ПоддержатьУкраїнська

В Україні відмічають День соборності

Артем Некрасов
Артем Некрасов

Журналист, редактор

В Україні відмічають День соборності

Україна в суботу, 22 січня 2022 року, в 103 раз святкує проголошення Акту возз'єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки.

 Україна святкує День соборності - фото РБК-Україна

Офіційно свято було прийнято в 1999 році, зважаючи на величезний вклад УНР та ЗУНР, котри посприяли на утворення єдиної та незалежної держави, в котрій ми зараз живемо.

У 2011 році День Соброності поєднали з Днем Свободи, котрий раніше святкували 22 листопада та мало назву день Соборності та Свободи України. Незважаючи на це, у 2014 році п'ятий президент України  Петро Порошенко дав вказівку на перемейнування свята як День Соборності України.

Також, 22 січня прийнято згадувати зародження IV Універсалу Української Центральної Ради, котрий був прийнятий у 1918 році та офіційно проголосив УНР незалежною. Переговори між УНР та ЗУНР про об'єднання точилися з жовтня 1918 року. Акт було проголошено саме 22 січня 1919 року на урочистих зборах у Києві, на Софійській площі. Єдиним гербом об'єднаної держави став тризуб.

Але, на жаль, ЗУНР проіснувало недовго, тільки до літа 1919 року. А вже через рік проголошена держава зникла з з політичної карти та УНР, чиї території увійшли до складу СРСР та Польщі.

У День соборності в Україні головною традицією є побудова «живого ланцюга».

Сьогодні, 22 січня, президент Володимир Зеленський поклав квіти до пам’ятника видатному державному діячеві, Президенту УНР Михайлу Грушевському.

Нагадаємо:

Другие новости