ПоддержатьУкраїнська

Зона відчуження може стати нашою гордістю – Дорошенко

StopCor
StopCor

StopCor

Зона відчуження може стати нашою гордістю – Дорошенко

Олексій Дорошенко запропонував два варіанти для закриття "чорної дірки держбюджету", яка виникла через Чорнобиль. За його словами, окрім сонячних батарей у зоні відчуження можна створити полігон для сміття.

Про це директор Української асоціації постачальників торговельних мереж написав на своїй сторінці у соцмережі.

"Кожного року ми витрачаємо 2 млрд гривень на утримання зони відчуження, тобто по 50 грн на кожну дитину, пенсіонера або працюючого. Чорнобиль знаходиться у Київській області лише за 80 кілометрів від столиці. І це лише одна з дір нашого бюджету", – зазначив експерт.

За його словами, у зоні відчуження можна створити полігон побутових відходів. Тим більше, що це питання є досить актуальним, зважаючи на ситуацію з львівським сміттям. Дорошенко відзначив, що відстань 80 км від столиці більша від оптимальної всього на 40 км.

"Друга цікава для України пропозиція – це будівництво у Чорнобильській зоні Chornobyl Solar, тобто парку сонячної енергетики. Передумовою для такого проекту є те, що наявна електромережа потужністю 4 ГВт. Планується під сонячні батареї віддати 1172 га на кордоні зони відчуження", – зауважив експерт.

Дорошенко пояснив, що в Україні може з'явитися найбільша у світі сонячна електростанція потужністю 1 ГВт. Крім того, в рамках угоди про Асоціацію України з ЄС українська держава зобов’язалась отримувати 11% електрики з відновлювальних джерел. Він нагадав, що ця умова повинна бути виконана до 2020 року.

"Територія Чорнобильської зони настільки велика, що дозволить реалізувати не один, а усі перечислені проекти, а місце нашого болю стане місцем нашої гордості", – наголосив експерт.

Як повідомлялось раніше, дві китайські компанії виявили бажання залучити Чорнобильську зону відчуження. Так, вони запропонували побудувати на ній парки сонячної енергії. Сума інвестицій, яку вони готові виділити, складатиме більше одного мільярда доларів.

Нагадаємо також, у минулому році четвертий енергоблок ЧАЕС накрили унікальною захисною конструкцією.

Другие новости