ПоддержатьУкраїнська

На Кіровоградщині «кинули» голландських інвесторів на овочесховищі: суди тривають шостий рік

Наталья Полынкова
Наталья Полынкова

Региональный редактор

На Кіровоградщині «кинули»  голландських інвесторів на овочесховищі: суди тривають шостий рік

Центральний апеляційний господарський суд у м. Дніпро 27 жовтня скасував безоплатну передачу частинами майна недобудованого овочесховища агропідприємству ФГ «Агроекохолод» на Кіровоградщині.  Схема уникнення сплати за рахунками провалилася. У справі відбулося більш як сотня засідань у судах усіх інстанцій. Та боржник, що замовив будівельні роботи та не розрахувався зокрема з голландськими інвесторами, хоче оскаржувати таке рішення у вищій судовій інстанції. А не введене в експлуатацію овочесховище працює нелегально.

 Апеляційний суд у Дніпрі скасував передачу майна овочесховища Фото: СтопКор

Схему уникнення сплати боргів за будівництво овочесховища викрили борці з корупцією на Кіровоградщині. Замовник будівництва, щоб не виплачувати борги, передав арештоване майно недобудованого овочесховища іншій фірмі, де той самий директор, а себе оголосив банкрутом. У результаті голландські інвестори шостий рік у судах добиваються повернення вкладених коштів. А не введене в експлуатацію овочесховище працює. Без дозволів та податків.

Про це розповідають активісти ВГО «Стоп корупції» Микола Джоган та Олексій Гора. Регіональний осередок організації був присутній у суді щодо цієї справи та проводив громадський контроль за дотриманням процесуальних норм.

 Кіровоградські стопкорівці відвідали судове засідання у справі щодо овочесховища на Кіровоградщині Фото: СтопКор

«Будувати овочесховище у селі Підлісному на Кіровоградщині почали в далекому 2011 році. Тодішній голова обласної адміністрації Сергій Ларін обіцяв, що воно почне працювати у 2012-му, в рамках програми "Центральний регіон – 2015". Але урочистості відбулися аж за рік після обіцяного, в жовтні 2013-го. Тільки вже у рамках президентської програми Януковича "Україна для людей", адже він на той момент ще сподівався виграти президентські вибори 2015-го. Побудували овочесховище на 99 відсотків у 2013-му. Але вже наступного року підприємство раптом збанкрутувало, не розрахувавшись із постачальниками та будівельниками. Поки майно було під арештом, фірма-замовник будівельних робіт передала його іншій фірмі», — розповідає Олексій Гора.

Серед людей цей об’єкт називали «овочесховищем Березкіна», кажуть активісти.

Портал «СтопКор» писав про вже покійного ексдепутата Станіслава Березкіна. Будівництво овочесховища пов’язують із бізнесом ексдепутата.

«Інвестором офіційно назвали фермерське господарство "Агроекохолод", очолював його Олег Лисенко (до 2006 року він займав посаду генерального директора ПП "Креатив", власником якого був тоді Станіслав Березкін). А ще одним зі співзасновників цього ФГ був на той момент такий собі Андрій Татарченко. Пошук інформації про цього чоловіка у мережі вивів на повідомлення про відкриття карної справи харківською поліцією, в матеріалах якої згадуються керівники агрохолдингу "Креатив". Юристи, що захищали інтереси холдингу, сповістили про арешти нерухомості, що належить Вікторії Берьозкіній, та автомобіля, власником якого був її чоловік… Андрій Татарченко», — повідомляють кіровоградські активісти.

Вони розповіли про сутність проблеми, до розв'язання якої долучилися суди. ФГ «Агроекохолод» насправді власником  не введеного в експлуатацію овочесховища, точніше, його майна, став офіційно 23 квітня 2015 року. Саме цього дня  замовник будівництва – приватне підприємство «Галант Україна» – передало його на безоплатній основі  овочесховище. Як це не дивно звучить, але директором його був Олег Лисенко. Тобто він фактично передав своє майно самому собі. Правда забув про кілька проблем: не були проведені розрахунки ані з будівельниками, ані з голландськими постачальниками обладнання.

Овочесховище  урочисто відкрили, але не здали в експлуатацію, адже будівельні роботи не завершені, а голландське обладнання не повністю запущено.

Через невиплачені кошти за будівництво сховища генеральний підрядник подає на підприємство до суду. Відповідно до рішень суду та згідно з витягами з Державного реєстру обтяжень рухомого майна щодо приватного підприємства «Галант-Україна» зареєстроване публічне обтяження (арешт рухомого майна), яке датоване 26 грудня 2013 року, а термін дії його закінчується 26 грудня 2018 року. Арешт можна було зняти і повним погашенням боргу, якого не сталося. Тобто передача майна у 2015 році відбулася під час дії заборони.

«Крім того, в самих документах про передачу є цікаві моменти. Від імені ПП "Галант Україна" їх підписав громадянин Кривошея Анатолій Миколайович, який мав довіреність на це. Ця довіреність була виписана 3 січня 2012 року та має кінцевий термін дії 2 лютого 2012 року. Тобто на момент підписання документів на передачу майна (нагадаємо, це 23 квітня 2015 року) була недійсна. Та й це не все. У самій довіреності вказані паспортні дані Кривошеї А.М., датовані 30 червня 2015 року! Тобто за три роки після видачі довіреності. Наскільки нам відомо, машина часу ще не надійшла у вільний продаж, тож достовірність цього документу викликає обґрунтовані підозри у шахрайстві. Правда, не в усіх», — розповідає Микола Джоган.

Щодо голландських інвесторів. ТОВ «Толсма Україна» на той час була дочірнім підприємством голландської фірми «Толсма», яка і донині успішно займається випуском обладнання для тривалого зберігання сільськогосподарської продукції.  Свого часу засновником ТОВ «ТОЛСМА УКРАЇНА» був громадянин Нідерландів Смітс Ван Оуен Йонкір Дірк Ян Теодор, який вирішив вкласти кошти в українські підприємства. Він створив, крім  ТОВ «ТОЛСМА УКРАЇНА», ще приватне підприємство «СП-Агросвіт» у Хмельницькій області та товариство з обмеженою відповідальністю «ФАРМГЕЙТ УКРАЇНА». Але замість отримання прибутку натрапив на недоброчесних ділків, які позбавили його не тільки власності в Україні, а і бажання продовжувати будь-яку роботу тут. Судова система не допомогла, і Смітс Ван Оуен Йонкір Дірк Ян Теодор повернувся в Нідерланди, передавши права на керівництво підприємством Олесю Капітанчуку – нинішньому директору та власнику ТОВ «Толсма Україна». Саме він розповів, що перед поверненням додому Ян Теодор пообіцяв, «що поширить і в Нідерландах, і в Європі негативну інформацію про бізнес-клімат та судову систему України, щоб попередити інших іноземних інвесторів про такий негативний досвід». Від того часу продукція нідерландської «Толсми» в Україну потрапляє, але жодних поблажок, відтермінувань оплати чи знижок немає і не буде, розповідають кіровоградські розслідувачі.

Яка ситуація у фермерському господарстві, що задурно отримало майно у 2015-му, експлуатує його та вважає себе власником овочесховища, зараз?

Серед власників уже немає ані Олега Лисенка, ані Андрія Татарченка. Нині статутний капітал у розмірі 1 000 (одна тисяча) гривень поділений порівну між двома жителями Кропивницького. Одна з них — Яна Шаверська — у 2016 році виграла суд у ПАТ «Креатив» (що належав свого часу Станіславові Березкіну) через несплату їй заробітної плати. Другий – Микола Янко. Людина з таким прізвищем та ім’ям є власником чи директором десятка різноманітних підприємств, окрім уже відомого нам фермерського господарства. Так, наприклад, він є директором ТОВ «Центральна молочна група». На цій посаді він теж змінив такого собі Татарченка Андрія Олександровича з 26 лютого 2020 року. Того самого, який був свого часу директором та співзасновником фермерського господарства «Агроекохолод».

Від коментарів журналістам і активістам учасники схеми категорично відмовляються.

Що ж відбувається у самому овочесховищі?

За інформацією, що ми маємо від жителів села Підлісне, нині на території овочесховища тривають якісь ремонтні роботи, інколи на його територію заїжджають вантажні автомобілі. Неподалік від нього стоїть старе оголошення про купівлю та продаж овочів. У рамках розслідування ми спробували дізнатися про можливість гуртової купівлі картоплі (саме для її зберігання в овочесховищі свого часу були повністю створені всі умови). У відповідь отримали повну згоду, але за умови винятково готівкової оплати. Тобто воно працює!

«27 жовтня відбувся черговий суд. Цього разу справу розглядав Центральний апеляційний господарський суд у м. Дніпро. За заявою боржників, вони бажали скасувати рішення суду першої інстанції, за яким договір про безоплатну передачу майна скасовувався і майно поверталося до ПП "Галант Україна" для реалізації та розрахунків за боргами.  Суд підтвердив рішення суду першої інстанції на користь  кредиторів  і таким чином визнав недійсним акт від 23.04.2015 року про прийняття-передання недобудованого овочесховища, а також скасував рішення про державну реєстрацію прав і обтяжень з видачею свідоцтва про право власності фермерському господарству "Агроекохолод"», — розповідають кіровоградські активісти «Стоп корупції».

Здається, що все закінчилося? Ні. Як повідомив представник боржників адвокат Сергій Іванов, вони планують подавати касаційну скаргу. Бо на самому засіданні вони не змогли бути з поважних причин. Або, як озвучили під час засідання, «через важку ситуацію з поширенням коронавірусної інфекції».

Тож ВГО «Стоп корупції» продовжить стежити за розвитком подій. Далі буде.

Нагадаємо:

  • Як раніше повідомляв «СтопКор», підозрюваному у хабарництві очільнику Льотної академії у Кропивницькому Чумаку обрали запобіжний засіб — тримання під вартою на 2 місяці із можливістю вийти під заставу у 568 750 грн. Ленінський районний суд міста Кропивницького встановив  суму застави у 20 разів меншу, ніж просив прокурор. Це обурило громадськість Кропивницького,  розповів очільник Кіровоградського обласного осередку ВГО «Стоп корупції» Микола Джоган.

Другие новости