ПоддержатьУкраїнська

Усі відтінки розшуку: за що інтерпол видає українцям “червону картку”

StopCor
StopCor

StopCor

Усі відтінки розшуку: за що інтерпол видає українцям “червону картку”

У глобалізованому світі Фейсбуку та інтернет-банкінгу міжнародна злочинність стає все більш мобільною. Грабіжники перекваліфіковуються в кібер-злочинців, а політики йдуть у тінь, ховаючи свої статки в офшорах.

За сучасним кримінальним світом пильнує Міжнародна організація кримінальної поліції, якщо скорочено - Інтерпол. У кіно, як правило, агенти Інтерполу асоціюються із лазерами, новітніми приладами прослуховування та неймовірними авто. Але насправді – це не шпигунська історія, це перш за все глобальна розшукова база даних. На даний момент, до організації долучилось понад 190 країн світу.

Управління Інтерполом здійснює Генасамблея, її Виконавчий комітет та Генеральний Секретаріат. Саме Генеральний Секретаріат приймає ключові рішення, а їх кожного дня випадає немало. До центрального офісу Інтерполу щоденно надходять запити, в яких «відмічений кольором» статус розшукуваної особи. База організації налічує понад вісім з половиною тисяч громадян, що підозрюються у скоєнні злочину.

 Що означає “червона картка”?

За останні декілька років через складну політичну ситуацію у списках Інтерполу опинились понад десяток екс-чиновників. Аби зрозуміти що означає “червона картка” поряд із прізвищем розшукуваного українця ми звернулись до адвоката, партнера VB Partners Дениса Бугая. Експерт пояснив, що відповідні «картки» присвоюються суб'єктам в залежності від мети розшуку в загальній розшуковій базі Інтерполу. У випусках новин журналісти неодноразово вказували на той факт, що екс-президент Віктор Янукович або екс-голова Нацбанку Сергій Арбузов відмічені «червоною карткою». Так, за словами Дениса Володимировича, саме ця картка є найбільш поширеною і означає розшук підозрюваного / обвинуваченого / засудженого для екстрадиції.

Вимоги до «червоної картки» жорсткі: злочин, за який розшукується особа - є злочином в більшості країн світу. Покарання за цей злочин - не менше 2 років позбавлення волі або невідбута частина покарання становить не менше 6 місяців.

Існує ще «жовта» картка - розшук осіб, зниклих без вісті, «блакитна картка» – збір останніх відомостей про особу та його місце знаходження в інтересах кримінального провадження та «чорна картка» - непізнані трупи.

За «кольоровим рейтингом» Інтерполу потенційні злочинці відмічаються «зеленою карткою», а «помаранчевою» - об’єкти, що містять серйозну загрозу власності або здоров’ю людей. Злочинні схеми та знаряддя злочину позначаються «фіолетовою карткою».

Міжнародний розшук осіб здійснюється через посередництво національного Центрального Бюро Інтерполу і проводиться на території кожної з держав, які беруть участь у розшуку відповідно до норм міжнародного права, а також відповідно до національних нормативно-правових актів.

Важливо, що організація дотримується політичного нейтралітету. Адже третя стаття статуту Інтерполу «суворо забороняє» займатися втручанням або діяльністю політичного, військового, релігійного і расового характеру.

Увага! Розшукуються українці

Усі відтінки розшуку: за що інтерпол видає українцям “червону картку”

Варто зазначити, що саме через політичну складову експерти Інтерполу зняли зі свого розшуку частину екс-чиновників з України. В організації заявили, що всі підозри, пред'явлені екс-главі МВС України та Генпрокурору, пов'язані безпосередньо з політикою, тому розшук цих осіб суперечив статуту Інтерполу. У іншому випадку, Комісія не знайшла політичну складову в розміщенні «червоних карток» екс-чиновників братів Клюєвих і Едуарда Ставицького.

Як зазначає адвокат Денис Бугай особа, що знаходиться під підозрою може попередити присвоєння «червоної картки». Існує спеціальна процедура «попереднього оскарження» рішення про публікацію в розшук, яка передбачає розгляд скарг ще до публікації картки. Показовим прикладом такого оскарження є справа депутата Олександра Онищенко. Комісія розглянула скаргу українця на незаконність його розшуку ще до публікації «червоної картки» Генеральним секретаріатом.

Хоча Інтерпол є міжнародною організацією, бувають випадки, коли окремі держави намагаються використати її на поталу власних інтересів. Серед окремих пост-радянських держав існує практика використання інструменту Інтерполу для кримінального переслідування бізнесменів з метою заволодіння їх активами.

Останнім часом через канали Інтерполу розшукують все більше українців, яких звинувачують у розкраданні державних коштів. Деякі громадяни користуються правом опротестувати розшук і довести політичну вмотивованість переслідування.

Зважаючи на всю складність процедури міжнародного розшуку, варто пам’ятати один з основоположних принципів кримінального судочинства – презумпцію невинуватості. Особа вважається невинуватою у вчиненні кримінального правопорушення, доки її вину не буде доведено у порядку, передбаченому законом, і встановлено обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили.

Другие новости