ПоддержатьУкраїнська

Вибухи в Луганську: як вдалося зірвати провокації спецслужб проросійських бойовиків (частина 2)

Дмитрий Снегирев
Дмитрий Снегирев

Политолог, военный эксперт

Вибухи в Луганську: як вдалося зірвати провокації спецслужб проросійських бойовиків (частина 2)

Наприкінці квітня 2017 року аналітичний відділ ГІ «Права Справа» отримав оперативну інформацію, що в окупованому Луганську російські спецслужби відбирають місця масового скупчення людей, інфраструктурні об’єкти та працюють над сценаріями організації терористичних актів.

 Ілюстрація: СтопКор

Примітно, що 1 травня офіційний представник «народної міліції ЛНР» Марочко заявляє про те, що «за наявною інформацією, не виключені спроби підготовки і проведення терористичних актів на території Республіки».

З метою унеможливлення кривавих терористичних нападів 8 травня 2017 року «Права Справа» оприлюднює інформацію про підготовку співробітниками «МДБ ЛНР» серії вибухів 9 травня під час проведення параду в центральній частині Луганська. За інформацією місцевих джерел організації, підриви планувалося провести за допомогою вибухівки, яку мали закласти у кількох місцях масового скупчення людей. Метою провокації мала стати велика кількість жертв серед цивільного населення.

За сценарієм російських кураторів, у вибухах в Луганську мали звинуватити бійців 8-го окремого полку спецпризначення ССО МО України, які у лютому були захоплені бойовиками у полон.

Як повідомлялося раніше, у лютому 2017 року бойовики захопили у полон бійців 8-го окремого полку спецпризначення ССО МО України. За інформацією місцевих джерел ГІ «Права Справа», тоді у полон потрапило семеро українських розвідників. Одного з полонених під час допиту показово забили ногами, щоб здійснити психологічний тиск на інших.

До речі, ГІ «Права Справа» вдалося встановити, що у допитах українських бранців із застосуванням фізичних тортур безпосередньо брав участь начальник «відділу захисту конституційного ладу та боротьби з тероризмом МДБ ЛНР» полковник Андрій Руденко.

Полковник Руденко, колишній старший оперуповноважений 3-го сектору відділу захисту національної державності УСБУ в Луганській області. У червні 2014-го зрадив присязі та перейшов на бік бойовиків.

 Фото: скриншот

У повідомленні «Права Справа» від 8 травня наголошується, що у разі проведення диверсійних актів у Луганську вся відповідальність ляже на співробітників «МДБ ЛНР», а не на українські спецслужби та бійців 8-го окремого полку спецпризначення ССО МО України.

Тоді завдяки розголосу вдалося зірвати криваву провокацію російських спецслужб, яким вкрай потрібно було зробити Україну державою-терористом, щоб вийти з формату Мінська та позбутися економічних санкцій.

18 травня 2017 року аналітичний відділ ГІ «Права Справа» через ЗМІ дає контрольований виток інформації про те, що у тимчасово окупованому Луганську у зв'язку з активізацією українських спецслужб співробітники так званих «правоохоронних органів» і спеціальних служб самопроголошеної «ЛНР» переведені на посилений режим несення служби.

Крім того, повідомляється і про збільшення кількості особистої охорони ватажка бойовиків І.Плотницького та його найближчого оточення.

«Права Справа» також оприлюднює інформацію про розпорядження керівника відділу внутрішньої безпеки апарату «парламенту ЛНР» П.Бочка про запровадження додаткових заходів безпеки з метою мінімізації ризиків проведення диверсійних актів.

Мета оприлюднення інформації – спровокувати керівництво «МДБ ЛНР» оприлюднити прізвища українських розвідників, захоплених у полон ще в лютому-місяці.

Як показав подальший перебіг подій, оперативна гра у вигляді контрольованого витоку інформації повністю себе виправдала.

 Дмитро Снєгирьов Фото: скриншот

Буквально за добу, тобто 19 травня 2017 року, на офіційному сайті так званого «Міністерства державної безпеки ЛНР» з'являється інформація про затримання в окупованому Луганську диверсійно-розвідувальної групи СБУ, яка, на думку спецслужб «ЛНР», вела ретельну підготовку до проведення кількох терористичних актів на критично важливих об'єктах інфраструктури самопроголошеної «республіки».

Понад те, «міністром МДБ ЛНР» Пасічником були оприлюднені прізвища трьох українських бранців: Сапронов, Зотов, Данильченко.

За інформацією «МДБ ЛНР», українська ДРГ діяла під керівництвом начальника відділу 8 полку Сил спеціального призначення ССО МО України майора Павла Балова. Очолював групу Василь Сапронов.

Під час брифінгу Л.Пасічник повідомив, що жертвами української розвідувальної групи стали двоє офіцерів «народної міліції ЛНР».

Варто зазначити, що затримані бойовиками українські розвідники не мали жодного відношення до цих подій.

Річ у тім, що ще 20 червня 2016 року аналітичний відділ ГІ «Права Справа» інформував про те, що в окупованому Луганську в районі обласної онкологічної лікарні невідомими особами, з метою заволодіння особистою зброєю, скоєно напад на військовослужбовця так званої «народної міліції ЛНР».

За інформацією місцевих джерел аналітичного відділу ГІ «Права Справа», знаряддям нападу на військовослужбовця «народної міліції ЛНР» був презерватив, заповнений зсередини дрібними монетами. За часів України ця специфічна зброя використовувалася членством «Правої Справи» під час силового протистояння з активістами проросійських організацій.

Примітно, що брифінг Пасічника, на якому він оприлюднив інформацію про затримання української ДРГ, відбувся наступного дня після оприлюднення інформації «Права Справа».

Утім, це далеко не останній випадок, коли так звані «контрдиверсійні операції» співробітників «МДБ» мали характер інформаційної активності, а не відповідали реальному стану речей.

Так, наприклад, 21 листопада 2018 року спецслужби самопроголошеної «ДНР» оприлюднили інформацію, що в результаті контррозвідувальних заходів начебто попереджена диверсія СБУ, яка була спрямована на зрив виборів так званого «голови республіки».

 Фото: LIGA.net

У повідомленні пресслужби «МДБ ДНР» зазначалося, що 11 листопада в підсобному приміщенні однієї з «виборчих дільниць» було затримано «агента СБУ». За словами пресофіцера «МДБ ДНР» М.Попова, затриманий намагався передати вибуховий пристрій члену дільничної комісії, щоб той заклав пристрій у скриньку з виборчими бюлетенями.

За версією спецслужб бойовиків, вибуховий пристрій мав спрацювати після транспортування урни в «центрвиборчком». Згодом унаслідок вибуху мала початися масштабна пожежа, яка могла призвести до численних жертв серед мирного населення. У «МДБ ДНР» відзначили, що диверсії вдалося запобігти, а «агента» – затримати.

«Організація зазначеної диверсії підтверджує наміри київського режиму зі зриву демократичного виборчого процесу в республіці», – зазначив М.Попов.

Звертає на себе увагу те, що повідомлення пресслужби «МДБ ДНР» про попереджену «диверсію» СБУ з’явилося лише 21 листопада, тобто за десять днів після затримання «диверсанта».

Пояснюється це тим, що ще 10 листопада 2018 року в українських ЗМІ була опублікована інформація аналітичного відділу ГІ «Права Справа» про те, що на 11 листопада співробітники «МДБ» готують серію вибухів під час проведення псевдовиборів. Теракти планували провести за допомогою вибухівки, яку мали закласти у кількох місцях масового скупчення людей. За інформацією ГІ «Права Справа», метою провокації мало бути максимальне ураження та велика кількість жертв серед цивільного населення.

Крім того, була оприлюднена інформація, що напередодні псевдовиборів між «міністерствами державної безпеки» квазіреспублік був підписаний меморандум про взаємодію на випадок терактів у «столицях» обох «республік». Зауважували про те, що спецслужбами бойовиків готуються провокації як на території «ЛНР», так і «ДНР». Мета провокації – звинуватити спецслужби України в проведенні терактів і зриві виборів так званого «голови республіки».

Варто зазначити, що метою всіх цих кривавих терористичних сценаріїв російських спецслужб є відвернення світової уваги від відповідальності Росії за війну на Сході України, виправдання російської агресії, а також позбавлення України світової підтримки та її міжнародна ізоляція.

Другие новости