ПоддержатьУкраїнська

"СтопКор" дізнався про схему рейдерського захоплення землі на Київщині

StopCor
StopCor

StopCor

'СтопКор' дізнався про схему рейдерського захоплення землі на Київщині

Команда "Стоп корупції" завітала до Вищого Спеціалізованого суду України, де розглядалась справа щодо земельної ділянки  47 га сільськогосподарського призначення в Згурівському районі. Фермер, який обробляв вказану ділянку кілька років, раптом дізнався, що ділянку передали новому власнику.

"Сьогодні фермери потерпають від рейдерства. Річ у тім, що до 2013 року земельні ділянки не реєструвалися в державному кадастрі, а був закритий реєстр земель. А з 2013-го, коли був створений Державний земельний Кадастр, співробітникам земельних відділів потрібно було перенести відомості з державного реєстру земель до державного земельного кадастру. Утім часто ці дані не вносились. А, отже, такі ділянки могли отримати нові номери та бути передані новим власникам. І такі ситуації трапляються чи не щодня", – пояснює ситуацію Голова Асоціації фермерів Київщини Олександр Чубук.

Два десятки фермерів приїхали до суду підтримати свого колегу, який вже в касаційній інстанції доводить право на землю, яку в нього відібрали. Через  зловживання службовим становищем працівників земельного відділу ділянку фермера Олександра Явона Держгеокадастр передав іншому  власнику – Станіславу Кошелю. Проти співробітників земельного відділу вже розслідується кримінальне провадження за цим фактом.

"Кошель – працівник СП ТОВ "Нива Переяславщини" – підприємства, яке підконтрольне відомому латифундисту і рейдеру Олександру Мостіпану, – розповідає представник фермера Андрій Явон. – Через підставних осіб вони так забирають землі".

Згурівський районний суд визнав право нового власника – Кошеля – за ділянкою. "Суддя Хижний, який виносив рішення – відома постать в районі. Через його неправомірні ухвали проти нього порушено кримінальне провадження. Утім він продовжує очолювати районний суд", – розповідають мешканці Згурівщини.

Апеляційний суд Київщини, навпаки, повернув ділянку попередньому власнику – Явону. Кошель подав скаргу до касаційної інстанції.

"Головуючий суддя Дмитро Луспеник перед початком засідання зачитав всі організації, які присутні на засіданні. Поряд з ГО "Стоп Корупції" він озвучив заявку про присутність учасників АТО. Утім замість бійців АТО в залі були представники Асоціації фермерів. Хто подав заявку про присутність АТОвців, і чому їх не було, так і лишилось таємницею", – розповідає журналістка Наталія Полинкова.

Вищий Спеціалізований суд, заслухавши сторони процесу, ухвалив рішення повернути справу на повторний розгляд до апеляційного суду. Підставою для такого рішення стала формальність – відсутність номера статті, на яку посилався апеляційний суд у своєму рішенні.

Отже, фермери судитимуться за ділянку й далі. А поки новий власник, який виставив охорону, користується спірною ділянкою на власний розсуд. Команда "СтопКору" продовжує стежити за цією ситуацією, а також проводити моніторинг подібних випадків на Київщині.

''СтопКор'' дізнався про схему рейдерського захоплення землі на Київщині
''СтопКор'' дізнався про схему рейдерського захоплення землі на Київщині
''СтопКор'' дізнався про схему рейдерського захоплення землі на Київщині
''СтопКор'' дізнався про схему рейдерського захоплення землі на Київщині
''СтопКор'' дізнався про схему рейдерського захоплення землі на Київщині

Другие новости