ПоддержатьУкраїнська

Війну на Донбасі можна припинити за двома сценаріями – експерт

StopCor
StopCor

StopCor

Війну на Донбасі можна припинити за двома сценаріями – експерт

У разі, якщо Київ докладе зусиль, то за короткий час можна припинити війну на Донбасі скориставшись карабахським або придністровським сценарієм.

Таку думку висловив науковий директор Інституту Євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко.

Він розповів, що найгіршим варіантом буде вдатись до обмеженого розведення збройних сил.

"Гірший варіант: відносно стійке припинення вогню, обмежене розведення збройних сил без відновлення повноцінних соціально-економічних комунікацій через лінію розмежування, фактична ізоляція окупованої зони (пом'якшена версія карабаського сценарію)", – розповів автор.

Він заявив, що більш позитивний та бажаний сценарій дій на Донбасі повинен вирішувати гуманітарні проблеми й легалізацію економічних та соціальних зв'язків.

"Кращий варіант: стійке припинення вогню, вирішення гуманітарних проблем, розведення озброєнь і часткова демілітаризація, відновлення вільного, але контрольованого руху людей, транспорту і товарів через лінію розмежування, певні кроки з відновлення довіри, легалізація економічних та соціальних зв'язків без повномасштабного політичного врегулювання (придністровський сценарій)", – поділився своїми поглядами аналітик.

Він зазначив, що ці два сценарії лише умовно показують, скільки можливостей вирішення конфлікту існує сьогодні. Але вихід за межі цих можливостей реальний лише у разі зміни нинішнього політичного та силового балансу. А підтримання балансу потребує ресурсів та відповідних зусиль.

Другие новости