ПоддержатьУкраїнська

367 млн – на утримання управлінь: в Ізюмі розкритикували бюджет-2022

Наталья Полынкова
Наталья Полынкова

Региональный редактор

367 млн – на утримання управлінь: в Ізюмі розкритикували бюджет-2022

24 грудня на 19-й позачерговій сесії Ізюмської міської ради ухвалили бюджет громади на 2022 рік. Попри незгоду бюджетної комісії, усі 360 млн грн запланованої дохідної частини  спрямували винятково на зарплати та утримання управлінь та установ, виконавчого комітету та його структур. Про це повідомив керівник місцевого осередку «Стоп корупції» та депутат Ізюмської міської ради Юрій Козлов.

 Фото: cайт м. Ізюм

Бюджетна сесія Ізюмської міської ради ухвалила порядок розподілу надходжень до скарбниці громади на наступний рік. Бюджетна комісія напередодні вирішила не затверджувати цей проєкт бюджету. Попри це, весь бюджет, який має розподілятися на потреби жителів громади, був спрямований на чиновників та бюджетні установи, повідомили в Ізюмському осередку «Стоп корупції». За це проголосували 18 депутатів міської ради, які складають лояльну до місцевого мера більшість. https://www.youtube.com/watch?v=m1mP2X6tNdE

«Цей бюджет має антисоціальний, антинародний характер. На розвиток Ізюмської міської громади нічого не спрямовано, ці діячі позбавили громаду будь-якого шансу на розвиток та існування. При цьому у бюджеті 2022 року протизаконно не враховано близько 40 млн грн дохідної частини та близько 26.4 млн грн спрямовано на потреби чиновників, які не є обов'язковими, а, на нашу думку, у ситуації соціальної, комунальної та економічної кризи у місті – злочинними», — прокоментував ситуацію депутат Ізюмської міської ради стопкорівець Юрій Козлов.

Він зазначив, що йому та його колегам, які перебувають в опозиції до очільника міста, не давали змоги отримати інформацію про бюджет 2022 року. На його думку, чиновники міської ради та виконкому не виконують рішень бюджетної комісії, не надають фінансові документи.

Бюджетна комісія у складі 17 депутатів (це — половина депутатів міськради) не затвердила проєкт бюджету 2021 року, вважаючи його антисоціальним.

Депутати оприлюднили відео засідання бюджетної комісії.

Попри це, депутати вирішили розглядати проєкт бюджету на позачерговій сесії міськради.

Проєкт бюджету громади на рік представила керівниця фінуправління міської ради Ізюма пані Решетняк. Протягом 3 хвилин вона зачитала основні показники бюджету.

«Обсяг дохідної частини в проєкті бюджету визначений у сумі 366 млн 700 тисяч. Зокрема, обсяг доходів загального фонду – 358 100 000, обсяг спеціального фонду – 8 млн 600 тис. Обсяг міжбюджетних трансферних проєктів бюджету визначений у сумі 149 млн 800 тисяч, або складає 40,9 % всіх надходжень. Надходження податків і зборів до бюджету Ізюмської територіальної громади… визначені у сумі 216 млн 900 тис. Обсяг видаткової частини визначений у сумі 366 млн 400 тисяч», — зазначила очільниця фінансового управління Ізюмської міської ради Решетняк.

Вона вказала, що в бюджеті враховано першочергові витрати на оплату праці бюджетникам з урахуванням підняття мінімальної зарплатні, а також на оплату комунальних платежів для комунальних установ. Оголосивши загальні цифри, чиновниця відмовилася відповідати на запитання депутатів.

Депутат Фомічевський повідомив, що за такий бюджет голосувати не буде, бо це не бюджет розвитку, а є бюджетом проїдання, мовляв, бюджет їдять «бюджетні наркомани».

«50 тис. осіб населення міста — ізюмська громада — годує близько 300-500 чиновників, 99% населення забезпечує життя 1% менеджерів, діяльність яких спрямована на те, щоб 300 млн грн привласнити собі за неефективну службу на посадах», — наголосив стопкорівець Козлов.

Інші присутні депутати помітили, що в бюджеті 2022 року запланований профіцит 2%, тобто прибуток бюджету. Вони зазначили, що якщо керманичі громади заробляють на жителях міста прибуток, то в цьому випадку вони зобов'язані подати декларацію та заплатити податок із прибутку бюджету.

Розпорядники коштів — депутати — вимагали викликати на комісію  виконавців бюджету та зобов'язати їх подати постатейно витрати, згідно з їхніми запитами, та скоротити витрати «на пиятики, бешкети, розпусту та інші задоволення».

Утім, в офіційному повідомленні міськради зазначили, що проєкт бюджету пройшов усі необхідні узгодження.

«Після розгляду проєкту даного рішення на всіх постійних комісіях Ізюмської міської ради, дискусій та виступів депутатів, більшістю голосів бюджет Ізюмської громади на 2022 рік було ухвалено. Детально про те, яким він буде, розповів під час брифінгу секретар Ізюмської міської ради Костянтин Петров", — ідеться у повідомленні на сайті міста Ізюм.

У результаті голосування проєкт бюджету підтримали  18 депутатів Ізюмської міськради. Серед них – міський голова Валерій Марченко та його брат, два керівники заводу, два директори шкіл, директор ринку, заступник Марченка та секретар ради, два начальники управлінь, голова профкому тепломережі та інші.

«Не спрямовано грошей на ремонт житла, на заборгованість із зарплати медикам, погорільцям, а решта соціальних виплат зазначено в бюджеті мізерними цифрами. Як приклад: на виконком виділено 33 млн грн, а на оздоровлення дітей — 82000 грн, на соцпослуги всієї громади — 550000 грн (11 грн на одну особу на рік), матеріальна допомога — 450000 грн (9 грн на особу на рік), ремонт аварійних будівель культури – 200000 грн, безплатний проїзд пенсіонерам — 2,23 млн грн, а необхідно близько 6 млн грн…

Наші пропозиції змін базових цифр бюджету та спрямування грошей на проїзд учнів — 800 тис. грн, на проїзд пенсіонерам — 5 млн грн, на соцпослуги — 5 млн грн, матеріальна допомога нужденним — 10 млн грн, на рішення судів — 1,5 млн грн, на утримання аварійних будівель культури – 2 млн грн, виплата погорільцям — 1 млн грн, оздоровлення дітей — 10 млн грн, ремонт житла та комунальних мереж — 41 млн грн, заборгованість за зарплатами медикам — 800000 грн, безплатні ліки – 5,5 млн грн. Ці пропозиції навіть не розглядалися, цим діячам байдуже. Більш важливо забезпечити себе та своє оточення (близько 30 осіб)», — зазначив ізюмський депутат Юрій Козлов.

«2022 рік буде для людей пов'язаний зі злиднями, а чиновники отримають за фактом на 60 млн більше, ніж у 2021 році», — резюмував він.

Нагадаємо:

  • Як повідомляв «СтопКор», 15 грудня відбулася чергова 18-а сесія Ізюмської міськради. Більш ніж 20 важливих для містян соціальних питань не було внесено до порядку денного. Натомість бюджетні зміни розглянули без узгодження з бюджетною комісією.
  • 22 жовтня сесія Ізюмської міської ради поділила більш як 9 млн грн надлишкових надходжень до бюджету на потреби комунальних підприємств і управлінь міськради. Натомість проігнорувала соціальні ініціативи, запропоновані ізюмським депутатом і керівником місцевого осередку «Стоп корупції» Юрієм Козловим.

Другие новости