ПоддержатьУкраїнська

«Кривий, горбатий, пикою не вийшла»: генсеку ФББУ Делієвій закидають цькування спортсменів

Надежда Рогальская
Надежда Рогальская

Редактор, аналитик

«Кривий, горбатий, пикою не вийшла»: генсеку ФББУ Делієвій закидають цькування спортсменів

Продовження скандалу у ФББУ? Лише на змаганнях в Іспанії українським спортсменам вдалося здобути 44 нагороди. Задля перемоги їм доводиться викладатися на повну, а грошові винагороди не завжди доходять до спортсменів. Яка доля тих, що йдуть проти системи та гучно заявляють про корупцію в спорті на всю країну? Журналісти «СтопКору» вирушили до Харкова, аби показати, як бодібілдери готуються до змагань, та поспілкуватися з фігурантами – Ігорем та Іриною Делієвими.

«Однак про можливу корупцію у ФББУ спортсмени на камеру говорити не хочуть. Чи то через те, що просто не мали таких проблем, чи то зовсім з інших причин. Проте саме в Харкові нам посміхнулась удача і ми поспілкувалися з Іриною Делієвою», – розповідає журналістка Марія Гураль.

Ірина Делієва усі закиди заперечує.

«Дивіться, якби це була правда, ми щонайменше тут би не перебували. У нас плідна співпраця з міжнародною федерацією, з міністерством. Ми виграли всі суди, ми довели, що ми праві. Довели, що правда на нашому боці та нам немає чого приховувати», – переконує функціонерка.

Дійсно, суди Делієви справді виграли, а саме — з адміністративних справ. Тільки от пані Ірина оминула увагою той факт, що існують також кримінальні провадження, які так і не дійшли до Феміди, бо сплив термін давності. А будь-які звинувачення на свою адресу жінка називає звичайним наклепом.

«Була група людей, які спочатку працювали в нас в федерації, а потім чомусь вирішили, що вони мають бути головними. І почалося рейдерське захоплення федерації», – стверджує Делієва.

 Ірина Делієва Фото: СтопКор

Чи можна припустити, що це – правда?

«Так, тільки важливо враховувати той факт, що спортсмени, які заявили про корупцію в Федерації на всю Україну, ставили на кін власну кар‘єру. Та й не схоже, що бодібілдери залишали б федерацію з такими привілеями від хорошого життя», – коментує журналістка.

Причини піти з Національної федерації бодібілдингу України у багатьох спортсменів і справді були. Але відкрито про це говорять лише одиниці. Представники редакції «СтопКору» зв’язалися з десяткамии абонентів, та у відповідь чули лише відмовки. Хтось говорив, що не хоче більше мати нічого спільного з федерацією, хтось боявся за свою кар'єру, були й такі, що спочатку погоджувалися на інтерв'ю, а згодом переставали брати слухавку.

Однак знайшлися сміливці, готові розповісти свою історію.

«У мене не було бажання продовжувати виступати в ІФББ, для мене це сильний емоційний пресинг. Відчуття, неначе ти в серпентарії. У мій перший дебютний сезон я дізналася, що є така категорія як фітнес-модель, де виступають худі. А я не можу набрати вагу, у мене організм такий, метаболізм. Я запитала: може, мені виступити там? І почула (цитую): ти пикою не вийшла. У мене з'явилося багато комплексів. Замість того, щоб зі мною працювати, спочатку ллється жорстка критика в неприємній формі», – згадує спортсменка Маргарита Степаненко.

І від такого ставлення потерпають не лише початківці.

«Мій спортсмен Ігор Глуходід став абсолютним чемпіоном України. Я підійшов до Іри Делієвої та кажу: цю людину потрібно вести в Європу. Вона сказала: він кривий, він горбатий, він не піде. За кожного свого спортсмена я боровся, як міг. Але там є кишенькова федерація, де вони вирішують. Все одно Ірина Делієва підійде до головного судді та скаже, хто має бути першим», – розповідає голова сумської федерації Сергій Танчик.

 Сергій Танчик Фото: СтопКор

Схоже, що не все так однозначно й щодо суддівства у ФББУ?

Окрім того, спортсмени часто змушені вирушати на змагання, зокрема й міжнародні, власним коштом.

До речі, здебільшого керівницею делегації, відповідальною за виїзд на міжнародні чемпіонати, виступала саме генсек ФББУ Ірина Делієва. Про це свідчать документи, які «СтопКор» отримав від Міністерства молоді та спорту.

Другие новости