ПоддержатьУкраїнська

Федоренко, не руйнуй мрії дітей! На Житомирщині відстоюють Бердичівський спортивний ліцей (фото)

Наталья Полынкова
Наталья Полынкова

Региональный редактор

Федоренко, не руйнуй мрії дітей! На Житомирщині відстоюють Бердичівський спортивний ліцей (фото)

5 грудня біля Бердичівської міськради відбулася масштабна акція протесту. Батьки вихованців Бердичівського ліцею спортивного профілю Житомирської облради, спортсмени, депутати різних рівнів вимагали затвердити фінансування для реконструкції унікального спортивного закладу в Бердичеві в межах президентської програми «Велике будівництво». Мітинг підтримали активісти ВГО «Стоп корупції».

 Під мерією Бердичева вимагають фінансування для реконструкції Бердичівського спортивного ліцею Фото: СтопКор

Кілька десятків батьків вихованців Бердичівського ліцею спортивного профілю Житомирської обласної ради вийшли з плакатами до мерії. Вони  протестують проти того, щоб гроші в рамках програми «Велике будівництво», заплановані на реконструкцію та будівництво спортивної інфраструктури Бердичівського ліцею, були направлені до Житомира. Бюджетні кошти на розвиток спорту в області планували надати для Бердичівського спортивного ліцею. Утім, раптом передумали. Житомирська обласна рада вирішила «перекинути» заплановане фінансування на Житомир. Спеціально для цього поспіхом вирішили перепрофілювати Житомирський обласний ліцей для обдарованих дітей з академічним профілем навчання у спортивний ліцей. Це обурило і батьків житомирських ліцеїстів.

 Батьки ліцеїстів вимагають направити кошти за державною програмою на розвиток Бердичівського спортивного ліцею Фото: СтопКор

Про це з місця подій розповіли активісти ВГО «Стоп корупції».

«У Бердичеві є спортивний ліцей Житомирської обласної ради. У рамках програми "Велике будівництво" на його реконструкцію та інфраструктуру заплановано приблизно 500 мільйонів гривень. Тендери на ці проєкти скасовувалися. Але 24 листопада у "Прозорро" з'явився тендер на реконструкцію Житомирського спортивного ліцею Житомирської обласної ради. На реконструкцію корпусів, гуртожитків та будівництво двох критих спортивних залів. Отже, гроші, заплановані на Бердичів, перекидають на Житомир. Що цікаво: на той момент оголошення тендеру юридично ще не було. А рішення про перейменування Житомирського академічного ліцею (для обдарованих дітей, хіміків, фізиків, біологів та математиків) на Житомирський спортивний ліцей прийнято на обласній сесії 30 листопада. Вибухнув скандал, після чого домовилися, що в Житомирі ліцей буде "гібридним" (половина дітей — з академічним профілем навчання та половина — спортсменів)», — розповів координатор ВГО «Стоп корупції» на Житомирщині Олександр Ігнатьєв.

 Представники ''Стоп корупції'' підтримали протести батьків бердичівських ліцеїстів Фото: СтопКор

Протести батьків талановитих юних спортсменів, що навчаються в Бердичівському спортивному ліцеї-інтернаті, підтримали відомі спортсмени та депутати.

 У Бердичеві вимагають пояснень від облради щодо долі спортивного ліцею Фото: СтопКор

«Оскільки це навчальний заклад обласного підпорядкування, потрібно було, щоб обласна рада виділила кошти на виготовлення проєктно-кошторисної документації… 8 чи 10 листопада Житомирська обласна рада виділила ці кошти… І було запущено вже процедуру виготовлення документації.

Але потім окремі люди, політики, як вони люблять себе називати, які дуже турбуються про розвиток Житомирщини і розвиток спортивної Житомирщини, але винятково в окремо взятому місті, згадали, яка ж це сума заходить. І почали в авральному режимі перегравати ситуацію. Почали консультації з депутатським корпусом, щоб переконати, що для Бердичева це буде дуже жирно, щоб там збудували таку спортивну базу для підготовки ліцеїстів», — зазначив у своєму виступі народний депутат Богдан Кицак.

 Народний депутат України Богдан Кицак підтримав обурених батьків ліцеїстів у Бердичеві Фото: СтопКор

Він підкреслив, що реконструйований спортивний ліцей мав би стати «точкою зростання» для Бердичева. Тут могли б проводити змагання не тільки міського, а й обласного, всеукраїнського та міжнародного рівня.  Раніше обранець також розказав про ситуацію з житомирськими ліцеями з трибуни Верховної Ради України.

https://www.facebook.com/watch/?v=1303197076811180&extid=NS-UNK-UNK-UNK-IOS_GK0T-GK1C&ref=sharing

На мітингу під Бердичівської мерією також виступили президент Федерації легкої атлетики Бердичева, спортсменка Юлія Олішевська, викладачі Бердичівського ліцею спортивного профілю.

 Батьків ліцеїстів у Бердичеві підтримали спортсмени та депутати Фото: СтопКор

Усі батьки вихованців і спортсмени, які брали участь в акції протесту, підписали колективне звернення до Президента Зеленського, Верховної Ради України, Житомирської обласної ради. Також вони звернулися до народного депутата Богдана Кицака з проханням підтримати їх у боротьбі за збереження  навчального закладу для обдарованих юних спортсменів Житомирщини.

Учасники акції просять  терміново відреагувати на незаконне створення двох однотипних освітніх закладів на Житомирщині, що є недопустимим згідно з законодавством. Мітингувальники вимагають залишити фінансування, спрямоване програмою Президента «Реконструкція спортивних ліцеїв на території України» в повному обсязі для Бердичівського ліцею-інтернату спортивного профілю Житомирської обласної ради. Обурені батьки також хочуть організувати зустріч із представниками облради, щоб обранці пояснили свої рішення щодо Житомирського та Бердичівського ліцеїв.

 Учасники акції протесту у Бердичеві підписали звернення до обласної ради Фото: СтопКор

«Ми не допустимо порушення конституційних прав наших дітей і не дозволимо нікому маніпулювати нами і нашими дітьми!», — зазначено у зверненні.

 Батьки ліцеїстів підготували колективне звернення до Президента, ВРУ, депутата Кицака й облради Фото: СтопКор

У понеділок, 6 грудня, пропонується організувати круглий стіл за участі батьків ліцеїстів, представників спортивних федерацій і очільників мерії Бердичева.

Нагадаємо:

  • Як повідомляв «СтопКор», раніше батьки вихованців Житомирського академічного ліцею-інтернату для обдарованих дітей також вийшли на акцію протесту до обласної ради. Вони разом із педагогічним колективом виступають проти перепрофілювання академічного ліцею на спортивний.
  • Також нагадаємо, що 2 грудня батьки ліцеїстів з Житомира і Бердичева виступили на брифінгу у Верховній Раді України. Вони звернулися до Президента Зеленського, Верховної Ради України, Житомирської обласної ради з вимогою зберегти унікальність Житомирського та Бердичівського навчальних закладів.

Другие новости