ПоддержатьУкраїнська

До 3000 доларів: у Бердичеві з’ясували, які зарплати нараховують собі керманичі ОТГ

Наталья Полынкова
Наталья Полынкова

Региональный редактор

До 3000 доларів: у Бердичеві з’ясували, які зарплати нараховують собі керманичі ОТГ

Щомісячні премії перевищують оклади, а щорічна допомога на оздоровлення дозволяє відпочити на Мальдівах. Це все про офіційні прибутки очільників і виконкому Бердичівської громади на Житомирщині. Активісти місцевого осередку ВГО «Стоп корупції» отримали офіційні цифри, у скільки  громаді обходиться утримання місцевих чиновників. З'ясувалось, що на зарплати  місцевої влади Бердичева виділяється  майже 5 мільйонів гривень на рік або 15 000 доларів на місяць. 

 Активісти дізналися, в яку суму обходяться громаді керманичі Бердичева Фото: сайт Бердичівської міськради

Громадськість Бердичева зацікавилася: скільки ж коштів із бюджету ОТГ іде на утримання апарату місцевої влади?

«Виходячи з того, що місцеву владу фінансує громада, жителі мають право знати, у які суми їм обходяться чиновники. Ця інформація не може бути секретною, адже йдеться про гроші громади. До того ж, ми дізналися, що очільники ОТГ торік коштом бюджету навіть літаками літали буцімто у відрядження. Щоправда, керманичі територіальної громади дуже неохоче надали інформацію», — розповідає очільник Бердичівського відокремленого підрозділу «Стоп корупції» Станіслав Лужанський.

Він направив інформаційний запит щодо зарплат місцевих чиновників і їхніх витрат на відрядження.

 Бердичівські активісти направили запит до голови ОТГ щодо витрат на заробітні плати місцевих чиновників Фото: СтопКор

Відповіді чекав майже місяць, хоча мав отримати її протягом 5 днів.

Згідно з офіційними відомостями, у міського голови Бердичева оклад – майже 15 000 грн на місяць. Щомісячно до нього ще нараховується премія – до 19000 грн. Разом з іншими надбавками, індексацією та іншим голова ОТГ обходиться громаді в середньому у 35 000 грн на місяць. А у листопаді Орлюк оздоровився коштом бюджету аж на 45 000 грн. Його дохід разом із зарплатнею у цей місяць склав понад 83 000 грн.

 Зарплатня міського голови Бердичева Фото: СтопКор

Перший заступник міського голови Азізов при окладі у 12200 фактично отримує від 25000 до 37000 на місяць. У серпні  виплати досягли 54000 грн, із них матеріальна допомога на оздоровлення – понад 35 000 грн.

Інші заступники міського голови — Тарасюк і Благодир — обходиться громаді майже у таку ж щомісячну суму  кожен. Хіба що оздоровлення на пару тисяч дешевше.

Заступниця голови ОТГ Петрівська частіше за всіх колег відпочиває - 5 разів на рік.

Відпускні отримувала у травні, липні, серпні, листопаді і грудні. Також у липні чиновниця отримала допомогу на оздоровлення - понід 33 000 грн, В результаті її зарплатня у цій місяць майже досягла  53 000 грн чистими. А в листопаді, окрім щомісячних премій,  їй видали премію до свята - 9400 грн, Разом з відпускними і зарплатою пані Петрівська отримала тоді 32 500 грн.

 Заступниця міського голови Бердичева Петрівська отримує чималі доплати і допомоги Фото: СтопКор

Керуюча справами воконкому Котнюк офіційно має оклад у 12600. Утім, як і її колеги,  щомісяця отримує премії. А у серпні разом з відпускними отримала допомогу на оздоровлення - майже 36 000 грн. В результаті  її дохід склав 55 000 грн.  У листопаді з бюджету громади пані Котнюк видали матеріальну допомогу майже 34 000 грн, цього місяця офіційний чистий дохід чиновниці  сягнув аж 64 390 грн.

 Дохід керуючого справами Бердичівського виконкому Фото: СтопКор

Секретар міської ради Коляда має оклад 12,5 тис. грн. Та щомісячні нарахування збільшують цей оклад удвічі – до 25 000 грн. У липні 2021-го секретар отримав майже 1000 доларів допомоги на оздоровлення. Сума чистих виплат йому з бюджету ОТГ у цей місяць склала 45 тис. грн.

 Дохід секретаря міської ради Бердичева Фото: СтопКор

У тому ж липні разом із відпускними отримав щедру допомогу на оздоровлення і головний архітектор міста. З преміями його оклад у 7000 грн зріс у липні до 42 000 грн.

А от начальник фінансового відділу оздоровлювався на 1000 у.о. в січні. А в серпні 2021 року ще отримав матеріальної допомоги 28 000 грн. Враховуючи щомісячні премії, що перевищують розмір окладу чиновника, розмір його зарплатні доходив до 44 000 грн на місяць.

 Дохід начальника фінуправління Бердичева Фото: СтопКор

Начальник Управління освіти та науки примудрився при окладі 7700 грн у певні місяці отримувати на руки понад 50 000 грн – з усіма преміями, надбавками та допомогами.

 Дохід начальника управління освіти Бердичева Фото: СтопКор

На відрядження бердичівські чиновники витратили за рік 50 000 грн бюджетних коштів.

Примітно, що левова частка цих витрат – майже 36 000 – припадає на передсвятковий грудень.

 Витрати на відрядження бердичівських керманичів за рік склали приблизно 50 000 грн Фото: СтопКор

Більше за всіх подорожували коштом місцевого бюджету заступниця міського голови Олена Петрівська (за 2 тижні відряджень витрати склали  7 278 грн), сам голова ОТГ Сергій Орлюк (6 978 грн за 21 день у відрядженнях) і його радник Артур Іваненко (6 918 грн), який, до речі, був у відрядженнях рівно ту саму кількість днів, що й Орлюк.

 Скільки намандрували за рік очільники Бердичева Фото: СтопКор
До 3000 доларів: у Бердичеві з’ясували, які зарплати нараховують собі керманичі ОТГ

У Бердичівському відокремленому підрозділі ВГО «Стоп корупції» зазначили, що у міськраді не надали повної інформації щодо відряджень посадовців. Зокрема, невідомо, куди і з якою метою подорожували бюджетним коштом керманичі громади.

Нагадаємо:

  • Нещодавно на сесії Бердичівської міськради вибухнув скандал. З’ясувалося, що Управління комунального господарства Бердичева самовільно видобуває пісок для боротьби з ожеледицею. Без будь-яких дозволів. Комунальники Бердичева несподівано на сесії зізнались у нелегальному видобуванні копалин під виглядом рекультивації. Крадіжку піску виправдовують браком бюджетних коштів на суміш для посипання доріг під час ожеледиці.
  • Також нагадаємо, що після запиту "Стоп корупції" у Бердичеві перевірили бомбосховища й укриття.

Другие новости