ПоддержатьУкраїнська

Стоп джинсі та фейкам: Україну чекає реформа журналістської освіти

StopCor
StopCor

StopCor

Стоп джинсі та фейкам: Україну чекає реформа журналістської освіти

У столиці України стартував міжнародний проект з короткою назвою DESTIN. Ця абревіатура в перекладі українською розшифровується як «Журналістська освіта задля демократії в Україні: розробка стандартів, доброчесність і професіоналізм». Як вітчизняна журналістика підвищує стандарти – у репортажі Альони Середи.

https://www.youtube.com/watch?v=zLjFVJUPBbk

Подія мала декілька етапів і стала містком між вітчизняними та європейськими університетами. Місія заходу – удосконалення освіти українських медійників.

«Задіяно 10 університетів українських, а також громадське радіо, також Асоціація студентів України. З боку Європи – це і університети Британії і Швеції, і Польщі, і інших країн», - повідомив директор Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т. Шевченка Володимир Різун, - «Тобто хочуть зробити зміни для підготовки журналістів і це така, знаєте, європейська ініціативна. Ініціатива ініціативою, але ми готові до цього, тобто українці готові до цього».

То які ж зміни чекають на журналістську освіту? Насамперед – реформування навчальної програми протягом наступного року. А окрім цього – концентрація на практичних навичках і стажуванні на провідних телемайданчиках. Усе це стане другим етапом реформи, оскільки перший відбувся ще у 2004 році, коли було змінено навчальні плани і введено принцип «50 на 50» щодо теорії і практики.

«Стоп!» фейковим новинам, курс на виважену і правдиву інформацію, боротьба з «джинсою» і маніпулятивними матеріалами – усе це тренди української журналістики нового покоління. А кураторами програм будуть співробітники понад двадцяти університетів Європи.

«Ми визнаємо, що журналістика є важливою для збереження демократії, безпеки і розвитку. Ми намагаємось створити ресурси, нові кейси, можливості для широкої громадськості, збільшуючи засоби масового впливу», - наголосив професор, керівник відділу навчання та викладання Центру розвитку Bath Spa University Пол Хайленд.

Вже з осені цього року викладачі факультетів журналістики зі всієї України відвідають європейські виші, щоб перейняти досвід та методику навчання студентів-телевізійників. А протягом року дистанційно отримуватимуть матеріали для вдосконалення освіти. Також за сприяння Євросоюзу поповниться матеріально-технічна база для навчальної практики журналістів у вишах, які беруть участь в програмі.

Ще одне головне завдання, яке назвали учасники заходу – виведення регіональних ЗМІ на один щабель із загальнонаціональними медіа.

«Я багато по Україні їжджу і де не зупиняюсь – я слухаю місцеве радіо і дивлюсь місцеве телебачення. Я знаю, що коли ти прокрутиш цілий діапазон, ти обов’язково знайдеш десь там програми і на радіо, і на телебаченні загальноукраїнського, а іноді і європейського, якщо ми такий термін визнаємо, рівня», - зауважив гість заходу, журналіст і телеведучий Андрій Куликов.

Тож попереду – непростий етап удосконалення журналістської освіти. Але все це заради однієї особливої мети, згідно з якою нове медійне покоління в майбутньому перезавантажить українські ЗМІ та виведе їх на світовий рівень.

Нагадаємо, нещодавно «СтопКор» також презентував новий освітній проект, в рамках якого студентам запропонували долучитися до важливого завдання моніторингу регіональних ЗМІ під час парламентських виборів.

Другие новости