ПоддержатьУкраїнська

Нардеп Гетманцев: «Туркомпанія моєї матері припинила співпрацю зі структурами Родріга Мерхежа»

Надежда Рогальская
Надежда Рогальская

Редактор, аналитик

Нардеп Гетманцев: «Туркомпанія моєї матері припинила співпрацю зі структурами Родріга Мерхежа»

Ліванського авіавласника Родріга Мерхежа підозрюють у контрабанді зброї українськими літаками. Кілька років тому на одному з бортів його авіакомпанії виявили необлікований вантаж. Та чому чотири роки потому частина справи з «Фаготами» розчинилася в архівах Солом'янського райсуду, і тепер у ній фігурують лише компоненти, а не сама зброя? І до чого тут нардеп Данило Гетманцев? Розбиралась Ася Клітна.

Низка ЗМІ та громадських активістів вважають: безкарність Мерхежа обумовлюється його зв'язками з впливовими політиками. Серед них нібито – нардеп Данило Гетманцев.

Так, у 2019 році авіавласник засвітився на зустрічі з ліванським керівництвом у Бейруті разом із депутатами Верховної Ради України. У складі депутатської групи був і правиця Юлії Тимошенко – Сергій Соболєв.

 Родріг Мерхеж засвітився з українськими політиками Фото: скриншот

Не на камеру розповідають про цей зв'язок і представники ліванської діаспори в Україні.

А в 2020 році прізвище Мерхежа потрапило у щорічну декларацію до народного депутата, очільника Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева. Той указав суму в 650 000 доларів боргу від Родріга Мерхежа його мамі Олені, власниці туроператора TPG.

«Ідеться про зв'язок російських озброєнь, зв'язок іранських каналів, куди постачали цю зброю. І ми почали побоюватися, що Гетманцев є частиною такого проросійського сценарію – розхитування ситуації в Україні. Тому що кроки, які він робить – не логічні», – коментує Олександр Чернявський, співзасновник ГО «АвтоЄвроСила».

Ця організація відстоює інтереси власників автомобілів на європейських номерах і намагається вплинути на ухвалення Верховною Радою України законодавства, яке б дозволяло розмитнювати ці автомобілі за такими ж ставками, як у європейських країнах.

На думку Чернявського, безкарність Мерхежа є результатом його співпраці з Гетманцевим. Ба більше, в діяннях нардепа низка громадських організацій та ЗМІ вбачають російський слід, з огляду на закони, лобійовані Гетманцевим, та на те, що Іран – це ворог США, а відтак – союзник Росії.

Щоб спростувати чи підтвердити факт співпраці Гетманцева, туристичної компанії TPG та підсанкційного авіавласника «СтопКор» зустрівся з паном Данилом.

 Данило Гетманцев Фото: СтопКор

«Родріга я знав особисто з минулого життя – моя мати з 1994 року в бізнесі. Вона займається туризмом досить глибоко, у неї велика компанія-туроператор. І в минулому житті, до мого потрапляння у ВР, я допомагав їй юридично щодо цього оператора. У Мерхежа була авіакомпанія "Браво", потім "Буковинські авіалінії", "Українські середземноморські" – у нього цілий набір був авіакомпаній. І завжди були проблеми з авіасполученням, рейси не виконувалися, не відлітали своєчасно, всі ці рекламації туристи спрямовували до туроператора. Все це вилилось у те, що фірма моєї мами припинила відносини з цієї компанією, і залишився борг», – пояснює Гетманцев.

І додає: ніхто не зважав на санкції, та й сам Гетманцев дізнався про них, лише коли це питання вийшло в публічну площину, і з санкціями почали пов'язувати його самого.

«Якщо ви маєте на увазі санкції проти цієї людини, то співпраця здійснювалася з тими компаніями, які юридично з ним не пов'язані. Тому юридично все було чисто, навіть з боку санкцій. Моя мати зараз не співпрацює з ними, я підписаний на телеграм-канал TPG і бачу рейси, які вони продають, там їх немає. Я не хочу кидати тінь на компанії, пов'язані з Мерхежем, але мені здається, що це – правильне рішення. Тому що український туроператор має забезпечувати українцям якість передусім. Чи зараз вони співпрацюють – мені здається, що ні. Але це краще, безперечно, з'ясувати в TPG», – зауважив політик.

Однак у TPG на запит «СтопКору» не відповіли. А в самій компанії ніхто не вийшов до журналістів пояснити, чи співпрацюють вони зараз із авіакомпаніями Мерхежа. Відмовився від коментарів і сам Родріг Мерхеж.

Другие новости