ПоддержатьУкраїнська

«Прикриваючись моїм іменем, з ФББУ вивели 30 тисяч доларів», – Павло Пронтенко

Надежда Рогальская
Надежда Рогальская

Редактор, аналитик

«Прикриваючись моїм іменем, з ФББУ вивели 30 тисяч доларів», –  Павло Пронтенко

Ціна медалей – кров, піт і… неабиякі фінанси. Кілька років тому у Федерації бодибілдингу спалахнув гучний скандал, пов’язаний із привласненням функціонерами спрямованих із Мінспорту коштів на потреби спортсменів. Як імовірно діяла ця схема, скільки грошей вивели з бюджету та як секретарка ФББУ Ірина Делієва стала найуспішнішою тренеркою чемпіонів? Розповів Павло Пронтенко – тренер, майстер спорту з бодибілдингу, чемпіон України та Європи.

 Павло Пронтенко дав ексклюзивне інтерв'ю ''СтопКору'' Ілюстрація: СтопКор

З якого року ви співпрацювали з ФББУ?

Я і зараз готую спортсменів цієї ФББУ. Бо для мене немає поділу – своя федерація чи чужа. Є спортсмен, і якщо він хоче виступати за якусь федерацію – я підтримаю його у будь-якому випадку. Але з 2008 року і, мабуть, до 2015-го я був максимально відданий ФББУ – душею та тілом, як кажуть. Нині я не є функціонером Федерації, але спортсменів виставляю туди також.

Ви були і спортсменом, і тренером Федерації. У той час, коли ви чи ваші спортсмени посідали призові місця на чемпіонатах, чи отримували ви за це винагороди?

Певний час отримував. А потім президент Федерації повідомив усім, що закінчилося фінансування з боку Мінспорту України.

А з якого року вам припинили виплачувати призові?

Я думаю, що перебої почалися з 2016-2017 року. То дають, то не дають. Потім, коли конфлікт сплив на поверхню – здається, у 2018-му — у Федерації пішов розкол. З'явились усі папери: хто, кому та скільки мав платити. Тоді сталися зрушення і почали трохи виплачувати гроші.

У мене була спортсменка – Олександра Дубініна з Одеси. Вона виступала на чемпіонаті світу. І у той період їй відшкодували кошти.

Окремі тренери заявляли, що їм не виплачували премії за призові місця з тієї причини, що вони писали доручення на Ірину Делієву…

Розумію, у мене був такий самий випадок. У 2012 році я став чемпіоном Європи в парах зі своєю дружиною. І Ірина Делієва запропонувала нам, щоб ми не напружувалися та не їхали самі забирати кошти в Міністерство, написати доручення.

Я написав доручення, моя дружина написала доручення. Ірина Делієва попросила, щоб ми написали доручення не на один рік, а на 4 чи 5 років. Чому я про це кажу? Тому що коли ми написали доручення та коли мої спортсмени виступали і заявляли, що я – їхній тренер, я отримував певний час кошти. Потім начебто фінансування припинилося, але у 2018 році сплили нові матеріали.

 Павло Пронтенко — чемпіон України та Європи Фото: СтопКор

Оприлюднили списки, хто і скільки мав отримувати.

Я на той час жив в Америці. Мені надіслали списки та попросили відстежити своїх спортсменів і кошти, які я міг би отримати. Я почав дивитися, і там були досить такі цікаві записи. Були спортсмени, яких я ніколи не готував, і ми навіть не спілкувалися з ними щодо співпраці.

Один зі спортсменів – Роман Ющенко. У 2016 році він став чемпіоном світу. А у графі «тренер» чомусь було записано моє прізвище. І нібито я отримав гроші. Звісно, я жодних грошей не отримував. А довіреність моя була. І я припускаю, що Ірина Делієва ці кошти просто привласнила.

Не можу стверджувати цього на 100 відсотків. Але ж кудись ті гроші зникли? І таке відбувалося з кількома спортсменами. Я підрахував: близько 30 тисяч доларів було списано на мене, нібито я виховав цих спортсменів. Яких я не готував. Дивився і думав: Господи, я навіть не знаю цих людей! І вони також не знали.

Виявилося, що моя ексдружина Ольга Караваєва теж нібито готувала багато людей. Хоча вона на той час навіть не була тренером! Вона працювала на телебаченні. Було записано: Ольга Караваєва, тренер. Бо від неї було доручення на отримання коштів. Ніхто не міг навіть подумати, що вона могла не бути тренером, бо вона була досвідченою спортсменкою, чемпіонкою світу, Європи. Звісно, це не викликало підозри.

Ви писали з цього приводу заяву?

Так, писав заяву до прокуратури цього року. Поки чекаю на результати.

Схема загалом дуже проста. Виходить спортсмен, їде на змагання. У графі «тренер» пише: готуюся сам. Він виграє, займає 1, 2 чи 3 місце. Одразу галочка для Іри: на цій людині можна заробити кошти. І вона записувала їх то на Мітрюшина, то на мене, то на Караваєву. Думаю, ще є такі тренери, що писали доручення.

І от уявіть: я не знаю, що я нібито Рому готую. Просто привітав його, написав: молодець. І він також не знає про те, що в нього буцімто є тренер.

А спортсмени не мають можливості дізнатися цю інформацію?

А як? Навіщо людині, яка привласнює кошти, про це розповідати спортсменам і тренерам? Типу ти знаєш, що я за тебе кошти отримав? Ні, я думаю, що Рома про все це довідався тоді ж, коли і я.

А нова схема... Я думаю, коли доручення закінчилися, Іра зрозуміла, що вона може «готувати» сама. Якщо розібратися, то сьогодні в Україні кращого за неї тренера, який готує спортсменів категорій бікіні, фітнес і women`s physic, немає. Тільки Ірина Делієва! Погляньте, в останні два роки вона «накосила» тисяч 180, здається.

Звідки такі знання та уміння? Не було – не було, а потім – з’явилися. Хоча, за правилами, людина має пропрацювати тренером щонайменше два роки.

До речі, хотів би спитати Ігоря та Ірину Делієвих: де моє звання заслуженого тренера України? Бо, як мінімум, 4 чи 5 моїх спортсменів виграли чемпіонат світу. І я маю вже бути заслуженим тренером, але чомусь досі – не заслужений.

Коли ви дізналися про всю цю схему, про те, що за вас отримували гроші, а вам їх не виплачували — чи спілкувалися ви після цього з Делієвими?

Звичайно, ні. Я на них ображений ще з 2015 року, коли ми з дружиною оформлювали документи для позову до суду в Америці – є така процедура extraordinary, коли люди, що приїжджають до США, подають документи для отримання громадянства. Європейська федерація IFBB підтвердила, що є такі спортсмени, і прислала резюме на нас. А Ігор Делієв відмовився, сказав, що йому порадили не писати резюме.

Також я просив написати багатьох спортсменів, але так зрозумів, що Ігор і їм дав команду не писати. У підсумку вийшло так, що я в Америці пів року перебував у статусі нелегала. Тому цей кейс, як сказали адвокати, я мав безумовно виграти, якби тільки Делієв дав резюме. Але він цього робити не захотів.

 Ігор Делієв Фото: СтопКор

А чому він не захотів? Він же в такий спосіб, виходить, зруйнував вам кар’єру у США?

Не тільки кар’єру, він мені фактично життя цим зіпсував. «Любить» мене, мабуть, дуже. Конфлікт у мене був у 2014 році з ним та його донькою. Я готував з 2013 року Альону Чумакову. Вона під моїм керівництвом виграла багато турнірів.

І за два тижні до чемпіонату Європи мені Ігор Анатолійович вручає у Львові диплом тренера, який підготував чемпіонку України, тисне руку. А потім Чумакова стає абсолютною чемпіонкою Європи. Я у себе у фейсбуці відмічаю: порадійте за мою спортсменку. І що мені пише Делієв? Він пише: ти її не готував, приїжджай до мене, поговоримо.

А я її дійсно готував «з нуля». Коли ми починали, у неї навіть не було уявлення про те, як правильно харчуватися, розуміння інших тонкощів. У мене є листування з самою Чумаковою, де вона називає мене гуру. І тут нібито вона каже: ні, ти мене не готував! Потім вона мені пояснила, що не могла записати мене як тренера. Бо їй Ірина Делієва сказала: якщо його записуєш, на сцену не виходиш.

Спортсменам часто погрожують забороною виступати на міжнародних змаганнях?

Так. Можуть узагалі перекрити кисень повністю. Іноді навіть трапляється, що я готую спортсмена та прошу його не афішувати, що я – його тренер. Бо тоді у нього на сцені буде мінус бал точно. Бо мене Ірина Делієва дуже «любить».

Ви у неї в «чорному списку»?

Так. На минулому турнірі від неї була команда навіть не пускати мене в зал на змагання. Навіть як глядача. Здається, це було в Черкасах. Якраз був карантин, але тренерам дозволено було перебувати у залі. А мене не пускали.

В Одесі був мій семінар, і хотіли прийти дуже багато людей із Федерації. Їм сказали, що небажано йти на семінар до Пронтенка. У Харкові – так само.

 Ірина Делієва Фото: СтопКор

Коли ви або ваші спортсмени їздили на міжнародні чемпіонати, це було власним коштом? Чи все ж таки фінансували?

У 2014 році я поїхав до Америки. І так вийшло, що я більше не їздив зі своїми спортсменами нікуди. У 2019 році я повернувся. І от тільки зараз я почав їздити зі спортсменами на якісь змагання. Але завжди роблю це своїм коштом.

А до того? До 2014-го?

До 2014 року я їздив коштом Федерації. Як там зараз – не знаю, я ж не стою біля їхнього керма. Можу лише висловити свою власну думку, фактів у мене немає. Вважаю, що, як і раніше, є такі собі касти «потрібних» і «непотрібних» людей.

Якщо є генетично обдаровані спортсмени, Ірина Делієва як секретар Федерації, міжнародний суддя, професіонал це бачить. І вона робить на нього ставку. Каже: ти пишеш мене тренером і ти їдеш коштом Федерації.

А є люди, яким за щастя, вони моляться, аби їм дозволили поїхати на змагання навіть власним коштос. Дуже багато є спортсменів, які вже навіть забули про те, що Федерація може заплатити.

А спонсорські гроші? Наскільки мені відомо, Федерації також надавали кошти спонсори.

Щодо спонсорських, Федерація це все тримає у себе на гачку. Якщо сьогодні йде змагання – чемпіонат України чи чемпіонат Києва, то приз – якийсь пробник дешевого українського харчування, медаль за 3 гривні і все. Більше нічого Федерація не дає.

А якщо поглянути на банер, там щонайменше десять великих спонсорів. І я думаю, принаймні першим місцям, абсолютним чемпіонам можна дати бодай якусь копійчину. Хоча ми виступали свого часу також за медальку, за кубок. Але часи змінилися, і на сьогодні в Україні є багато інших федерацій, які дають кошти за виступи.

Але ФББУ – проти того, щоб їхні спортсмени виступали в інших федераціях.

 Павло Пронтенко розповів про ''підводні течії'' у ФББУ Фото: СтопКор

Це у них прописано в Статуті? Чи це негласне правило?

Можливо, й у Статуті. Але ж вони спортсменові не тато і не мама, щоб забороняти йому десь виступати.

Дивіться, починається новий сезон. У лютому будуть турніри в Польщі, федерація NPC. Чому спортсмен із ФББУ не може поїхати та виступити в Польщі в лютому? Він же на цей час не є членом Федерації. Спортсмени членський квиток оплачують на змаганнях федерації, перше з яких – у квітні.

Тобто навіть якщо є Статут, то будь-який юрист скаже, що дії спортсмена – законні. Це його справа, де виступати! Але ні, йому кажуть: не можна. Можуть дискваліфікувати й усунути від змагань.

Нагадаємо:

  • В Україні розвитком бодибілдингу як неолімпійського виду спорту переважно займаються спеціалізовані федерації, одна з яких з 2004 року має статус національної і, відповідно, має доступ до державного фінансування. Президентом ФББУ є Ігор Делієв, а генсеком – його донька Ірина. У 2018 році їх звинуватили у розкраданні коштів, призначених на потреби спортсменів, а у 2012-му скандал спалахнув знову.
  • У Нацполіції на керівництво ФББУ України за фактами виявлених порушень завели справу. Ідеться про факти розкрадання коштів організації. Дані було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Також було оприлюднено списки спортсменів, які у 2020-2021 роках мали отримати кошти від держави.
  • Проте, за наявними у журналістів даними, Делієви нібито намагаються зам'яти справу. Вони стверджують, що скандал буцімто став наслідком спроби рейдерського захоплення Федерації.

Другие новости