ПоддержатьУкраїнська

Феміда по-одеськи: чому одіозна суддя Чернявська тікає від переатестації

StopCor
StopCor

StopCor

Феміда по-одеськи: чому одіозна суддя Чернявська тікає від переатестації

Суддя Приморського райсуду Лариса Чернявська добре відома в Одесі своїми сумнівними рішеннями: винних відпускає без покарання, тих, хто потребує захисту – ігнорує, а справи, які суперечать інтересам колег та мера Труханова – затягує. Через численні скарги на діяння пані Чернявської вже звернула увагу Вища рада правосуддя.

Феміда по-одеськи: чому одіозна суддя Чернявська тікає від переатестації

Наразі триває процес переатестації українських суддів: служителів Феміди перевіряють на відповідність посадам, які ті обіймають. Зокрема, 11 травня Вища кваліфікаційна комісія суддів вкотре екзаменувала головуючих засідань місцевих та апеляційних судів. Більшість представників "третьої влади" співбесіду із членами колегії ВККС пройшла успішно. Вирізнилася на загальному фоні лише суддя Приморського райсуду у м. Одеса Лариса Чернявська, яка попросила перенести співбесіду. Офіційний привід – пані Лариса нібито не встигла ознайомитися з висновками Громадської ради доброчесності, які їй надали того ж дня.

Проте, ймовірно, фактична причина відтермінування співбесіди зовсім інша:

"чисту" де-юре перед керівництвом репутацію судді Чернявської невчасно "заплямували" скаргою про затягування однієї справи. Вища рада правосуддя стала на бік позивачки, позов якої про поновлення на роботі протягом довгого часу ніяк не могли розглянути у Приморському суді.

Зрештою, оскільки суддя Чернявська не ухвалила жодного рішення у визначений законом термін, Вища рада правосуддя винесла ухвалу про відкриття проти неї дисциплінарної справи, яку після розгляду суддя має право оскаржити.

Зазначимо, що аргументи для такого оскарження пані Лариса безперечно знайде. Адже у питаннях самовідводів і затягування процесів суддя Чернявська почувається як риба у воді, віртуозно ухиляючись від розгляду справ, щоб не псувати стосунків з потрібними людьми та не наживати собі ворогів.

Яскравим прикладом є ситуація зі скандальним "зонінгом" в Одесі, де протягом тривалого часу члени місцевих партійних організацій намагаються повернути зелені зони та пішохідні доріжки до пляжу "Ланжерон" у власність громади. В межах проекту про зонування міста ці землі віддали для облаштування паркувань, через що активісти подали до суду заяву проти одеського міськвиконкому.

Але конфліктне питання, за словами позивачів, не розглядали навіть на сесії міськради. Справа потрапила до рук пані Чернявської, яка спершу вирішила "від гріха подалі" відмовити у задоволенні позову, щоб не наживати собі ворогів у мерії. Коли ж апеляція повернула справу до Приморського райсуду на доопрацювання, суддя вирішила діяти за принципом "моя хата скраю", не з'являючись на засідання чи беручи самовідвід. Скандальний процес триває й досі.

Віртуозне уміння затягувати справи пані Чернявська продемонструвала й у ситуації з притягненням до відповідальності колеги, судді Господарського суду Одеської області Павла Меденцева, якого упіймали на одержанні хабара у понад півмільйона гривень. Ця справа потрапила до Приморського райсуду, де пані Лариса з колегами протягом трьох років ніяк не вирішить: чи винний підозрюваний, чи ні. Прокуратура навіть надала відеофіксацію злочину, але і цього для приморських служителів Феміди, мабуть, недостатньо, щоб притягнути колегу до відповідальності.

Не вистачило доказів пані Чернявській й у розгляді іншої справи, де фігурує скандальний активіст ГО "Безпечне місто" Олексій Булгару, зупинений поліцією за кермом у нетверезому стані. Факт сп'яніння водія підтвердив драгер: пристрій зафіксував у крові активіста 1,30 проміле.

Але суддя Чернявська справу закрила і виправдала активіста, спираючись на те, що підозрюваного освідчили в медичній установі через 6 годин, а не через 2 максимум, як того вимагає інструкція.

Зате в іншій справі пані Лариса проявила нечувану принциповість, знайшовши докази того, що доцента Одеського державного аграрного університету Ігоря Панікара нібито звільнили законно. Викладач запевняв, що його безпідставно звільнив тодішній керівник навчального закладу напередодні виборів, бо доцент мав усі шанси підсісти крісло екс-ректора. Після тривалого відтягування розгляду справи про поновлення пана Панікара на займаній посаді та спроб укласти мирову суддя у позові відмовила. Врешті-решт освітянина у квітні цього року було поновлено на посаді, але лише після того, як справа потрапила до Одеського апеляційного суду .

Проте це непоодинокий і далеко не перший випадок, коли через рішення пані Чернявської страждають невинні. Зокрема, свого часу через те, що суддя Приморського райсуду Одеси не вивчила матеріали позову, було арештовано майно непричетного до справи підприємства. Згідно з позовом, накласти арешт мали на майно підприємства ТОВ "Орловський завод", а покарали рішенням суду ТОВ "Орловський - 2012" – зовсім іншу фірму зі схожою назвою, яка колись мала ту саму адресу.

Подекуди ж пані Чернявська не лише закриває очі на провину порушників, а й сприяє їм. Так, у 2006 році суддя видала незаконне рішення, яке стало підставою для рейдерського захоплення приміщень навчального закладу.

Одеситка Ілона Бліндакова, яка проживає на другому поверсі над школою № 105, претендувала на кілька класів та шкільний спортзал – мовляв, тут жив колись її чоловік. У 2008 році жінка здійснила рейдерське захоплення цих приміщень разом із групою осіб у супроводі дільничного з ухвалою суду. І все це – за сприяння судді Лариси Чернявської, яка визнала за Ілоною право власності на шкільні приміщення. Попри гучні заяви прокуратури та міської ради стати на захист учнів школи, сусідка виграла справу й заволоділа площею у 800 квадратів.

Як вдалося дізнатися журналістам "СтопКору", Одеській школі №105 і досі не повернули підвали, класи та спортзал, діти займаються фізкультурою в актовому залі чи на вулиці, а "віджаті" приміщення нова власниця здає в оренду.

Цікавий збіг: саме після цього скандального рішення, в житті пані Лариси настав період фінансового розквіту. У 2007 році родина судді придбала найновішу модель кросовера Лексус, квартиру площею 180 квадратів, земельні ділянки, паркомісця.

До слова, у 2010 році квартиру придбав чоловік пані Чернявської, який працював на держслужбі в податковій.

Зрештою, у 2017 році новим маєтком і 11-ма сотками землі біля будинку розжилася свекруха Лариси Чернявської – Зінаїда Іванівна Мацей, яка дозволила сім'ї судді безкоштовно пожити у новому будинку площею понад 600 квадратів. Достеменно невідомо, де працює жінка та звідки має кошти на те, щоб придбати розкішний будиночок дітям. Власне, розслідуванням і аналізом цих фактів мали б зайнятися антикорупційні органи. Наразі триває перевірка НАЗК стосовно одіозної судді.

Зазначимо, історія пані Лариси – далеко непоодинокий приклад "правосуддя по-одеськи". Нещодавно представники ГО "Всеукраїнська народна рада" та ГО "Стоп корупції" звернулись до Вищої кваліфікаційної комісії суддів з проханням провести перевірку діяльності іншого судді Приморського райсуду – Вадима Коваленка та звільнити його з посади через невідповідність професійним вимогам.

Наразі ж "СтопКор" продовжує стежити за перебігом переатестації одіозної служительки Феміди з Одеси та обов'язково повідомить про нові факти читачам.

Другие новости