ПоддержатьУкраїнська

90 відсотків кажуть правду: доведено поліграфом

StopCor
StopCor

StopCor

90 відсотків кажуть правду: доведено поліграфом

Як розпізнати, що людина бреше? Чи можна обманути поліграф? Як поліграф допомагає в поліцейській діяльності? На ці та інші питання відповідає Роман Клименко – заступник начальника відділу психологічного забезпечення Головного управління Нацполіції в Донецькій області, спеціаліст в сфері детекції брехні, член Американської асоціації поліграфологів, майор поліції. Маючи психологічну та юридичну освіту, він проводить психофізіологічні дослідження за допомогою поліграфу та знає, як відшукати правду серед лабіринтів обману.

90 відсотків кажуть правду: доведено поліграфом

Як часто ви «ловите» людей на брехні ?

Постійно, коли людина бреше. Однак приблизно 90% осіб, опитаних в рамках кримінальних проваджень, намагаються казати правду. Більшість із них самі є ініціаторами таких перевірок, бо це шанс довести свою правоту, коли немає іншого способу якось підтвердити свої свідчення.

Якщо все ж таки людина під час перевірки на поліграфі бреше, то вона не зможе пройти тест, щоб не було визначено її брехню. Кожна людина захищена своїми конституційними правами, і ніхто не має право проводити подібні дослідження без її особистої, добровільної письмової згоди. Тому особи, які дійсно щось приховують, користуються цим правом, намагаючись уникнути перевірки.

90 відсотків кажуть правду: доведено поліграфом

Чи можна обдурити поліграф?

Поліграф – це пристрій, який фіксує зміну фізіологічних показників в організмі людини. Його завдання - отримати інформацію через датчики, переробити її та видати на екран у вигляді кривих - поліграм. А основну роботу виконує оператор поліграфу, тобто людина. Ось його можна спробувати обманути, однак я не радив цього робити, тому що досвідчений поліграфолог одразу помітить, що людина використовує якісь заходи протидії поліграфу. Всі ці заходи нам відомі.

Навіть я, зі своїм практичним досвідом, глибинними знаннями в сфері детекції брехні, не зміг би протидіяти досвідченому поліграфологу. Він би мене одразу впіймав на брехні. Якщо людина планує брехати, то я б порадив одразу зізнатися, але не йти на поліграф.

90 відсотків кажуть правду: доведено поліграфом

У яких розслідування застосовують поліграф?

Поліграф можна використовувати абсолютно в будь-яких ситуаціях, де є ймовірність брехні. У поліції тестування проводиться в трьох напрямах. По-перше, у рамках кримінальних проваджень (об'єктами яких є пересічні громадяни), коли необхідно перевірити підозрюваних на причетність до скоєння злочину. По-друге, для перевірки раніше наданих показань свідків, потерпілих, а також отримання орієнтовного місцезнаходження речових доказів (тіла, зниклих грошей, знаряддя вбивства). Мені доводилося працювати, як правило, з тяжкими злочинами - це вбивства, розбої, грабежі.

Поліграф допомагає перевірити підозрюваних на причетність до скоєння злочину, правдивість показань свідків або потерпілих, а також отримати орієнтовне місцезнаходження речових доказів (тіла, зниклих грошей, знаряддя вбивства).

По-третє, тестування проводять в рамках службових розслідувань, а також кадрових перевірок. У цих випадках об’єктами дослідження є поліцейські. Поліцейські проходять поліграф при призначенні їх на керівні посади – щоб дати гарантії громадянам, що підрозділи Нацполіції очолюють чесні люди, яким можна довірити своє життя і здоров’я.

Ви як психолог можете визначити брехню без поліграфа?

Звісно. Перед тестуванням на поліграфі я проводжу передтестову бесіду з людиною, інтерв’ю. Це свого роду гра умів. Під час інтерв'ю задаються питання, що створюють «загрозу» для причетної особи. Тобто очікується, що при відповіді на ці питання причетний буде коливатися, що як наслідок буде проявлятися у змісті відповідей і поведінці. Іноді достатньо декількох питань, щоб виявити брехню. Так, після півгодинної бесіди було отримано зізнання в крадіжці, навіть без участі поліграфа.

На думку провідних фахівців країни, поліграфолог повинен обов'язково мати психологічну освіту. Як психолог я проводжу аналіз як вербальної, так і невербальної комунікації та поведінки. Існують психологічні ознаки, характерні для правдивої і неправдивої розповіді. Практично завжди моя початкова думка збігається з висновками, отриманими після перевірки на поліграфі.

Які, наприклад, ознаки вказують на те, що людина бреше або каже правду?

Психологічні ознаки, характерні для правдивої розповіді, полягають перш за все в правильній, логічній послідовності відомостей, які повідомляються, багатою деталізацією зі згадуванням другорядних деталей (докладний опис власних дій і дій інших учасників події, цитування власних висловлювань та висловлювань інших людей). Також характерний опис емоцій, що виникли в ході події, повідомлення перцептивної інформації (візуальні подробиці, звуки, запахи, смаки і відчуття). Що стосується вигаданої розповіді або такої, у яку внесено значні зміни з метою приховування важливої ​​інформації, то тут психологічні ознаки недостовірності протилежні вищевказаним. А саме - алогічність, суперечливість повідомлених відомостей, бідна деталізація, наявність прогалин у часі, сплутаний, суперечливий опис власних дій і дій інших учасників події. Також відсутня перцептивна інформація та згадки про емоційний стан на момент події.

Що дає членство в Американській асоціації поліграфологів?

Досвід іноземних колег я черпаю вже п'ятий рік. Детекція брехні і використання поліграфа на сьогодні в США, наприклад, випереджають нас на десятиліття і постійно розвиваються. У цій країні та багатьох інших детектор брехні вже давно зайняв гідне місце. Методи досліджень американців дуже сильні, тому я подав заявку на вступ до Американської асоціації поліграфологів, до якої входять понад 2800 фахівців з усього світу. Членство в цій найпрестижнішій організації перш за все підкреслює кваліфікацію поліграфолога, адже для вступу в ААП з'їзд директорів оцінює рівень знань і навички кандидата у використанні сучасних методів тестування на поліграфі.

Членство в Американській асоціації поліграфологів дає доступ до бази новітніх розробок і досліджень детекції брехні.

Які результати використання поліграфу в поліції Донеччини?

Поліграф однозначно так чи інакше допомагає в будь-яких перевірках. Навіть якщо не визначено причетну особу, то принаймні він виключає осіб не винних - які потрапили в біду. Три роки тому я тестував чоловіка, якого підозрювали у вбивстві співмешканки ... Розшуковці були впевнені в його винуватості, бо всі докази вказували на це, проте поліграф показав непричетність підозрюваного до злочину. Чоловік розплакався, подякував за роботу і сказав, що не міг навіть подумати, що в силових структурах існують настільки гуманні методи, які можуть допомогти людині, коли здається, що довести свою невинність неможливо.

Крім того, поліграф допомагає встановити істину, коли людина обмовила себе або когось покриває. Буквально місяць тому я провів вивчення свідків нанесення тяжких тілесних ушкоджень, в результаті чого було встановлено недостовірність наданої ними раніше інформації. Опитувані лжесвідчили через погрози, що надходили їм з боку винної особи.

Другие новости