ПоддержатьУкраїнська

Бойка з Департаменту аудиту Міноборони позбавили допуску до держтаємниці?

Надежда Рогальская
Надежда Рогальская

Редактор, аналитик

Бойка з Департаменту аудиту Міноборони позбавили допуску до держтаємниці?

Полковника Бойка, який рік тому очолив Департамент внутрішнього аудиту Міноборони, позбавили допуску до держтаємниці через «злив» таємних документів підлеглим, які не мали права з ними працювати. Це унеможливлює його роботу як головного військового аудитора і ставить голову відомства Тарана перед складною дилемою: чи залишати Бойка на службі?

 Андрій Бойко Фото: СтопКор

Як стало відомо «СтопКору» з інсайдерських джерел у МОУ, в квітні 2021 року щодо підлеглого полковника Бойка - пана Юрія Махновецького було розпочато дисциплінарне провадження за роботу з документами без відповідного допуску. Відповідний наказ підписаний Державним секретарем Міністерства оборони.

У рамках провадження було встановлено, що голова Департаменту внутрішнього аудиту Бойко, знаючи про відсутність у підлеглого йому пана Махновецького відповідного допуску, давав останньому вказівки щодо роботи з документами з обмеженим доступом. Своєю чергою, пан Махновецький отримував ці документи через свого підлеглого, який мав відповідний допуск, і вільно працював із ними, фактично не маючи на це жодного права.

 Щодо підлеглого пана Бойка розпочали провадження Фото: скриншот

Крім того, у поданні прямо йдеться про факт порушення вимог роботи з документами з обмеженим доступом.

 Підлеглий полковника Бойка порушив вимоги роботи з таємними документами Фото: скриншот

Однак, як ідеться у висновку дисциплінарної комісії, члени комісії начебто не виявили у діях Юрія Махновецького дисциплінарного проступку. Як зазначають інсайдери, ймовірно, його босу - полковнику Бойку вдалося «зам’яти» ситуацію. І, можливо, заручившись при цьому підтримкою керівництва Міноборони.

 Дисциплінарна комісія «не помітила» порушень у діях пана Махновецького Фото: скриншот

В очолюваному Бойком департаменті вже були схожі порушення

Цікаво, що свого часу ще один підлеглий Андрія Бойка – полковник Улянов був звільнений з попереднього місця роботи у Національному університеті оборони України саме за недотримання вимог роботи з таємними документами. Утім, це не завадило повторно призвати його на військову службу на посаду заступника директора Департаменту. І сьогодні пан полковник продовжує спокійно служити у Міноборони без відповідного допуску до таємних документів.

«Ми можемо лише здогадуватися, які ще порушення допускалися  полковником Бойком, проте уже спостерігається певна тенденція з недотримання вимог роботи з таємними документами у керівництві Департаменту», - коментує журналіст Денис Гойко.

Ймовірно, ці порушення сягнули такого масштабу, що впливові зв’язки у міністерській верхівці не вберегли пана Бойка від уваги представників СБУ, які зацікавилися викладеними вище фактами.

Чи втримається Бойко на посаді?

За наявною інформацією, полковника Бойка було позбавлено допуску до таємних документів, що фактично унеможливлює подальше перебування його на посаді директора Департаменту.

Відтак тепер міністр оборони Таран, відповідно до вимог Інструкції про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України (наказ Міноборони № 170 від 10.04.2009) має негайно або перепризначити одіозного полковника на посаду без допуску до таємниці або ж звільнити його з військової служби.

 Відповідно до нормативних документів, полковник Бойко має бути звільнений з військової служби Фото: скриншот

Тож наразі керівництво МОУ має вирішити складну дилему: забезпечити виконання нормативно-правових актів і звільнити полковника Бойка чи проігнорувати чинні норми та вимоги, аби вчергове «врятувати» порушника.

Зауважимо, розголошення відомостей військового характеру, що становлять державну таємницю, за відсутності ознак державної зради, карається позбавленням волі на строк від двох до п'яти років.

Нагадаємо:

  • Андрій Бойко у 2015 році звільнився з лав української армії. У 2016 році його визнали непридатним до військової служби. Це дозволило у йому 2019 році отримати грошову допомогу. Але вже за рік пан Бойко повернувся до Міноборони, причому на дуже привабливу посаду директора Департаменту внутрішнього аудиту МОУ.
  • В інтерв’ю до дня військового аудитора розповів Бойко про свої здобутки за рік перебування на посаді. Однак в його тезах журналісти виявили сумнівні твердження й чужі ідеї.
  • Полковник Бойко А.А. тричі за рік провів організаційні заходи в Департаменті внутрішнього аудиту та підпорядкованих йому п’яти територіальних управліннях. Це дозволило миттєво звільнити усе керівництво департаменту й територіальних управлінь та призначити на посади лояльних до Бойка людей.

Другие новости