ПоддержатьУкраїнська

У Миколаєві малюкові, від якого через патологію відмовилися батьки, провели унікальну операцію

StopCor
StopCor

StopCor

У Миколаєві малюкові, від якого через патологію відмовилися батьки, провели унікальну операцію

Малюкові вже три місяці, але імені у нього досі немає. У метриці він значиться просто як "хлопчик".

Кожна хвилина життя дитини була важким випробуванням, але завдяки професіоналізму хірургів у неї з'явився шанс на повноцінне життя. Близько трьох місяців тому в одному з пологових будинків на півдні України з'явилася на світ дитина з рідкісною патологією: черепно-мозковою грижею. Пухлина становила чверть маси тіла новонародженого і була розміром з голівку дитини, передає "Свідок.Info".

Молода мати, хоча лікарі попереджали під час вагітності про патології плода, все ж таки зважилася його виносити, не переривати вагітність. Але відразу після пологів разом з батьком хлопчика вони написали "відмовну".

У Миколаєві малюкові, від якого через патологію відмовилися батьки, провели унікальну операцію

"Для неї це був шок, вона не очікувала такого значимого пороку розвитку, і на тому етапі вони спільно з батьком вирішили написати відмову від дитини", – розповідає завідувачка неонатального відділення Миколаївської обласної дитячої лікарні Наталія Мартьянова.

Медики повідомляють: таке порушення розвитку рідкість не тільки для України, але і для всього світу. Нейрохірург Сергій Чернишов, який оперував дитину, підтверджує, що за 20 років в його практиці це перший подібний випадок. Чи виживе малюк, не брався прогнозувати ніхто: він був дуже слабкий, сам не дихав і важив всього близько двох кілограмів, причому четверта частина маси це і була грижа.

Але коли малюк прожив два тижні й медики побачили, що він бореться за життя, то вирішили зробити все, щоб його життя було найбільш повноцінним. Оперувати взявся Сергій Чернишов, але випадок був складним ще через те, що всередині грижі був живий мозок.

Лікарі побоювалися: чи не зашкодить операційне втручання немовляті. Нарешті після ряду досліджень і консультацій з провідними київськими колегами прийшли до висновку, що мозок в грижі функціонує автономно і вирішили ризикнути. Поетапно провели дві операції. І не прогадали!

Після видалення грижі малюк відразу пішов на поправку. Він посміхається, реагує на оточуючих, добре набирає вагу. "У нього абсолютно нормальні рухові навички", – повідомляють лікарі. Як буде проходити подальший розвиток дитини, покаже час, але медики сподіваються на краще.

Зараз малюк важить 4 кг 390 г. Про стан дитини постійно повідомляють його біологічним батькам, але вони забирати його додому не поспішають. Через тиждень його переведуть в будинок дитини, якщо мама і тато не з'являться, хлопчикові дадуть ім'я та офіційний статус сироти.

Другие новости