ПоддержатьУкраїнська

Нідерланди арештували декілька брендів російської горілки

StopCor
StopCor

StopCor

Нідерланди арештували декілька брендів російської горілки

Суд у Нідерландах наклав арешт на два російські бренди горілки - Stolichnaya і Moskovskaya, які належать Росії через федеральне державне підприємство "Союзплодоімпорт"

Арешт накладено через відновлену в Нідерландах справу ЮКОСу, в рамках якої колишні акціонери нафтової компанії, які загалом володіли 70% ЮКОСу, втратили гроші під час експропріації та банкрутства компанії.

Третейський суд в Гаазі постановив у 2014 році, що Росія повинна виплатити компенсацію колишнім акціонерам компанії і вказав, що Росія фактично експропріювала ЮКОС у законних власників.

Міжнародний апеляційний суд Гааги навесні 2020 року зобов'язав Росію виплатити понад $50 млрд за цим позовом. Але Росія платити відмовляється. У зв'язку з цим колишні акціонери ЮКОСу вже кілька років звертаються до судів США, Франції та Великобританії, Бельгії та Нідерландів з вимогою арешту майна Росії за кордоном.

"Поки Російська Федерація ігнорує рішення міжнародних судів, ми будемо конфіскувати російську державну власність відповідно до закону. Претензія на товарні знаки в Нідерландах - це тільки початок",-цитує NRC слова Тіма Осборна, одного з представників ексакціонерів ЮКОСу.

Права на бренд Stolichnaya і Moskovskaya нідерландський суд остаточно закріпив за Росією кілька місяців тому - в Бельгії, Нідерландах і Люксембурзі. Колись ці права належали бізнесменові Юрію Шефлеру, власнику SPI Group, який наприкінці 1990-х років заплатив за 43 відомі бренди, включаючи Stolichnaya і Moskovskaya, всього $300 тис. Росія близько 15 років судилася за горілчані бренди, стверджувала, що марки були незаконно приватизовані. До 2015 року вартість тільки Stolichnaya і Moskovskaya досягала, за експертними оцінками, $2 млрд.

Позивачами у справі ЮКОСу проти Росії виступають три офшорні структури - Hulley Enterprises, Yukos Universal і Veteran Petroleum, що входили в Group Menatep Limited (GML). Представник GML Джонатан Гілл повідомив РБК, що заарештовані горілчані бренди можуть бути продані на публічному аукціоні у вересні, а виручені від їх продажу гроші отримають колишні акціонери ЮКОСу як погашення компенсації, повідомляє нідерландське видання NRC.

Другие новости