ПоддержатьУкраїнська

Експрокурорка Нікульнікова зібрала з жителів Дніпропетровщини майже 10 млн грн

Надежда Рогальская
Надежда Рогальская

Редактор, аналитик

Експрокурорка Нікульнікова зібрала з жителів Дніпропетровщини майже 10 млн грн

ГО «Мірбез», яку очолюють експрокурорка Василина Нікульнікова та Антон Петрухін, за минулий рік зібрала майже 10 млн грн благодійних внесків. Як з’ясували ЗМІ, ці кошти нібито призначені на представлення інтересів жителів Дніпропетровщини у судах проти промислових підприємств. Більше про це у сюжеті Кирила Вольного.

Журналісти відвідали село Свистуново неподалік від Кривого Рогу та поспілкувались із місцевими жителями, які підтвердили: гроші (по 15 тис. грн із кожного) вони дійсно переказували на рахунок громадської організації. Загалом у судовому позові фігурують близько 80 селян, отже йдеться про досить значну суму.

Сама Василина Нікульнікова наголосила, що ці кошти ГО начебто отримала для того, щоб забезпечити ефективний захист екологічних прав жителів сіл Свистуново та Миролюбівка.

 Жителі села Свистунове розповіли про збір коштів на суди Нікульнікової Фото: скриншот

Ідеться про судові позови до низки криворізьких металургійних підприємств. У 2021 році Міжрегіональне бюро екологічного захисту, яке очолюють Василина Нікульнікова та Антон Петрухін, спонукали людей судитися з компанією «Арселорміттал». За нібито заподіяну шкоду довкіллю підприємство, на думку позивачів, мало сплатити їм близько 80 млн грн.

Як повідомляють журналісти, згодом Нікульнікова з Петрухіним запропонували заводу профінансувати геопарк на Сланцевих скелях вартістю 50 млн грн. Але втратили інтерес до свого ж проєкту, коли стало відомо, що кошти будуть перераховані напряму підрядним організаціям.

«Громадська організація "Міжрегіональне бюро екологічного захисту" здійснює свою діяльність на засадах власних ресурсів за рахунок свого часу, своїх фінансових можливостей і ніким не фінансується. Якщо ми розробляємо та презентуємо свої проєкти, то ми пропонуємо комусь їх профінансувати», — прокоментувала ситуацію очільниця ГО «Мірбез» Василина Нікульнікова.

Тим часом, поки екологи опікуються здебільшого фінансовими питаннями, геопам’ятка перетворилася на стихійне звалище. Адже будівельні та побутові відходи сюди завозять вантажівками з усього промислового міста.

Другие новости

Земля, имение и квартиры в Киевской области: журналисты посетили владение заместителя командующего НГУ Билоуса (фото)

Земля, имение и квартиры в Киевской области: журналисты посетили владение заместителя командующего НГУ Билоуса (фото)

Журналисты СтопКора приехали к заместителю командующего Нацгвардией Билоусу, чтобы спросить о скандальном приобретении формы для НГУ и его декларации