ПоддержатьУкраїнська

У Мінекології готові до співпраці зі "СтопКором" у боротьбі з піщаною мафією

StopCor
StopCor

StopCor

У Мінекології готові до співпраці зі 'СтопКором' у боротьбі з піщаною мафією

У Мінекології відреагували на заяви представників "Стоп корупції" про незаконний видобуток піску у Київській області та висловили готовність до спільної боротьби з браконьєрами. Про це міністр Остап Семерак повідомив голову правління ГО "Стоп корупції" Тараса Лилика.

"У м. Києві та Київській області здійснюється масове незаконне видобування надр (піску), які належать народу України, без отримання спецдозволів на видобуток Держгеології України та інших необхідних дозволів та погоджень, його привласнення та тіньовий продаж. Обсяги незаконного видобування надзвичайно великі. Так, в м. Києві та Київській області працює більш як 15 земснарядів в акваторії річки Дніпро, Десна та на інших об’єктах водного фонду. Також пісок видобувається у відкритих кар’єрах.

За аналізом фахівців, щорічний обсяг нелегального видобутку піску по Києву та області складає понад 5 млн тонн, що при середній вартості реалізації 100-150 грн/т. складає більш як 500-750 млн грн. При цьому, дані кошти знаходяться 100% в тіні, з них не сплачуються податки та збори, а великий їх відсоток йде на хабарі представникам влади та правоохоронцям.

Викладене призводить до нанесення безповоротної шкоди екології регіону: змінюється річище р. Дніпро (інших водойм), знищується флора та фауна річок і озер, прибережна водоохоронна зона, зелені насадження та верхній родючий шар ґрунту, підмиваються опори мостів та дамби. Територія видобутку та складування піску, після закінчення робіт, стає об’єктом техногенної екологічної катастрофи та унеможливлює використання землі в попередньому призначенні (водоохоронна, рекреаційна, сільське господарство і т.п.).

Ба більше, зафіксовано особливо кричущі факти промислового видобутку, складування та перевалки піску на територіях природно-заповідного фонду, внаслідок чого винищено десятки гектарів ПЗФ, змінено берегову лінію та здійснюються подальші промислові роботи на даний час", – наводять аналіз збитків від діяльності чорних копачів піску юристи "Стоп корупції".

Представники проекту постійно проводять громадський моніторинг та викривають нелегальні місця видобутку надр. За безпосередньої участі активістів "Стоп корупції" у Києві та області уже закрито низку точок, техніка незаконних видобувачів опечатана та конфіскована.

"Однією з основних сфер роботи нашого проекту з дня заснування було викриття фактів порушення природоохоронного законодавства та спричинення шкоди екології столичного регіону. В результаті моніторингу та аналізу чисельних звернень громадськості нами було викрито катастрофічне за масштабами для екології регіону явище – нелегальний видобуток будівельного піску, як корисної копалини, з водойм та суходолу.

При цьому, це явище за багато років при повній бездіяльності органів влади та правоохоронних органів перетворилося в один з найбільш криміналізованих секторів тіньової економіки столичного регіону, через надприбутки при мінімумах витрат.

Особливо треба відзначити бездіяльність державних органів, які знаходяться в сфері управління Мінекології: Державна екологічна інспекція та Державна служба геології та надр України, які, як ініціативно, так і по зверненнях, відмовляються перевіряти точки незаконного видобутку, нараховувати збитки, направляти акти, листи до правоохоронних органів для реагування", – додають у юридичному департаменті ГО "Стоп корупції".

"Також в результаті нелегального видобутку піску державний та місцеві бюджети втрачають значні кошти: взагалі не сплачуються кошти за надрокористування, інші податки та збори. З кримінальної точки зору даною діяльністю фактично розкрадаються надра України в особливо великих розмірах, що створює склад злочину, передбаченого ч.5 ст. 191 КК України "Розкрадання шляхом привласнення, розтрати або зловживання службовим становищем", ст. 240 КК Україні "Порушення правил охорони або використання надр", ст. 212 КК України "ухилення від сплати податків", – уточнюють юристи та додають перелік точок незаконного видобутку піску по м. Києву та Київській обл., на які не має жодного документу на видобування та реалізацію піску (в т.ч. спецдозволів), а також відсутні права користування земельними ділянками для видобутку та складування.

У Мінекології готові до співпраці зі ''СтопКором'' у боротьбі з піщаною мафією
У Мінекології готові до співпраці зі ''СтопКором'' у боротьбі з піщаною мафією
У Мінекології готові до співпраці зі ''СтопКором'' у боротьбі з піщаною мафією

Другие новости