ПоддержатьУкраїнська

Ганявся з колодою в руках і погрожував спалити машину. Як нелегали риють пісок під Києвом на мільйони гривень (відео)

StopCor
StopCor

StopCor

Ганявся з колодою в руках і погрожував спалити машину. Як нелегали риють пісок під Києвом на мільйони гривень (відео)

На Васильківщині, в одному з наймальовничіших її місць, вже другий рік орудують незаконні копачі піску. Масштаби розриття вражають: на місці піщаної копанки утворилося ціле озеро. “СтопКор” провів розслідування і з'ясував, що ґрунт ділки намивають без жодних дозвільних документів, а крадене збувають на столичні бетонні заводи. При цьому місцева поліція вдає, що нічого не відбувається.

 На місці піщаної копанки у Плесецькому утворилося озеро. Фото «СтопКор»

Піщані нелегали

Село Плесецьке, Васильківський район, 40 кілометрів від Києва. Саме тут, впритул до лісу, вже кілька місяців поспіль відбувається незаконний видобуток піску. Піщані нелегали розгорнули свою роботу в промислових масштабах. На місці одночасно працюють кілька екскаваторів, навантажувачів та самоскидів.

І якщо торік під лісом не було навіть натяку на калюжу, то тепер на місці розриття утворилося озеро площею в кілька гектарів. Через що, за оцінками аналітиків «СтопКору», державі завдано збитків на мільйони гривень.

 Валерій Самофал з дружиною. Фото із соцмереж

Керує копанкою житель Васильківщини Валерій Самофал. Саме його телефон вказаний на білбордах із рекламою продажу піску. Його дружина Світлана Самофал, згідно з даними аналітичної платформи «YouControl», очолює ТОВ «ТРАНСКОМ-19», серед видів діяльності якого зазначено: добування піску, гравію, глин і каоліну.

https://www.facebook.com/watch/?v=277479643522672&t=0

«Спалю машину, бл..дь!»

Надати бодай якісь документи на дозвіл видобутку піщані ділки не змогли. Натомість Валерій Самофал спершу почав погрожувати журналістам «СтопКору», що спалить їхню машину, а потім кинувся на них із колодою в руках, супроводжуючи це нецензурною лайкою.

«Нам стало відомо, що поруч із Плесецьким гранітним кар’єром у Київській області здійснюється видобуток піску, хоча, за нашою інформацією, там можна видобувати камінь. Цей пісок йде на продаж столичним бетонним заводам. Ми виїхали на місце, щоб промоніторити, що там насправді відбувається, і дійсно зафіксували вивезення піску вантажівками. На місце прийшов чоловік, якому ми, власне, й представились та повідомили, що здійснюємо фіксацію порушення. Проте він почав спочатку бити рукою по телефону, потім став погрожувати спалити автомобіль і врешті-решт почав ганятись за нами з величезною гілкою», — розповів правозахисник «СтопКору» Роман Литвин.

 Будинок Самофалів у Хотові. Фото «СтопКор»

Маєток з піску

Живе родина Самофалів у сусідньому селі Хотів за адресою вулиця Червоноармійська, 38. Там у них розташований будинок, поруч із яким вони саме зводять ще один на кілька поверхів.

У їхній власності також щонайменше 11 земельних ділянок безпосередньо біля місця видобутку піску. Але риють підприємці не на своїй, а на державній землі, що добре видно на публічній кадастровій карті України.

Пісок ділки возять своїми ж вантажівками, які належать Самофалу, але без жодних необхідних для цього документів. Так, кілька самоскидів, які активісти «СтопКору» перевірили разом з правоохоронцями, не мали товарно-транспортних накладних. Тож їх було арештовано й відправлено на штрафмайданчик до Василькова.

 Техніка, що працює на місці піщаної копанки у Плесецькому. Фото «СтопКор»

За результатами розслідування «СтопКор» подав заяви до поліції та прокуратури і продовжує стежити, щоб правоохоронні органи відреагували на ситуацію в межах закону.

Якщо провину копачів піску доведуть, то їм загрожує щонайменше кілька років за ґратами. Так, порушення правил охорони або використання надр передбачає позбавлення волі до двох років, згідно із ст.240 Кримінального кодексу України. Незаконне заволодіння ґрунтом карається обмеженням волі до трьох років, відповідно до ст.239-1 ККУ. А за збут майна, здобутого злочинним шляхом, можна провести до трьох років за ґратами, згідно із ст.198 ККУ.

Більше подробиць дивіться у розслідуванні «СтопКору» «Крадій піску без гальм»:

https://www.youtube.com/watch?v=WXoAf5Lcvd8

Другие новости