ПоддержатьУкраїнська

Справжній день прапора. Свята та події. 24 липня

Евгений Брыж
Евгений Брыж

Журналист, редактор, медиаконсультант

Справжній день прапора. Свята та події. 24 липня

У цей день, 24 липня, але 1990 року, на щоглі біля Київської міської ради вперше здійняли національний жовто-блакитний прапор.

Ще президент Кучма вирішив, що день прапора має відзначатися 23 серпня, напередодні дня Незалежності. Мовляв, у цей день до Верховної Ради урочисто внесли та здійняли над її куполом жовто-блакитне знамено. Але це йому хтось підказав неправильно. Адже і стенограма того засідання, і спогади, і навіть відео подають дату 24 серпня. Та і не було це підіймання прапора першим у Києві.

Перше сталося 24 липня 1990 року. Київ теж тут не був першим: тон задали Львів 1989 року та інші міста заходу України.

Однак у столиці перед органом влади — це було вперше.

Тоді Президія Київради обговорювала страйк працівників трамвайно-тролейбусного депо. Мала обговорити й питання символіки, але, користуючись страйком, хотіли відкласти — аж поки представники колективів не відповіли, що саме прапор вважають національним символом українців. Але і після того для прийняття рішення не вистачило кворуму — деякі члени Президії розбіглися.

Якщо не змогла вирішити влада — взялася церква та народ. У другій половині дня представники УПЦ, автокефальної та греко-католицької церков разом висвятили прапор у Софійському соборі. Потім його урочисто понесли Хрещатиком до Київради, де в присутності сотні тисяч людей підняли на щоглу.

Це було вперше після 1920 року, коли Київ залишили українські війська Петлюри з польськими союзниками, а натомість зайшли російські більшовицькі.

Тому саме 24 липня є справжнім, хоч наразі й неофіційним, днем прапора в Україні. З ініціативою зробити його державним святом замість 23 серпня виступає, зокрема, Інститут національної пам'яті. А що ж 23 серпня? Річ у тім, що з 2009 року за рішенням Європарламенту у Європі цю дату відзначають як день пам'яті жертв сталінізму та нацизму. Адже саме 23 серпня 1939 року між сталінським СРСР та гітлерівською Німеччиною був підписаний пакт Молотова — Ріббентропа. Він розподіляв Європу на сфери впливу й дозволяв обом державам атакувати країни Східної Європи, що вони й зробили, почавши вже за тиждень Другу світову війну...

Другие новости