ПоддержатьУкраїнська

Відомого криворізького «екоактивіста» Петрухіна викрили на зв’язках із промисловцями та п’яному водінні (ексклюзив)

Дмитрий Слободяник
Дмитрий Слободяник

Журналист, редактор

Відомого криворізького «екоактивіста» Петрухіна викрили на зв’язках із промисловцями та п’яному водінні (ексклюзив)

Відомий на весь Кривий Ріг науковець із Науково-дослідного гірничорудного інституту (НДГРІ) Антон Петрухін не припиняє дивувати новими фактами біографії. Виявляється, чоловік полюбляє влаштовувати п’яні бешкети та водиться із крадіями. Ми детально дослідили життя криворізького екоактивіста, поспілкувалися з його оточенням та викрили низку цікавих фактів. Розповідає «СтопКор».

 Антон Петрухін Фото: скриншот

У приватній бесіді з редакцією співробітник Петрухіна розповів нам про схильність науковця до нетверезих витівок. За його словами, Петрухін коли вип'є, починає поводитися сановито, демонструвати власну значущість перед підлеглими або перед своєю дівчиною.

«Була конфліктна ситуація на базі відпочинку НДГРІ. База була під охороною, на цій базі не було ані світла, ані газу. Оскільки Петрухін не виділяв коштів на утримання бази відпочинку, охорона ініціювала збір коштів за оренду водойми (вилов риби, катамарани тощо).

Петрухін із дружиною приїхав туди машиною п'яний і захотів покататися на катамарані. Хизуючись перед дружиною, зажадав усіх розігнати, щоб саме він у той час покатався на катамарані з нею. Лаявся з охороною, директором бази. Відпочивальники не витримали такої поведінки і під час конфлікту мало не сталася бійка. Петрухін, злякавшись, швидко поїхав. Хотів розірвати договір із охороною, але протверезівши, заспокоївся», – розповідає співрозмовник «СтопКору».

За його словами, чоловік нерідко їздить за кермом у п'яному стані.

Примітно, що Петрухіна не оминула й політична кар’єра. Зокрема, він був депутатом Криворізької міської ради від «Самопомочі». Тісно спілкувався з Юрієм Милобогом та Наталією Шишкою. Втім, у 2017 році з ними посварився. Балотувався також у 2020 році від партії «Слуга народу», але не був обраний, чому дуже здивувався.

Джерело також підтверджує інформацію, що разом із Василиною Нікульніковою Петрухін «кошмарить» усі гірничозбагачувальні комбінати.

«Він отримував щомісячні відкати від "Рудомайну", щоб не заважав працювати, але в результаті посварився і з ними», – каже інсайдер.

Наразі Антон Петрухін висвітлює негативну інформацію щодо компанії, стверджуючи при цьому, що «розповідає жителям Кривого Рогу правду про наслідки діяльності підприємства».

«За останні пів року я у ЗМІ розповів про ті наслідки для жителів міста, що принесе відновлення роботи в кар’єрах Північному та Південному в центрі міста, про масові порушення та недостовірну інформацію в документах гірничих підприємств ТОВ "УГК" та ТОВ "Рудомайн"», – пише Петрухін у своєму Facebook.

Утім, схоже, що чоловіка не бентежить, що його приятелі співпрацюють з такими самими промисловими підприємствами.

Зокрема, під час аналізу було виявлено, що Антон Петрухін має контакт із братами Кесіль – Олександром та Едуардом. Обидва є його друзями у фейсбуці. Едуард Кесіль реагує в соціальних мережах на фотографії громадянської дружини Петрухіна, Маргарити Олещенко. Крім того, встановлено факт фінансової взаємодії Петрухіна з Кесілем у серпні 2021 року. Сума незначна, але це свідчить про наявність взаємних інтересів у Петрухіна та Кесіля.

 Едуард Кесіль ставить лайки під дописами дружини Петрухіна Фото: скриншот

Олександр Кесіль – раніше судимий за ст. 185 «Крадіжка» ККУ, а саме – за крадіжку майна ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» у складі групи осіб упродовж 2007-2008 років.

15 березня 2011 року вироком Дзержинського райсуду Кривого Рогу його було притягнуто до кримінальної відповідальності за звинуваченням у скоєнні злочинів. Ідеться про ту саму крадіжку майна ВАТ «АрселорМіттал».

Зараз підприємства, засновниками яких є Кесіль,  працюють на «Північному ГЗК» та «Арселорі».

Але на цьому кримінальне минуле Кесіля не закінчується

Його також притягав до кримінальної відповідальності у 2001 році Дзержинський райсуд Кривого Рогу за двома статтями: ст.44 «Призначення м'якшого покарання, ніж передбачено законом» та ст. 144 «Вимагання» КК України (редакція КК до 2001 року).

А 28 липня 2008 року в Центрально-міський РВ надійшов матеріал із Південної МДПІ з інформацією, що під час перевірки встановлено, що Олександр Кесіль придбав ТОВ «СКОВЕКС» із метою незаконної фінансової діяльності.

У листопаді 2020 року Управлінням патрульної поліції у Дніпропетровській області на адресу Олександра Кесіля було виписано адмінпротокол про скоєння адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 122 КУпАП «Невиконання водіями вимог щодо зупинення».

Протокол заперечувався у судовому порядку.

Рішенням Саксаганського районного суду Кривого Рогу від 2 червня 2021 року у задоволенні позовних вимог було відмовлено. Рішення Саксаганського районного суду заперечується у Третьому апеляційному суді.

 До Дня святого Валентина Кесіль подарував дружині Range Rover Фото з інстаграму Олександра (сторінка закрита)

На фото вище – Олександр Кесіль разом із дружиною Жанною Кесіль.

Обидва авто – 2019 року випуску. Білий Range Rover було придбано 15 вересня 2019 року, а чорний – 14 лютого 2020 (схоже, що це подарунок до Дня закоханих). Обидва авто – у первинній реєстрації нового транспортного засобу, тобто прямісінько з салону.

У жовтні 2021 року Кесіль відкриває нове підприємство ТОВ «НАУКОВОДОСЛІДНИЙ ТА ПРОЕКТНОКОНСТРУКТОРСЬКИЙ ІНСТИТУТ ГІРНІЧОРУДНОГО МАШИНОБУДУВАННЯ З ДОСЛІДНИМ ЗАВОДОМ» із видом діяльності, ідентичним із ТОВ «ФІРМА «ІБК». Висока ймовірність, що це предмет загального інтересу Петрухіна та Кесіля.

Олександр Кесіль є засновником наступних підприємств (частина з них – зі спільною юридичною адресою):

  • ТОВ «КРИВОРІЗЬКИЙ ТЕПЛОВОЗОРЕМОНТНИЙ ЗАВОД» (42741466). Основний вид діяльності: 30.12 Будівництво прогулянкових та спортивних човнів;
  • ТОВ «КРИСТАЛ КР»(42073212). Основний вид діяльності: 46.90 Неспеціалізована оптова торгівля;
  • ТОВ «РАЙПОЛЕ-АГРО» (41647355). Основний вид діяльності: 01.11 Вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур та насіння олійних культур;
  • ТОВ «МГРУПТЕХНОЛОГІЯ»(40704930). Основний вид діяльності: 33.12 Ремонт та технічне обслуговування машин та устаткування промислового призначення;
  • ТОВ «ТРАВЕРС-КР» (42348071). Основний вид діяльності: 71.20 Технічні випробування та дослідження;
  • ТОВ «КРИВОРІЗЬКЕ ПРОМЕНЕРГО» (41647355). Основний вид діяльності: 33.14 Технічне обслуговування електрообладнання;
  • ТОВ «ЕТАЛОН БЕЗПЕКИ» (41914346) у Києві. Види діяльності: 80.10 Діяльність приватних охоронних служб (основний) 80.20 Обслуговування систем безпеки; 80.30 Проведення розслідувань;
  • ТОВ «НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ ТА ПРОЕКТНОКОНСТРУКТОРСЬКИЙ ІНСТИТУТ ГІРНІЧОРУДНОГО МАШИНОБУДУВАННЯ З ДОСЛІДНИМ ЗАВОДОМ» (44509724). Основний вид діяльності: 72.19 Дослідження та експериментальні розробки у галузі інших природничих та технічних наук. Нове підприємство відкрито з видом діяльності, ідентичним із ТОВ «ФІРМА «ІБК» ( Код ЄДРПОУ 13424753) та ТОВ «НАУКОВО-ДОСЛІДНЕ ТА ПРОЕКТНЕ НДГРІ».

Основний партнер Олександра Кесіля – Ігор Макаров.

Співзасновник на підприємствах:

  • ТОВ «МГРУПТЕХНОЛОГІЯ»(40704930);
  • ТОВ «КРИВОРІЗЬКИЙ ТЕПЛОВОЗОРЕМОНТНИЙ ЗАВОД» (42741466);
  • ТОВ «ТРАВЕРСКР» (42348071);
  • ТОВ «РАЙПОЛЕ-АГРО» (41647355);
  • ТОВ «НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ ТА ПРОЕКТНОКОНСТРУКТОРСЬКИЙ ІНСТИТУТ ГІРНІЧОРУДНОГО МАШИНОБУДУВАННЯ З ДОСЛІДНИМ ЗАВОДОМ» (44509724).

Як розповів у інтерв’ю «СтопКору» співробітник правоохоронних органів, починав Олександр Кесіль із дрібного «злодюжки».

«Раніше Кесіль був разом із Маріком із Карачунів (житловий масив у Кривому Розі — ред.). Утім, Марік помер десь у 2017 році. Був родич, який допоміг вийти на Полтавський ГЗК. У 2018 році за допомогою ексспівробітника СБУ він "зайшов" на "Арселор" та "Метінвест". Працює разом із Ігорем Макаровим, у них спільні фотографії, дружини дружать. У Кесіля також брат Едік. Зірок з неба не хапає. Один із офісів у них на Пушкіна, вони там, як правило, і тусять. Нещодавно Кесіль із Макаровим викупили будинок на вулиці Сиволапа, колишній інститут, із якимись там потужностями. Зараз щільно працює на "Арселорі" та на Північному ГЗК, його туди "метінвестівські" заводили. Кесіль їздить Range Rover, номерний знак із сімкою, у них у всіх номери сімки. Купив меблеву фабрику на Українській, там будують мийку. Кесіль за характером борзуватий, комерсантів намагається долучити до діяльності, крутить їх. Напіврозводила. Імовірно, вони Усовські, але це ймовірно», – розповів він.

Брат Олександра – Едуард Кисіль. До серпня 2020 року був директором та засновником ТОВ «СК «СПМ», що займалася будівництвом.

За даними судового реєстру України, Едуард Кесіль до кримінальної відповідальності не притягувався. Втім, притягувався до адміністративної відповідальності за порушення податкового законодавства (несвоєчасна сплата, здавання звітності, трудового законодавства).

Крім цього, 7 лютого 2020 Криворізьким північним управлінням податкових перевірок ГУ ДПС у Дніпропетровській області було проведено документальну планову виїзну перевірку ТОВ «СК «СПМ». Під час перевірки встановлено заниження ПДВ у загальній сумі 264 067 грн, а також неправильно визначено об'єкт оподаткування з податку на прибуток у загальній сумі 47 949 грн. У реєстрі боржників України вважається боржником. Дата відкриття провадження – 20 січня 2021 року, стягувач – держава в особі Державної судової адміністрації.

За даними поліції, сам же Антон Петрухін активно звертається до органів поліції, пише заяви. А також притягувався до відповідальності за порушення правил дорожнього руху.

Зі слів інсайдерів, Петрухін окрім «екологічної» діяльності займається також моніторингом незаконних АЗС. Утім, схоже, що його мета – не зупинити незаконний бізнес, а витягти кошти з власників. До прикладу, після одного з таких моніторингів Петрухін зробив допис у Facebook. Наступного ранку після публікації інформації до нього зателефонував невідомий чоловік, який просив зустрітися і того ж дня приїхав до нього на роботу. Останній під час зустрічі запропонував Петрухіну видалити публікацію із соціальної мережі. Петрухін же, за інформацією джерел, запропонував платити йому «відкат» за те, що він перестане вести активну діяльність щодо роботи нелегальних АЗС. Домовленості досягти не вдалося.

Сам Петрухін скаржиться, що витратив немало особистих коштів на експертизи якості пального на АЗС.

«Для виконання аналізу проб бензину я витратив значну для мене суму, близько 26 тис. гривень, це 7% відсотків від мого річного доходу, які я міг витрати на ще одну чи дві мандрівки за межами України. І це не єдиний раз, коли мені довелося витрачати власні кошти для відстоювання суспільних інтересів. Але, на жаль, корумпованість та деколи недієздатність державних органів змушують брати відповідальність на себе», – пише науковець.

Він також називає інформацію щодо вимагання коштів із підприємств неправдивою.

«Або звинувачення у вимаганні з підприємств компенсації екологічної шкоди. Хоч я і не бачу в цьому нічого поганого, але до сьогодні я ще не брав участі в жодному суді з вимогою такої компенсації», – зазначає Петрухін.

Додамо, що Петрухіна дійсно не ловили на гарячому, а докази, що надають ЗМІ – опосередковані. Тож кому вірити в цій історії – представникам підприємств та очевидцям чи безпосередньо словам пана Антона – особиста справа кожного.

Варто зазначити, що колеги характеризують Петрухіна як надзвичайно розумного науковця. Сподіваємося, що в майбутньому свої здібності Петрухін використовуватиме винятково в благих цілях.

Раніше ми вже повідомляли про те, як заступник директора з економічної, науково-технічної та інноваційної роботи Науково-дослідного гірничорудного інституту (НДГРІ) у Кривому Розі Антон Петрухін створив однойменне підприємство. Це сталося у 2017 році – він заснував ТОВ «Науково-дослідне та проектне підприємство «НДГРІ». Тобто приватну компанію, яка дублює назву наукової установи, в якій науковець обіймає посаду заступника директора (НДГРІ КНУ) та надає послуги в тій самій галузі.

Другие новости

Красивая жизнь и заграничные поездки во время войны: заместителя Кличко заподозрили в земельных махинациях - СМИ

Красивая жизнь и заграничные поездки во время войны: заместителя Кличко заподозрили в земельных махинациях - СМИ

Журналисты раскрыли детали деятельности заместителя председателя КГГА по вопросам осуществления самоуправляющихся полномочий в сфере цифрового развития, цифровых трансформаций и цифровизации Петра Оленича

Компания депутатов из Тернополя нечестно победила на тендере и получила почти 1 млн грн, — прокуратура

Компания депутатов из Тернополя нечестно победила на тендере и получила почти 1 млн грн, — прокуратура

Предоставление телевизионных услуг в Тернополе превратилось в предмет судебного разбирательства после обвинения в сговоре компании, связанной с городским депутатом