритому аукціоні через сайт  «Prozzoro.Продаж».  Але  попередньо дозвіл на видобуток копалин не узгоджується з місцевими депутатами і громадами сіл, які є реальними власниками землі.

У такій системі активісти вбачають можливості для корупції, адже видобувачі копалин вже з придбаними спецдозволами на руках ідуть на уклін до місцевої влади, а також до Мінекології й інших держустанов по необхідну документацію.

https://www.youtube.com/watch?v=_tWESuHxFBo&feature=youtu.be

«Виходить, що держава створила шахрайсько-корупційну схему: спочатку продають спецдозволи, а потім покупець іде з цими документами до громади або до Держгеокадастру, щоб йому виділили землю. Ті ж уперше чують, що на їхній території збираються щось видобувати. І у них власні плани на ці ділянки землі. Також видобувачі мають у Мінприроди захистити ОВД. А може виявитись, що на цих ділянках не можна нічого видобувати», - пояснює Олександр Ігнатьєв.

Також громадський активіст обурюється тим, що багата на природні копалини, зокрема, бурштин, Житомирщина використовується як постачальник сировини, а отже, втрачає природні ресурси за безцінь.

Скріншшот: СтопКор

«За 7 років видобутку бурштину в Житомирській області чи створено хоча б одне підприємство з глибокої переробки бурштину? У чому складність дозволити створювати тут підприємства з переробки бурштину, де створюватимуться робочі місця, збільшуватимуться надходження до бюджету області і громад? Чому Житомирщина тоннами вивозить бурштин за кордон і тільки допомагає збагачуватись «братським» китайському, польському і литовському народам?» - ставить питання активіст до представників влади.

Зазначимо,  житомирські антикорупціонери повідомили, що 12 січня Держгеонадра віддали спецдозвіл на 41 га землі під видобування торфу в Лугинах на Житомирщині за ціною 71000 грн.

Другие новости

Было 26 грн, а стало 56: рынок утилизации опасных отходов попал в тень из-за реформы Минсреды

Было 26 грн, а стало 56: рынок утилизации опасных отходов попал в тень из-за реформы Минсреды

Минсреды попало в неприятность с реформой об утилизации опасных отходов во время войны

Российские силы нанесли массированный ракетный удар по электроэнергетической инфраструктуре Украины

Российские силы нанесли массированный ракетный удар по электроэнергетической инфраструктуре Украины

Спасатели работают над ликвидацией последствий в разных областях Украины