ПоддержатьУкраїнська

Профільний комітет парламенту надіслав колективний запит до ГПУ через бездіяльність слідчих у справі про напад на журналіста

StopCor
StopCor

StopCor

Профільний комітет парламенту надіслав колективний запит до ГПУ через бездіяльність слідчих у справі про напад на журналіста

Члени комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики на засіданні розглянули справу про напад на журналістку "СтопКору" Лілію Ткачук. На засідання запросили саму журналістку та представників ГО "Стоп корупції". На комітет викликали представників Нацполіції, Генпрокуратури та Міністерства внутрішніх справ.

"Прокуратура перевірила дії слідчого і дійшла висновку, що він неналежно вивчив справу. Відтак слідчого притягнуть до дисциплінарного покарання", - зазначила Лілія Ткачук.

"Представники Генпрокуратури вкотре наполягали на тому, що під час інциденту у Княжичах я не була журналістом. Однак законотворці розтлумачили представнику відомства значення проняття "проведення професійної журналістської діяльності". Зокрема, Вікторія Сюмар зауважила, що народні депутати не дарма вносили правки в законопроекти, які стосуються діяльності медійників. За нормами закону, журналістську діяльність здійснює навіть та особа, яка фільмує та завантажує відео у відкриті мережі. Відтак, увесь час розслідування правоохоронці хапаються за неіснуючу та неістотну зачіпку замість того, щоб притягти до відповідальності нападника Дмитра Іванова, який погрожував знімальній групі "СтопКору" та застосував до мене фізичну силу", - уточнила журналістка Лілія Ткачук.

Члени комітету вирішили надіслати запит до Генеральної прокуратури України про бездіялність слідчо-оперативної групи, яка мала розслідувати справу про напад на журналістку "СтопКору" Лілію Ткачук.

Окрім того, нардепи хочуть отримати від ГПУ загальну статистику про кількість кримінальних проваджень, відкритих за статтею 171 - "про перешкоджання професійній журналістській діяльності".

Нагадаємо, наша колега Лілія Ткачук постраждала від рук місцевого жителя під час зйомок у Княжичах. Нападник Дмитро Іванов застосував фізичну сили до журналістки. За фактом перешкоджання професійній діяльності журналіста правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею 171. За півроку правоохоронці так і не назвали прізвища підозрюваного. Попри те, що є фото- та відео-докази. Пізніше поліція згорнула справу, однак команда проекту "Стоп корупції" домоглася поновлення кримінального провадження.

Другие новости