ПоддержатьУкраїнська

Французькі «депутати» в анексованому Криму й окупованому Донбасі: хто вони?

Надежда Рогальская
Надежда Рогальская

Редактор, аналитик

Французькі «депутати» в анексованому Криму й окупованому Донбасі: хто вони?

Французькі «депутати» були помічені в якості так званих спостерігачів на виборах до російського парламенту. Днями слідчі Служби безпеки України відкрили кримінальне провадження за фактом незаконних виборів до Держдуми Росії, які відбулися на території анексованого Криму.

 Французькі ''депутати'' взяли участь у виборах в Держдуму на окупованих територіях Фото: informator

Варто зауважити, що на та званих виборах до Держдуми Росії в якості «міжнародних спостерігачів» були присутні Мішель Вуазен, екскерівник французської делегації в Парламентській асамблеї ОБСЄ та депутат Національних зборів Франції Жером Ламбер.

Вуазен під час перебування на території анексованого Криму заявив, що хотів би, аби влада його країни якомога швидше визнала Крим частиною Росії.

«Я б хотів, щоб це (визнання Францією Криму частиною Росії) сталося якомога швидше», — заявив він.

 У Росії пройшли вибори до Держдуми. Жителів ОРДЛО автобусами звозили до Ростова та інших міст Фото: Telegram

Французькі депутати вже не вперше беруть участь у виборах на окупованих територіях

Примітно, що це не перший випадок участі громадян Франції в якості «міжнародних спостерігачів» у виборчому процесі на території анексованого Криму та окупованих районів Луганської і Донецької областей, зазначає військовий експерт, голова ГІ «Права справа» Дмитро Снєгирьов.

У березні 2014 року на території анексованого Криму й окупованого Донбасу перебував депутат від французького Національного фронту Емерік Шопрад. Шопрад є відповідальним за міжнародні зв'язки Національного Фронту. Він є давнім соратником антиукраїнського діяча Алєксандра Дугіна.

 Емерік Шопрад Фото з відкритих джерел

З 22 по 25 липня 2014 року група французьких парламентарів у складі депутатів Тьєррі Мар'яні та Ів Поццо ді Борго, які представляли партію Ніколя Саркозі «Республіканці», відвідала анексований Крим. Вони стали першими європейськими депутатами, що побували на півострові після того, як його анексувала Росія.

У березні 2015 року депутат Європарламенту (ЄП) від Франції Жан-Люк Шаффхаузер виступив з ініціативою провести в окупованому Донецьку «міжнародний» форум «Донбас: вчора, сьогодні, завтра», присвячений обговоренню подальших шляхів розвитку самопроголошених республік.

У липні 2015 року Тьєррі Мар'яні незаконно перебував в Криму в складі французької делегації, до якої крім нього увійшли Ніколя Дюік і Мішель Вуазен.

У квітні 2018 року Жюльєн Рошеді (Julien Rochedy), колишній лідер «Національного молодіжного фронту» брав участь у російському «Четвертому Ялтинському міжнародному економічному форумі».

Французькі «депутати» на окупованих територіях: хто вони?

Голова ГІ «Права справа» також розповів, що у листопаді 2018 року на «загальних виборах» на окупованих територіях Донеччини в якості «міжнародних спостерігачів» були ідентифіковані наступні громадяни Франції:

1. Ніколя Дюік (Nicolas Dhuicq), партія «Республіканці» (The Republicans).

2. Жюльєн Рошеді (Julien Rochedy), колишній лідер «Національного молодіжного фронту», молодіжного крила французького «Національного фронту».

3. Алексіс Таррад (Alexis Tarrade), партія «Республіканці» (The Republicans).

4. Квентін Веркрюіс (Quentin Vercruysse), партія «Республіканці» (The Republicans)

5. Мішель Вуазен (Michel Voisin), партія «Республіканці» (The Republicans).

Крім того, у якості «міжнародних спостерігачів» були зафіксовані громадяни Франції Тьєррі Мар'яні (Thierry Mariani), співголова асоціації «Франко-російській діалог», Ніколя Мірковіч та Ксав'є Моро.

Співголовою асоціації «Франко-російській діалог» з російського боку є Владімір Якунін, мільярдер із оточення Путіна. Протягом тривалого періоду Тьєррі Мар'яні очолював групу дружби між парламентами Франції та України. Потім він засудив Помаранчеву Революцію, а надалі підтримував Януковича.

Ніколя Мірковіч (Nikola Mirkovic) очолює асоціацію «Захід – Схід» (Association «West - East»). Асоціація займається збором коштів для потреб терористів на окупованих територіях під виглядом надання гуманітарної допомоги.

Ксав'є Моро (Xavier Moreau) має подвійне французько-російське громадянство, власник Московського холдингу «Сокіл», в якому працюють колишні військовослужбовці військ спеціального призначення Франції. Забезпечує консультування і безпеку французьких компаній на території Росії.

Як зазначив пан Снєгирьов, ці матеріали будуть надані РНБО для розгляду питання про впровадження санкцій щодо організаторів та учасників виборів до російських органів влади на території тимчасово окупованого Криму.

Другие новости