ПоддержатьУкраїнська

Помічник нардепа Ніколайчук тисне на суд у справі піщаних нелегалів на Житомирщині — активіст

Наталья Полынкова
Наталья Полынкова

Региональный редактор

Помічник нардепа Ніколайчук тисне на суд у справі піщаних нелегалів на Житомирщині — активіст

Помічник нардепа від партії "Батьківщина" Олександр Ніколайчук чинить тиск на правоохоронні органи у кримінальній справі щодо незаконного видобутку піску на Житомирщині. Про це заявив координатор ВГО "Стоп корупції" на Житомирщині Олександр Ігнатьєв.

Олександр Ніколайчук Фото: соціальні мережі

Помічник народного депутата Анжеліки Лабунської Олександр Ніколайчук вимагає закриття кримінальної справи щодо нелегального видобутку піску поблизу села Рудня Бистра Олевського району Житомирщини. Тим самим він чинить тиск на правоохоронні органи. І сам про це пише у фейсбуці.

Про це розповів координатор "Стоп корупції" в Житомирській області Олександр Ігнатьєв. Його і організацію помічник нардепа звинувачує у зупиненні начебто легального видобутку піску на Олевщині у 2018 році.

моєму рідному Олевську ці … зі "СтопКору" блокували легальний видобуток піску комунальним підприємством, аби зберегти "сіру" схему, від якої живилися разом з окремими корумпованими правоохоронцями. До цих пір справа проти нас не закрита. Особисто направляв звернення до СБУ, поліції, прокуратури, але поки – безрезультатно", — йдеться у дописі Олександра Ніколайчука в соціальних мережах.

Олександр Ігнатьєв пояснив, як насправді видобували пісок в Олевській ОТГ на території лісгоспу АПК.

https://www.facebook.com/100051686923039/videos/623852975477325

"Без будь-якого рішення виконкому чи рішення депутатського корпусу Олевської ОТГ, без спецдозволу та проєктів улітку 2018 року технікою олевських підприємців почали видобувати пісок на території лісгоспу АПК біля села Рудня Бистра та вивозити його на територію підприємства "Олевськ Бетон Буд", а також на промислову базу, що належить колишньому меру Олевської ОТГ Олегу Омельчуку. Ті своєю чергою його реалізовували: "Олевськ Бетон Буд" — населенню та підприємствам, а фірма, що належить дружині мера, продавала пісок місту.

У вересні 2018 року на місце незаконного видобутку викликали поліцію та видобуток піску припинився. Жодних документів на видобуток піску поліції надано не було. Єдиний документ — це товарно-транспортна накладна, яку надав один із водіїв. Але відразу на місце видобутку примчав заступник мера Олевської громади Ніколайчук, який почав ображати правоохоронців та нині покійного депутата Миколу Адамовича Смика, який викликав поліцію. Ніколайчук доводив, що якщо підприємство є комунальним і має КВЕД "видобуток корисних копалин", то їм дозволено без затверджених проєктів, дозволів на виділення землі, спецдозволу на видобуток корисних копалин, погодження з депутатським корпусом громади видобувати пісок. Після цього у той кар'єр, де не було гідроізоляції, згрібали тонни сміття", — розповідає Ігнатьєв.

У 2018-му "СтопКор" вже писав про цю ситуацію.

Тоді завдяки активним діям житомирських активістів і правоохоронців вдалося зупинити незаконний видобуток копалин на Олевщині.

"Помічник нардепа Ніколайчук, як виявляється, сам "кришував" незаконний видобуток піску. Але підставили свого однопартійця, який сидить на лаві підсудних, — пояснює активіст. — Крайнім у цій справі зробили директора комунального підприємства, який був місцевим депутатом від "Батьківщини". А колишній мер та пан Ніколайчук залишилися осторонь. Нині пан Ніколайчук намагається тиснути на правоохоронні органи як помічник народного депутата від партії "Батьківщина" та розповідає байки про законний видобуток піску".

Наразі справа перебуває в суді, і саме суд має ухвалити законне рішення. "Стоп корупції" зі свого боку готує звернення до Верховної Ради, ДБР та Генеральної прокуратури з метою громадського контролю та недопущення закриття справи через тиск з боку зацікавлених політиків.

"Я особисто звертаюся до правоохоронних органів, закликаю підняти всі звернення пана Ніколайчука та ще раз вивчити справу щодо незаконного видобутку піску біля села Рудня Бистра. І якщо там буде моя вина, то будь ласка, доведіть її. Водночас прошу звернути увагу на участь помічника народного депутата Ніколайчука у кришуванні незаконного видобутку піску та його особисту зацікавленість у цій справі", — зазначив координатор "Стоп корупції" на Житомирщині Олександр Ігнатьєв.

Нагадаємо:

  • На початку вересня 2018 року правозахисники "Стоп корупції" зафіксували незаконний видобуток піску в промислових масштабах на території лісу та сміттєзвалища поблизу села Рудня-Бистра Олевського району на Житомирщині. Тоді там працювали екскаватори та трактори двох компаній, одна з яких належить дочірньому підприємству дружини мера Олевська — Омельчук Валентині ("Будпослуги №1"), а власником іншої є член виконавчого комітету Олевської ОТГ Олександр Бабіченко (ТОВ "Олевськ Бетон Буд").
  • На звернення активістів поліція зафіксувала факти незаконного видобутку піску на Житомирщині, відкрито провадження.

Другие новости