ПоддержатьУкраїнська

За результатами місцевих виборів 2015 року засудили 144 особи

StopCor
StopCor

StopCor

За результатами місцевих виборів 2015 року засудили 144 особи

За порушення виборчого законодавства суд накладає штраф до 8 тисяч гривень або ув'язнює до 5 років.

Минулого року після місцевих виборів було відкрито 422 кримінальних провадження. Для порівняння: після виборів до парламенту відкрили 349 проваджень, а після президентських виборів – загалом 150.

Про це під час прес-конференції повідомила координатор спостереження за виборами в ОТГ від Громадянської мережі "ОПОРА" Наталія Радиш, пише Depo.Львів.

"Отож, з тих 422-х кримінальних проваджень 311 закрили, 66 передано до суду і по 45 справах ще триває слідство", - озвучує статистику експерт.

Водночас вона констатує, що загалом за результатами виборів 2015 року було засуджено 144 особи. З них 69-и інкримінували порушення статті 158.1 Кримінального Кодексу "Незаконне використання виборчих бюлетенів або голосування виборцем більше, ніж один раз".

"Тридцять з цих засуджених отримали бюлетень вдруге, вісім – це члени виборчої комісії, які видавали бюлетені, 12 – виборці, які намагалися винести бюлетені з виборчої дільниці. Одна така справа була й у Львові", - розповідає Наталія Радиш.

Також 19 осіб визнано винними за статтею 160 КК "Підкуп виборців".

"За нашими спостереженнями, це – чи не найпоширеніше порушення. Виборці забувають, що згідно з законодавством карають не тільки того, хто дає, але й того, хто отримує неправомірну вигоду. І 13-ть з цих 19-и, які покарані, це – виборці, які погодилися на отримання хабара", - каже спостерігач за виборами.

Головне покарання, яке призначив суд, - штраф.

"З 69-и осіб 36 отримали штраф. При тому, лише двоє мають сплатити понад 8 тисяч гривень. А 31 особа – всього до 2 тисяч гривень. І ще троє – від 2 до 3 тисяч гривень. Оці двоє, на яких накладений найбільший штраф, це – ті члени виборчих комісій, які незаконно видавали бюлетені", - розповідає Наталія Радиш.

Водночас суд застосував і жорсткіші покарання.

"Дев'ятьом присудили покарання з обмеженням волі від одного до трьох років, на три роки – шістьом особам, і на 5 років – 18 особам. Але у всіх цих випадках порушників звільнено від основного покарання з випробувальним терміном на певний іспитовий строк", - констатує факти експерт.

Опора також склала портрет тих, хто порушує виборче законодавство.

"Це – безробітній або пенсіонер, може бути чоловік або жінка, також не залежить, де проживає ця особа: чи в місті, чи в селі", - такий висновок робить координатор спостереження за виборами в ОТГ від Громадянської мережі "ОПОРА".

Другие новости

Компания депутатов из Тернополя нечестно победила на тендере и получила почти 1 млн грн, — прокуратура

Компания депутатов из Тернополя нечестно победила на тендере и получила почти 1 млн грн, — прокуратура

Предоставление телевизионных услуг в Тернополе превратилось в предмет судебного разбирательства после обвинения в сговоре компании, связанной с городским депутатом