ПоддержатьУкраїнська

"СтопКор" повідомив поліцію Чорноморська про порушення з боку керівництва управління ДАБІ міськради

StopCor
StopCor

StopCor

'СтопКор' повідомив поліцію Чорноморська про порушення з боку керівництва управління ДАБІ міськради

Активісти "Стоп корупції" під час допиту у Чорноморському ВП Овідіопольського ВП ГУНП в Одеській області повідомили слідчого при численні факти порушень містобудівного законодавства з боку начальниці відділу державного архітектурно-будівельного контролю виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеської області Олени Липач.

Подробиці з Чорноморська повідомив правозахисник проекту Ігор Бондарчук.

"У процесі моніторингу містобудівної діяльності, функціонування об’єктів будівництва, вже споруджених об’єктів та перевірки наявності у них дозвільних документів у поле зору наших активістів потрапила велика кількість об’єктів у місті Чорноморськ Одеської області.

Зокрема, до них відноситься й будівництво багатоквартирних житлових будинків з вбудовано-прибудованими приміщеннями по вулиці 1 Травня, кут вулиці Паркової (№1 та №2 на генплані), замовником робіт по яких виступає Обслуговуючий кооператив "Житлово-будівельний кооператив "ПАРУС – 12".

Зважаючи на площу будинків, їх знаходження на одній земельній ділянці, одні точки підключення до інженерних мереж міста, єдиного замовника, можна з високою ймовірністю вважати, що дані об’єкти є єдиним комплексом.

Отож заявлена категорія складності об’єкта (III, корелює нинішньому класу наслідків СС2) не відповідає дійсності й повинна була бути визначена як IV та V (клас наслідків СС3), тобто має місце заниження категорії складності об’єкта з метою уникнення необхідності отримання дозволу на виконання будівельних робіт (а не подання декларації про початок виконання будівельних робіт, як це зроблено замовником).

Подібну ситуацію вбачаємо й на будівництві готельно-ресторанного комплексу по вулиці Пляжній, 6, 8(замовник робіт – Товариство з обмеженою відповідальністю "ІНКОМ – БУД") та будівництво спортивно-оздоровчого тенісного клубу у складі критих тенісних кортів з підземною автостоянкою та готелем(замовник робіт – Товариство з обмеженою відповідальністю "ЛАУН ПАЛАЦ")", – зазначив активіст "Стоп корупції".

Окрім того, під час реконструкції  технічного (10-го) поверху 10-ти поверхового житлового будинку по вулиці 1 Травня, 42-А (замовник робіт – Обслуговуючий кооператив "КОЛЬОРОВИЙ БУЛЬВАР") взагалі виникає питання про правомірність виконання цих робіт, оскільки, відповідно до ДБН В.2.2-15-2005 "Будинки й споруди. Житлові будинки. Основні положення", технічний поверх – це поверх для розміщення інженерного обладнання і прокладання комунікацій, може бути розташований у нижній (технічне підпілля), верхній (технічне горище) або в середній частині будинку.

Водночас, непоодинокі випадки, коли шляхом так званої "реконструкції" на технічних поверхах фактично облаштовуються квартири, що є прямим порушенням вимог ДБН.

При цьому, така ситуація характерна для переважної більшості будинків житлового комплексу по вулиці 1 Травня, які будуються даним замовником, додає Ігор Бондарчук.

Також ми з'ясували, що у процесі реконструкції офісних приміщень будівлі кемпінгу під готельні номери без зміни геометричних розмірів по Набережній, 13, що здійснюється Товариством з обмеженою відповідальністю "Кемпінг АББО", відбувається величезна зміна площі приміщень (майже у два рази).

При цьому, як це видно із самої назви об’єкту, геометричні розміри фундаментів не змінюються, тому таке велике збільшення площі можливе лише у випадку збільшення поверховості будівлі.

Враховуючи, що така зміна відбулась вже в ході виконання робіт, виникає обґрунтоване занепокоєння про прорахованість таких змін у проектній документації в частині міцності та надійності конструкцій об’єкту, ефективності зміни систем пожежогасіння тощо.

Окрім того, можна припустити, що нові містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки з урахуванням збільшення площі замовником не  отримувались, зауважують у "Стоп корупції".

Окрім того, активісти "Стоп корупції" у процесі моніторингу виявили ще низку порушень будівельних норм у місті Чорноморськ.

"На будівництво п’ятиповерхового 3-х секційного житлового будинку з квартирами в мансардному поверсі та квартирами в двох рівнях на четвертому поверсі по вулиці Героїв Сталінграду, 1-Н у 9 мікрорайоні міста Чорноморськ замовником будівництва – Товариством з обмеженою відповідальністю "БФ “Моноліт" зареєстровано декларацію про готовність об’єкту до експлуатації.

При цьому, будівельні роботи на об’єкті завершені не у повному обсязі, зокрема, існують проблеми із підключеннями до інженерних мереж.

Окрім того, площа об’єкту (на рівні 8500 метрів квадратних) та секційність об’єкту також може свідчити про невірність визначення категорії об’єкту.

Ситуація із забудовою 9 мікрорайону міста Чорноморськ вже згаданим Товариством з обмеженою відповідальністю "БФ "Моноліт" та спорідненими  структурами (наприклад, Обслуговуючими кооперативами "ЖБК РІДНА ГАВАНЬ" та "ЖБК МОРСЬКИЙ") є катастрофічною та скандальною!

Цьому забудовнику містом передано 9,381 га в оренду для комплексної забудови.

Проте замість розробки проекту комплексної забудови всієї території, з єдиними просторовими, архітектурними, інженерними рішеннями, створенням належної соціальної, побутової транспортної інфраструктури, будуються окремі житлові будинки з шаленими порушеннями вимог щодо щільності забудови, інсоляції тощо. Люди просто живуть на голові один в одного, зазираючи у вікна сусідів.

Цинізм забудовника доходить до того, що окремі будинки споруджуються прямо у санітарно захисній смузі зоні місцевого кладовища (відповідно до п.3.5 Державних санітарних правила та норми "Гігієнічні вимоги щодо облаштування й утримання кладовищ в населених пунктах України" ДСанПіН 2.2.2.028-99, кладовища повинні бути розміщені в приміській зоні міських поселень і поблизу місць розташування сіл.

Санітарно-захисна зона від території кладовища традиційного поховання і крематорію до житлових і громадських будівель, зон відпочинку, а також колективних садів та городів повинна бути не меншою 300 м (Державні санітарні правила № 379/1404), а від території кладовища для поховання урн після кремації до житлових і громадських будівель та об'єктів, що прирівняні до них, має бути не меншою 100 м)

Окрім того, абсолютно безвідповідальне ставлення забудовника призводить до того, що не ведуться необхідні роботи з берегоукріплення, через що і споруджені ними новобудови, і вже існуюча забудова, практично весь мікрорайон повільно, але впевнено сповзає до Чорного моря", – продовжують перелік порушень активісти "Стоп корупції".

"Допит пройшов успішно! Слідча Аліса Анатолівна Капіца пообіцяла до кінця тижня направити запити в ДАБІ та інші структури", – резюмували стопкорівці.

Нагадаємо, раніше у прокуратурі Чорноморська Одеської області зареєстрували заяву активістів "Стоп корупції" із корупційним досьє на начальницю відділу державного архітектурно-будівельного контролю виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеської області Олену Липач.

За даними розслідування журналістів, чиновниця спільно з чоловіком за гроші допомагає громадянам у вирішенні земельних питань. Очільник відомства запевнив представників проекту, що у разі підтвердження фактів злочину у прокуратурі відкриють кримінальне провадження. Деталі повідомив правозахисник "Стоп корупції" Ігор Бондарчук.

"Ми поспілкувалися з головним прокурором Чорноморська. Надали усі факти та підтвердження корупційних злочинів з боку подружжя Липачів. Правоохоронець зазначив, що у відомстві ретельно перевірять усі наведені обставини, а в разі підтвердження фактів порушення законодавства з боку чиновниці та її чоловіка, відкриють кримінальне провадження", – розповів правозахисник "Стоп корупції" Ігор Бондарчук.

Нагадаємо, журналісти "СтопКору" викрили цілий сімейний підряд, який у припортовому Чорноморську промишляє видачею липових дозволів на нелегальні прибудови. Автор розслідування Олександр Мамай через інсайдерів у Чорноморській міськраді розкрив усі злочинні схеми начальниці відділу ДАБІ Олени Липач, її чоловіка та помічника-"рєшали". Окрім продажних чиновників, які за гроші "узаконюють" нелегальні будівлі, у Чорноморську існує кілька схем з отримання землі в обхід законів.

Другие новости