ПоддержатьУкраїнська

«Вступ України до НАТО унеможливить план Путіна на відновлення імперії», – воєнний експерт

Надежда Рогальская
Надежда Рогальская

Редактор, аналитик

«Вступ України до НАТО унеможливить план Путіна на відновлення імперії», – воєнний експерт

Потенційний вступ України до НАТО настільки лякає російського президента, що той в ультимативній формі ініціював перемовини з представниками Альянсу. І хоча черговий раунд діалогу закінчився впевненою перемогою «колективного Заходу», зрозуміло, що Кремль так просто не відступить. Чому північного сусіда так бентежить приєднання, яке можливе лише в далекій перспективі? Для Путіна Україна – ключовий елемент відтворення Російської імперії, вважає воєнний експерт, полковник запасу Олег Жданов.

 Олег Жданов Фото з відкритих джерел

Олег Жданов двадцять років прослужив в українській армії та працював у Головному оперативному управлінні Генштабу. Експерт переконаний: для Російської Федерації, особливо для її президента Путіна, Україна – ключова країна для відновлення Радянського Союзу 2.0. Однак імовірний вступ України до НАТО поставить хрест на планах кремлівського вождя.

«Якщо ми вступимо до НАТО, про жодне об’єднання з Росією йтися не може. Чомусь він (Путін – ред.) вирішив, що без нас він не зможе відродити Російську імперію. Мабуть, він добре читав твори Леніна, де той писав, що Україна – це ключова держава», – зауважує Жданов.

 Олег Жданов Фото: скриншот

За словами полковника, перше просування України до НАТО було заблоковано саме з тієї причини, що Росія мала на той момент дружні стосунки з Європою.

«Путін тоді був у зеніті слави, його взяли до "Великої сімки", і вона стала "Великою вісімкою". І він керував долями», – коментує експерт.

Іншою країною, входження якої до НАТО Кремль усіма силами намагається не допустити, є Грузія.

«Стосовно Грузії, тут ідеться про питання Кавказу. А Росія, якщо згадати історію, завжди воювала на Кавказі за свій вплив і можливості. Нині Кремль повністю програє і Кавказ, і центральну Азію. Якщо Грузія стає країною-членом НАТО, тоді весь Кавказ фактично переходить під контроль Заходу», – наголошує Олег.

На думку експерта, намагаючись утримати важелі впливу в регіоні й унеможливити вступ України до НАТО, Путін намагається тиснути на Європу.

«Він хоче таку своєрідну Ялту-2. Тобто перерозподіл сфер впливу, особливо політичних. І території колишнього Радянського Союзу прагне залишити тільки за собою, щоб туди взагалі ніхто не втручався», – зазначає Жданов.

Своєю чергою, для Заходу українське питання – теж надважливе.

 Генсек НАТО Єнс Столтенберг та держсекретар США Ентоні Блінкен Фото: Kenzo Tribouillard / EPA / ТАСС

«Річ у тім, що завдяки зусиллям Росії Україна перекочувала на позиції №1. Сьогодні Україна та її політична орбіта – західна чи східна – це престиж США та престиж колективного Заходу. Вони не можуть нас втратити. Якщо вони нас втратять, їх Путін розчавить танками, як захоче. Тому вони не можуть нас втратити та здати Кремлю. Тобто зараз м’яч на російському боці поля. НАТО не поступилося, ультиматум не прийнято», – резюмує полковник.

Докладніше про діалог Москви та Брюсселя, його приховані мотиви та підсумки – у матеріалі: «Перемовини НАТО-Росія – перемога Заходу: Путіна лякає вступ України до Альянсу?»

Другие новости