ПоддержатьУкраїнська

Відкритість самоврядування: у Нововолинську - зачинені двері через карантин і наради

Наталья Полынкова
Наталья Полынкова

Региональный редактор

Відкритість самоврядування: у Нововолинську - зачинені двері через карантин і наради

Львівський активіст і  журналіст «Стоп корупції» Віктор Палас на запрошення волинських активістів провів моніторинг рівня відкритості місцевої влади у Нововолинську. Він пересвідчився, що місцева влада тут відгородилася від громади «червоною зоною» і «нарадами».

 Львівський стопкорівець на запрошення колег з Нововолинська провів моніторинг рівня відкритості місцевої влади Фото: СтопКор

Представник Львівського відокремленого підрозділу ВГО «Стоп корупції» Віктор Палас приїхав до Нововолинська на запрошення колеги – місцевого активіста Віталія Грабовського.

За словами нововолинського активіста, його нещодавно побила муніципальна варта, яка виконувала розпорядження місцевої влади. Активісту керманичі міста заборонили навіть заходити до мерії. Бо він проводив громадський моніторинг роботи влади та захищав порушені права громадян, передає Палас слова постраждалого активіста. За фактом нападу порушено кримінальне провадження, але місцеві правоохоронці не діють.

«Transparency International, ось подивіться, яка відкрита влада у Нововолинську. Активістів б'ють, рвуть одяг, ламають окуляри, а секретар міськради публічно обзиває ледарем, неробою й алкоголіком. Врахуйте, коли будете їм ставити рейтинг за прозорість, відкритість і гласність», зазначають місцеві жителі в соціальних мережах.

«У Нововолинську дуже мало активістів. А тих, хто наважується відкрито контролювати роботу місцевих керманичів — переслідують», — розповідає львівський антикорупціонер.

Саме тому Грабовський і запросив львів’янина Віктора Паласа, якого знає давно за громадською діяльністю.

 Віктор Палас і Віталій Грабовський Фото: СтопКор

«Відбулася коротка, але конструктивна розмова з обміну досвідом. Отримав інформацію про масштаби корупції та порушення принципів гласності та відкритості», — зазначив Віктор Палас.

Він вирішив на власному досвіді переконатися, чи дійсно для активістів двері Нововолинської міськради зачинені. Чоловік зайшов до приймальні та дуже здивував секретарок бажанням потрапити до кабінету керманичів міста в рамках громадського моніторингу рівня відкритості влади на місцях.

Секретарка повідомила, що міського голови наразі в кабінеті немає, він на нараді. А ось керуюча справами виконкому міської ради Валентина Степюк була у власному кабінеті. Утім, спілкуватись із журналістом не стала. Послалася на карантин.

https://www.facebook.com/100004665152076/videos/pcb.2044909732341179/357221839495233

«Через карантинні обмеження особистий прийом громадян не проводиться», — передала чиновниця за посередництвом секретарки.

Палас пояснив, що він прийшов не на особистий прийом. А проводить моніторинг відкритості місцевої влади та є журналістом. Утім, до кабінету його не пустили.

Потрапити до секретаря міськради громадському журналісту теж не вдалося: співробітниці апарату повідомили, що він також на нараді.

«Отже, я роблю висновок, що місцева влада у Нововолинську закрита для громадян! Вільного доступу у носія влади – народу – до найнятих цим народом чиновників немає», — зазначив львівський активіст.

Також стопкорівець Віктор Палас і представник ГО «КПК» Віталій Грабовський провели у Нововолинську нараду й обмінялися досвідом захисту порушених прав громадських активістів.

Нагадаємо:

  • Як повідомляв "СтопКор", Віктор Палас здійснює громадський моніторинг рівня відкритості влади в Україні. Він вже відвідав кілька населених пунктів.
  • Також львівський правозахисник і журналіст Віктор Палас провів інспекцію європейського пропускного та маскового режиму. У межах журналістського експерименту він зміг перетнути кордон із Європою без ПЛР-тесту та довідки про вакцинацію.

Другие новости