ПоддержатьУкраїнська

Атрошенко Владислав Анатолійович

StopCor
StopCor

StopCor

Атрошенко Владислав Анатолійович

Атрошенко Владислав Анатолійович

український політик, бізнесмен, державний діяч, мер Чернігова, народний депутат України IV, VII і VIII скликань, голова Наглядової ради ВАТ «Хліб Києва», засновник благодійного фонду «Поліський оберіг».

Вік: 52 роки

Народився в місті Чернігів.

Освіта:

Народився 5 грудня 1968 року у Чернігові. Закінчив середню школу №16 Чернігова із золотою медаллю. 1994 року закінчив із червоним дипломом Харківський авіаційний інститут (навчався з 1986, з перервою на службу в армії у 1988—1990), спеціальність «системи автоматичного управління літальними апаратами», кваліфікація — інженер-електромеханік.

У 2005 році закінчив Національну академію державного управління при Президентові України, факультет вищих керівних кадрів, кваліфікація — магістр державного управління.

Бізнес:

Трудову діяльність розпочав у 1993 році, організувавши власне багатопрофільне підприємство, яке входило до складу корпорації «Укрсибінкор». 1993 - економіст у відділі валютних операцій Чернігівської філії акціонерного банку «ІНКО». З 1994 - фінансовий директор ЗАТ Селянський торговий дім "АГРО". З 1995 - фінансовий директор, перший заступник генерального директора ЗАТ "Фалкон". З 1999 - голова правління ЗАТ «Агроенергопостач».

У 2007 році – радник голови правління ВАТ «Кредобанк». З лютого 2009 року – голова наглядової ради ВАТ «Хліб Києва». З 2012 року – голова благодійного фонду «Поліський оберіг».

Згідно з декларацією про доходи за 2014 рік, і, за підрахунками експертів, увійшов до десятки найбагатших нардепів України. За 2014 рік заробив майже 34 мільйони гривень, з яких близько 170 тисяч – це зарплата, а 32 мільйони – відсотки та доходи від бізнесу. Є власником квартири та будинків у Київській та Чернігівській областях, а також земельної ділянки та двох автомобілів.

Політика:

Владислав Атрошенко з Олегом Ляшком. У квітні 2002 - липні 2005 - народний депутат України IV скликання, обраний за одномандатним мажоритарним виборчим округом № 207 (Чернігів). Безпартійний, член фракції «Наша Україна» (з 15 травня 2002 року). Член Комітету ВР з питань бюджету.

Активний учасник Помаранчевої революції. З 4 лютого до 12 грудня 2005 року був головою Чернігівської обласної державної адміністрації. Відставці з посади губернатора передували звинувачення на адресу Атрошенка, висунуті партією «Пора» та народним депутатом Володимиром Стретовичем, який очолює парламентський комітет боротьби з організованою злочинністю та корупцією.

У 2006 році не пройшов до парламенту, балотуючись на виборах за списком блоку «Наша Україна» за № 101.

У грудні 2012 – листопаді 2014 року – народний депутат України VII скликання, обраний за одномандатним мажоритарним виборчим округом № 206 (Чернігів), набравши 40,63 % голосів виборців. Безпартійний, член фракції «Партія Регіонів» (до 20 лютого 2014 року, заявив про вихід 19 лютого 2014 року). Голова підкомітету з питань уточнення положень Бюджетного кодексу Комітету ВР з питань бюджету 18 червня 2014 року оголосив про складання депутатських повноважень «у відповідь на дискусії про перезавантаження Верховної ради»[2], але потім продовжив роботу депутата.

З листопада 2014 року – народний депутат України VIII скликання, обраний за одномандатним мажоритарним виборчим округом № 206 (Чернігів), набравши 51,34 % голосів виборців. Безпартійний. Балотувався від Блоку Петра Порошенка, але не був включений до фракції, оскільки голосував за закони 16 січня. Позафракційний член комітету ВР з питань транспорту.

На місцевих виборах у 2015 році обрано міським головою Чернігова. У першому турі посів друге місце, набравши 23,34% голосів виборців (22560 осіб), але в другому турі переміг чинного міського голову Олександра Соколова, набравши 51,52% голосів (53201 чол.).

Скандали:

У лютому 2004 року податковою міліцією у Чернігівській області за фактом навмисного ухилення від сплати податків та заволодіння бюджетними коштами шляхом зловживання службовим становищем було порушено кримінальну справу стосовно посадових осіб ЗАТ «Агроенергопостач», серед яких фігурував Владислав Атрошенко.

17 вересня 2004 року Владислав Атрошенко, керуючи автомобілем «Мерседес-Бенц-600», на смерть збив 64-річного мешканця в селі Красне Чернігівського району Чернігівської області, після чого МВС України було порушено кримінальну справу за статтею 286 ч.2 (порушення правил безпеки руху та експлуатації транспорту, що спричинило смерть потерпілого). ДТП сталося поблизу пішохідного переходу, позначеного лише дорожньою розміткою (дорожніх знаків, що вказують на наявність переходу та освітлення у цьому місці не було). Досудове слідство встановило, що причиною ДТП стало перевищення швидкості Атрошенка, сам він стверджував, що їхав зі швидкістю 70—80 кілометрів на годину, і пішохід з'явився у не призначеному для переходу місці несподівано, тому уникнути зіткнення не вдалося. Верховна рада не дала дозволу на притягнення Атрошенка до відповідальності та його арешту. Обидві кримінальні справи було припинено у 2005 році.

Після перемоги Віктора Ющенка на Помаранчевому Майдані Владислав Атрошенко виторгував у 2005-му губернаторство на Чернігівщині.

Однак утриматися у кріслі голови області більше кількох місяців йому не вдалося, його звільнили за корупцію та провали у соціально-економічній політиці. Володимир Стретович, який на той час обіймав посаду голови парламентського комітету з боротьби з організованою злочинністю та корупцією, документально підтвердив причетність Атрошенка до захоплення чернігівського ринку «Нива». Крім того, структури Атрошенка за короткий час лише у Чернігові захопили ВАТ «Старий Чернігів», ВАТ «Ласунка», «Дитячий світ, розважальний центр «Брюссель», ВАТ «Полісся», магазин «Відень», ДП «Чернігівторф», готель « Новгород-Сіверський» та інші.

За два роки до президентських виборів або за рік до старту виборчої кампанії у Чернігові голова міської БПП та за сумісництвом мер міста продовжує власну політичну гру, у зв'язку з чим президентська партія втрачає позиції на Чернігівщині. Владислав Атрошенко посилює опозиціонерів за рахунок інших союзників.

Атрошенко Владислав Анатолійович: «творець» золотого батона Януковича та мер Чернігова, звинувачений у потрійному вбивстві

Партія «Пора» звинуватила голову Чернігівської обласної державної адміністрації Владислава Атрошенка, якого у парламенті називають креатурою Петра Порошенка, у кримінальних злочинах і вимагає у президента відправити його у відставку. Про це пише видання "Дело".

За словами члена політсили «Пора» Валерія Боровика, Атрошенко мав відношення до організації вбивства трьох засновників ринку «Нива» у Чернігові. Роман Бучковський був застрелений у березні 2005 року, Валерій Марченко загинув у квітні за загадкових обставин, Руслана Литовченка було вбито 15 травня. Ринок «Нива», стверджує Боровик, — перше підприємство, яке присвоїли структури, підконтрольні Атрошенку.

Голова Комітету Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю Володимир Стретович розповів, що Литовченко незадовго до смерті звертався до нього. Парламентський комітет надіслав відповідний запит до Генеральної прокуратури. А та, у свою чергу, переслала документи до Чернігівської прокуратури. За два дні Литовченка вбили. Стретович вважає, що в прокуратурі замовники вбивства мали інформатора, оскільки матеріали пересилалися фельд'єгерською поштою. "Члени нашого комітету, які займалися цією справою, вже можуть назвати замовників убивств, але матеріали до суду не передаються", - сказав Стретович.

Під час прес-конференції «Пори» також виступили підприємці з Чернігова, які розповіли про тиск з боку Атрошенка. Інший підприємець Ігор Федосєєнко розповів, що його незаконно усунули з посади президента Чернігівської регіональної торгово-промислової палати. За його словами, Атрошенко повідомив, що цю посаду він пообіцяв родичу свого заступника.

Мер Чернігова Владислав Атрошенко у себе на сторінці у Facebook написав про складну демографічну ситуацію в Україні.

При цьому міський голова припустився образливих висловів на адресу тих українців, які мають менше трьох дітей, що викликало обурення аудиторії. Атрошенко, зокрема, написав, що українців у найкращому разі залишилося 42-43 млн. «Яке населення у нас у місті Чернігові? 290 тис офіційно, але я маю великі сумніви з цього приводу», — пише він.

При цьому Атрошенко хоче знайти вирішення демографічної кризи через релігійні установи та релігійних діячів міста, вчителів, лікарів та будь-яких людей, які мають авторитет для суспільства. При цьому мер вважає, що кожна сім'я повинна мати щонайменше 3 дитини. Атрошенко впевнений, що дівчина та хлопець повинні знати «якщо у них не буде 3 дітей, значить вони хворі, якісь не такі, вони загалом не українці». Останні слова викликали шквал емоцій аудиторії соцмережі. Атрошенка звинуватили у хамстві.

Як повідомляє “Кореспонтент”, головне слідче управління Міністерства внутрішніх справ направило до Верховної Ради подання на залучення депутата фракції «Наша Україна» Владислава Атрошенка до кримінальної відповідальності за порушення правил дорожнього руху, що призвело до смерті потерпілого внаслідок дорожньо-транспортної пригоди. Про це повідомили у п'ятницю, 19 листопада, у прес-службі Генеральної прокуратури.

18 вересня слідчий відділ Чернігівського міськвідділу УМВС України в області порушив кримінальну справу.

Справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 286 Кримінального кодексу України (порушення правил дорожнього руху, що спричинило смерть потерпілого), за фактом дорожньо-транспортної пригоди за участю автомобіля народного депутата, внаслідок якого загинув пішохід П. Леоненко. Досудове слідство встановило, що причиною ДТП, яка призвела до смерті пішохода, стало перевищення швидкості Владислава Атрошенка, який перебував за кермом автомобіля. Слідчими було зібрано достатні докази для притягнення народного депутата до кримінальної відповідальності, заявили у Генпрокуратурі. Крім того, за інформацією відомства, Владислав Атрошенко без поважних причин ухиляється від участі у провадженні необхідних слідчих дій у кримінальній справі. За даними прес-служби, подання до парламенту щодо надання згоди на притягнення депутата до кримінальної відповідальності підтримав генеральний прокурор Геннадій Васильєв.

“Апостроф” звернув увагу, що журналіст Андрій Шевченко повідомив про лист від 2005 року голови парламентського комітету з боротьби з організованою злочинністю та корупцією Володимира Стретовича до тодішнього прем'єра Юрія Єханурова з приводу тодішнього голови Чернігівської обласної державної адміністрації Владислава Атрона. Чернігів. Шевченко опублікував листа у своєму блозі на «Кореспонденті». За його словами, документ свідчить про злочинне минуле Атрошенка. «Першим вийшов на світ листа президенту Ющенку (16.12.05 р.) за підписом Уповноваженого з питань захисту прав підприємців у Чернігові та області Бориса Бойправа. Той поставив президенту низку риторичних питань. Серед них: хто є замовником та виконавцем резонансних вбивств колишніх власників чернігівського ринку «Нива»?

Ще резонанснішим стало опубліковане звернення голови парламентського комітету щодо боротьби з організованою злочинністю та корупцією Володимира Стретовича до тодішнього прем'єра Єханурова (20.10.2005 р.) з грифом «конфіденційно».

Депутат, маючи доступ до оперативних матеріалів МВС та Генпрокуратури, виклав у листі окремі нюанси біографії Атрошенка», — зазначає Шевченко. За інформацією Стретовича, Атрошенко використав посаду губернатора Чернігівської області для особистого збагачення.

«У документі Стретовича перераховуються об'єкти, які відчули рейдерські атаки та згодом перейшли під контроль структур Атрошенка. Це: ВАТ «Старий Чернігів», ВАТ «Ласун», «Дитячий світ», розважальний центр «Брюссель», ВАТ «Полісся», магазин «Відень», ДП «Чернігівторф», державний готель «Новгород-Сіверський» та інші», - зазначає журналіст.

«Депутат Стретович вимагає від Єханурова ініціювати глибоку перевірку дій Атрошенка. Однак тоді нинішньому кандидату у мери Чернігова вдалося уникнути покарання. Сьогодні він може переконатися, що рукописи не горять. Документи, що компрометують Атрошенка, можуть бути запущені в роботу. Експерти називають листа Стретовича останнім попередженням Атрошенка. Вони вважають, що завісу над його кримінальним минулим відкрили з ініціативи керівництва МВС. Там нібито вважали, що публічна посадка фігури з команди президента калібру Атрошенко стане бонусом у їхній можливій політичній кампанії. З технологічного погляду вибір вдалий. Правопорушення - очевидні. Докази також. А цап-відбувайл, замість того, щоб сховатися, сам заганяє себе в кут», — робить висновок Шевченко.

З іменем Атрошенка пов'язані кілька скандалів, що сталися під час виборчої кампанії.

Востаннє депутат роздав своїм виборцям гречку, а на два роки раніше пропонував мешканцям своєї області набори з препаратами для боротьби з колорадським жуком. Цілком довести, що видачу організував Атрошенко, нікому не вдалося. Двома місяцями пізніше Владислава знову запідозрили у роздачі пайків: цього разу депутата «зловили» на видачі цукру, борошна, а також листівок, підписаних ним, передає Reply.ua.

Коли в лютому 2014 року активісти Євромайдану в пошуках золотих унітазів увірвалися до резиденції президента Януковича Межигір'я, що втік, під Києвом, на них чекала там несподівана знахідка, як пише “Антикор”. Вони знайшли серед величезного розсипу дорогих речей, накопичених за не повний термін президентства диктатором, що не відбувся, точну копію звичайного хлібного батона, які лежать на лотках у кожному українському продовольчому магазині, але виконану не з гіпсу, а з чистого золота. «Золотий батон» одразу зрівняв Віктора Януковича з вкрай честолюбними вождями деяких африканських країн, на кшталт Мобуту, Бокаси чи Іді Аміна.

Вони також любили гроші, немислиму розкіш, безмежну владу, посилено «доїли» державні бюджети і в результаті з ганьбою змушені були тікати з батьківщини, назавжди ставши вигнанцями. Не важко визначити автора настільки дивної художньої ідеї та втілення оригінального задуму в реальність.

Скульптором-авангардистом виявився голова компанії "Київхліб", у минулому народний депутат Верховної Ради від Чернігівщини Владислав Атрошенко.

Майстри Фаберже виготовляли срібні яйця. Для житниці України, на думку тодішнього екс-депутата та бізнесмена, найбільше підходить батон. Срібло зовсім не той дорогоцінний метал, у якому можна втілити його безмежне поклоніння владі. Для втілення задуму Атрошенко знадобилося лише 2 кг дорогоцінного жовтого металу, що обійшлося йому в круглу, але цілком підйомну суму $100 тис. Твір прикладного мистецтва виплавляли на Чернігівському авторемонтному заводі за особистої присутності замовника та автора художньої ідеї. Він же й приніс золото в портфелі й уважно спостерігав, щоб жоден грам не пішов набік. Після закінчення складного технологічного процесу робітникам-ливарникам Атрошенко видав по 100 гривень на горілку та наполегливо попросив назавжди забути подію, в якій їм довелося мимоволі брати участь.

Втім, гра коштувала свічок.

Підношення Януковичу мало суто практичну мету. Наближалися вибори до Верховної Ради 2012 року. Київський хлібопекар прагнув знову, будь-що стати депутатом. Варто було лише переконати всесильного боса у своєму вірнопідданстві та домогтися від нього рішення не виставляти одним із Чернігівських виборчих округів кандидата-конкурента від «Партії регіонів». Висуванців інших політичних партій не боявся. Чернігівщину він давно підім'яв під себе. Свій задум Атрошенко втілив повністю. Йому забезпечили доступ до тіла Януковича та «золотий батон» посів місце у величезній галереї подарунків президенту. На лобове запитання після Євромайдану про те, з якою метою йому довелося так сильно витратитися, Атрошенко не зморгнувши оком пояснив, що батон призначався зовсім не Януковичу, а міністру сільського господарства африканської держави Буркіна Фасо, який мав намір відвідати Україну з офіційним візитом. Жадібний Янукович просто «затис» презент, а так би Україну просто завалили б безкоштовним арахісом або якоюсь дивовижною маніокою. Не зрослося, але до Ради він знову потрапив.

Декларації та багатство Атрошенка:

Згідно з декларацією про доходи за 2014 рік, і, за підрахунками експертів, увійшов до десятки найбагатших нардепів України. За 2014 рік заробив майже 34 мільйони гривень, з яких близько 170 тисяч – це зарплата, а 32 мільйони – відсотки та доходи від бізнесу. Є власником квартири та будинків у Київській та Чернігівській областях, а також земельної ділянки та двох автомобілів.

Мер Чернігова Владислав Атрошенко задекларував 13 компаній, позику у батька-пенсіонера 2,8 млн. гривень і позичені 19,7 млн. гривень. Про це свідчать дані Єдиного державного реєстру декларацій осіб, які уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передає Politeka.

Згідно з інформацією у декларації, Атрошенко є бенефіціарним власником компаній «Форсаж», «Телерадіоагенція «Ніса», «Телерадіоагентство «Терра», «Ріел Ко.», «Раїл», «Інтер», «Десна»-ФК-2», «Агро-Трейдер», «Сідко Україна», «Північагро», «Торговий дім «Сатурн», «Жадьківське», «Брокерська контора «Агроенергопостач».

У цих компаніях він має корпоративні права на загальну суму 33 814 689 гривень.

Також у його власності – 11 552 інвестиційні сертифікати ТОВ «Компанія з управління активами «ЕйВі Інвестмент» на суму 11 552 000 гривень.

Мер володіє земельними ділянками 2230 кв. м та 2 498 кв. м, житловими будинками 58,2 кв. м та 125,1 кв. м, квартирами 46,6 кв. м, 76,8 кв. м, 148 кв. м, офісом 117,4 кв. м, місцями паркування 12,3 кв. м, 12,2 кв. м та 10,7 кв. м, автомобілем BMW 750 2014 року випуску, за який у звітному році заплатив 2814724 гривні.

Також Атрошенко задекларував користування квартирою 161,7 кв. м, що належить матері.

У 2018 році мер Чернігова задекларував доходи у розмірі 39 126 891 гривень. Так, 474 351 гривень Владислав Атрошенко заробив на посаді міського голови. Ще 19 мільйонів він отримав як дивіденди від сільськогосподарської компанії “Інтер”. 126 300 гривень йому надійшло від фірми “Раїл”, 1 469 747 та 1 400 050 – як банківські відсотки, 650 – виплати з профспілки. Крім того, йому повернули борг у 370 642 гривень та виплатили 7 040 721 за відчуження цінних паперів.

При цьому решта членів сім'ї заробила трохи більше мільйона гривень.

Владислав Атрошенко вказав у декларації, що суми у 150 000 та 3 730 000 гривень, а також 43 700 доларів позичив третім особам. Натомість зберіг 158 800 доларів та 61 032 000 готівкою. У банку він залишив 127 551 та 163 704 гривні. Він також володіє п'ятьма наручними годинниками із дорогоцінних металів марок Breguet, Girard Perregaux, Patek Philippe на загальну суму 3 699 200 гривень. Меру Чернігова належать два легкові автомобілі: BMW M760LI 2017 року випуску та Land Rover Range Rover Avtobiography 2018 року випуску.

«Владислав Анатолійович – це така людина, яка особисто мені казала, що «я людина з бізнесу. Я люблю заробляти, я повинен заробляти і я хочу заробляти», –розповідає мешканець Чернігова Вадим Ювенко.

Атрошенка визнали одним з найбагатших мерів України. Колишній нардеп за інформацією ЗМІ подарував Януковичу золотий батон. Тоді атрошенко був головою наглядової ради компанії «Хліб Києва». Тільки офіційно мав власності на понад 70 тисяч квадратних метрів: будинків, квартир, ділянок. Наприклад, столична квартира коштує понад 10 мільйонів. Елітні автівки та колекція годинників – понад 4 мільйони гривень. А ще кілька компаній у різних галузях.

На сайті НАЗК, де чиновники вносять інформацію про значні зміни у статках, у Атрошенка таких змін по декілька на місяць.

Наприклад, жовтень:

  • 29-го числа йому повернули мільйон боргу;
  • 20 жовтня Атрошенко витратив понад 14 мільйонів. Імовірніше за все, вніс гроші на рахунок однієї зі своїх фірм;
  • 18-го жовтня в Атрошенка закінчився депозит майже на 69 мільйонів гривень;
  • за декларацію у жовтні він отримав сукупний дохід у понад 5 мільйонів гривень у вигляді виплат за цінними паперами.

Загалом, з початку року Атрошенко вносив інформацію про суттєві зміни у статках зо три десятки разів.

Щодо статків Атрошенка, то минулоріч на посаді міського голови Чернігова за його декларацією заробив майже 650 тисяч грн виходить по 54000 грн на місяць але сукупний дохід отриманий з інших джерел понад 170 мільйонів гривень.

Особисте життя:

Батько – Анатолій Федорович (1940 р. н.), інженер. Мати Тамара Іванівна (1946 р. н.), вчитель математики, заслужений вчитель УРСР, депутат Верховної Ради УРСР XI скликання. Дружина – Ірина Тимофіївна, викладач Чернігівського національного технологічного університету. Дочки - Анастасія (1997 р. н.) та Поліна (2005 р. н.).

Другие новости