ПоддержатьУкраїнська

Життя українців у 2016 році погіршилося – соцопитування

StopCor
StopCor

StopCor

Життя українців у 2016 році погіршилося – соцопитування

73% українців відчули погіршення життя у 2016 році. Такі висновки зробили фахівці на основі соціальних опитувань, проведених Фондом "Демократичні ініціативи" та Центром Разумкова.

За статистикою, економічна ситуація в Україні за минулий рік значно покращилася. У той же час населення країни стверджує, що воно живе набагато гірше, у порівнянні з минулими роками. Українці вважають, що у більшості сфер життя зрушення відбулись у негативну сторону. Найбільше по гаманцях громадян вдарило підвищення цін на товари та комунальні тарифи. Про негативні зміни у цій сфері зазначили 88,5% населення.

Про регрес в економічному становищі України наголосили 77%, про відсутність стабільності – 75%. Не впевнених у завтрашньому дні українців виявилось майже 74%. Погіршення також позначилось на таких сферах, як відомо з результатів опитування: рівні добробуту родини (73%), у ставленні громадян до влади (72%), у ситуації зі злочинністю (62%), в охороні здоров'я (54%), оплаті праці (54,5%), соціальному захисті (49%), пенсійному забезпеченні (49%), дотриманні законності державними службовцями (43%). Змін не відбулось всього у декількох сферах: становище російськомовного населення (69%), становище україномовного населення (70%), становище релігійних та етнічних меншин (64%), міжнаціональні стосунки (64%), рівень свободи слова (49%), рівень демократії (46%), дотримання прав і свобод (46%), освіта (43%).

Після підбиття підсумків опитування, яке проводилось протягом 16-20 грудня 2016 року, стало відомо, що позитивні зрушення були зафіксовані лише в одній сфері – 40% населення зазначили, що обороноздатність України підвищилась. Лише 21% вважає, що змін не відбулось, а ситуація тільки погіршилась. Опитування було проведено Фондом "Демократичні ініціативи" спільно з Центром Разумкова. У якості респондентів було обрано 2 тисячі українців (з усієї України, окрім окупованих територій). Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3% вище нуля.

Нагадаємо, Держстат опублікував дані про ріст економіки України в IV кварталі.

Другие новости