ПоддержатьУкраїнська

Поліція допитає спортсменів, яких Федерація бодібілдингу могла «кинути» на державні виплати

Марина Титова
Марина Титова

Шеф-редактор

Поліція допитає спортсменів, яких Федерація бодібілдингу могла «кинути» на державні виплати

Українських спортсменів допитають у справі щодо привласнення коштів керівництвом ГО «Федерація бодібілдингу України». Про це в коментарі «СтопКору» повідомив слідчий у справі Ігор Кищук.

 На українських спортсменах-бодібілдерах могли нажитися Фото: vsim.ua

Це сталося після того, як активісти ВГО «Стоп корупції» публічно висловили сумніви у якості проведення розслідування. Зокрема, 10 грудня вони провели акції протесту – спочатку біля Міністерства молоді та спорту України, а згодом – безпосередньо біля Печерського управління поліції ГУ НП у місті Києві. Крім того, мітинги відбулися і під стінами Міністерства внутрішніх справ та Офісу Національної поліції.

«Ми підозрюємо заангажованість слідчого у цій справі. Адже керівництвом ФББУ були привласнені сотні тисяч гривень. Ми вважаємо, що слідчому могли запропонувати неправомірну вигоду. Ми направляли звернення до начальника слідчого відділу, спілкувалися з ним і він сказав, що справа розслідується. Вимагаємо рішучих дій від можновладців та правоохоронних органів! Бо спортсмени, які на міжнародному рівні представляють Україну, не можуть нормально підготуватися до змагань, оскільки все роблять власним коштом. При цьому Міністерство регулярно виділяє кошти на їхню підготовку, куди ж діває їх Федерація бодібілдингу – лишається під питанням», – заявив активіст Георгій Жариков.

 Активісти: керівники Федерації бодібілдингу засвітилися в корупційному скандалі

За його словами, слідство нібито затягує Ігор Кищук.

У результаті активістам таки вдалося поговорити зі слідчим. Телефоном він повідомив, що розслідування триває. Запевнив, що все буде зроблено в межах процесуальних строків.

«Насамперед ми плануємо допитати спортсменів, які не отримали коштів, а потім – і керівництво ФББУ. Найближчим часом ми також направимо до суду клопотання про виїмку документів ФББУ», – сказав Кищук.

 Активісти роздавали інформаційні листівки посадовцям Фото: СтопКор

Правозахисники також повідомили про проблему заступникові Міністра молоді та спорту України Матвію Бідному.

Той запевнив їх, що аудит в «Укрспортзабезпеченні» проводиться регулярно. Також зазначив, що про виділення коштів тільки тренерам національної збірної нічого не знає.

 Заступник міністра молоді та спорту Матвій Бідний Фото: СтопКор

Зазначимо, за словами громадських активістів, кошти, виділені міністерством, отримали лише тренери, хоча фінансування мало піти і на потреби спортсменів.

Крім того, заступник міністра назвав неотримання коштів спортсменами – службовою недбалістю керівництва ФББУ.

Нагадаємо:

  • Потужну Федерацію бодібілдингу України очолює родина Делієвих. Саме вони відповідали за спрямовані державою кошти на розвиток цього виду спорту в Україні. Однак журналісти з’ясували, що частина коштів до самих бодібілдерів та їхніх тренерів так і не дійшла.
  • Наразі доньку президента ФББУ Ірину Делієву підозрюють у привласненні щонайменше 400 тисяч гривень та розкраданні коштів для спортсменів, спрямованих із держбюджету. За даним фактом поліцією було відкрито кримінальну справу.
  • Раніше через недоотримання грошей спортсменами активісти вручили громадську підозру президенту Федерації.
  • Через корупцію у Федерації бодібілдингу України в Полтаві навіть відбувся протест.
  • 23 грудня ВГО «Стоп корупції» було направлено звернення до Міністерства молоді та спорту з вимогою перевірити факти зловживань та вжити заходів. Утім, відповіді у відомстві не надали, а про ситуацію вперше почули від активістів лише 10 грудня.

Другие новости