ПоддержатьУкраїнська

ДІАМ та будинок-примара: чому ЖК 4U оминають перевірки?

Дмитрий Слободяник
Дмитрий Слободяник

Журналист, редактор

ДІАМ та будинок-примара: чому ЖК 4U оминають перевірки?

ДІАМ відмовляється перевіряти будівництво ЖК 4U на вул. Академіка Булаховського, 2 а. І не зважає на підтверджені факти нецільового використання земель. Як будинку-примарі вдається бути «невидимим» для контролюючих органів?

 ЖК 4U Фото: Лун

В період з 2007 по 2016 роки на території Інституту технічної теплофізики НАН України було побудовано 18 поверхів експериментального корпусу із залізобетонних конструкцій. Кілька років на будівельному майданчику стояла тиша – ні будівельників, ні техніки. Тому місцеві мешканці прозвали його "будинок –примара".

Але з'явилися спритний забудовник, та наприкінці 2020 року нині ліквідована ДАБІ України видала дозвіл на "Реконструкцію експериментального корпусу з з/б конструкцій під багатофункціональний комплекс на вул. Академіка Булаховського, 2 у Святошинському районі м. Києва. 1 черга-будинок №1", на землях НАН України».

Під виглядом реконструкції експериментального корпусу під багатофункціональний комплекс відбувається будівництво житлового будинку, яке наразі наближається до завершення.  Не стало перешкодою будівництву невідповідне цільове призначення земельної ділянки – для досліджень і розробок для експлуатації та обслуговування будівель і споруд. При цьому, функціональне призначення - територія громадських будівель і споруд і частково комунально-складська територія - не передбачає будівництва житлового комплексу. 

 Цільове призначення землі вказане на Кадастровій карті України Фото: скриншот

Цікаво, що ані найменування об’єкту, ані сутність Містобудівних умов та обмежень, виданих Департаментом містобудування та архітектури КМДА у 2020 році, не мають жодного стосунку до житлового будівництва.

Продаж квартир у майбутньому ЖК відкрито. Цьому навіть не завадив факт наявності з 2015 року кримінального провадження за ч.1 ст. 358 та ст. 364 Кримінального кодексу України - «Зловживання владою або службовим становищем, тобто умисне, з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для самої себе чи іншої фізичної або юридичної особи використання службовою особою влади чи службового становища всупереч інтересам служби, якщо воно завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб», Про це стало відомо з відповіді на інформаційний запит ВГО "Стоп корупції".

 Відповідь поліції на запит ''Стоп корупції'' щодо ЖК 4U Фото: СтопКор

Відповідно до результатів перевірки ГУ Держгеокадастром у м. Києві виявлено нецільове використання частини земельної ділянки, на якій зводять  багатоквартирний житловий будинок. Шкоди нарахували понад 380 тисяч гривень. Про це йдеться у відповіді Геокадастру на запит "Стоп корупції".

 Держгеокадастр виявив нецільове використання землі ЖК 4 U Фото: СтопКор

Окремо потрібно звернути увагу на дотримання норм пожежної безпеки при проєктуванні і будівництві. Останнім часом в Україні досить часто трапляються пожежі, у тому числі і в новобудовах, через проєктування об’єктів будівництва з порушенням державних будівельних норм. Зокрема, порушення норм пожежної безпеки, що мають фатальні наслідки.

На цьому об’єкті візуально видно – круговий проїзд пожежної техніки до всіх секцій будівлі пожежній техніці неможливий. Проїзд пожежних авто для будинків вище 9 поверхів має бути з усіх боків. Тобто, виникають питання до безпечності експлуатації об’єкта.

 Генплан ЖК 4 U Фото: з відкритих джерел

ВГО «Стоп корупції» звернулась до ДІАМ щодо проведення перевірки на об’єкті будівництва "Реконструкція експериментального корпусу з з/б конструкцій під багатофункціональний комплекс на вул. Академіка Булаховського, 2 у Святошинському районі м. Києва. 1 черга-будинок №1".

Комісія ДІАМ створена для розгляду звернень у сфері містобудівної діяльності і розглядає та приймає рішення про подальші дії, зокрема проведення заходів державного архітектурно-будівельного контролю за дотриманням вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил під час будівельних робіт на об’єктах будівництва. На засіданні цієї комісії  представник громадської організації  ретельно обґрунтовував необхідність перевірки  об’єкту, навів вже засвідчені порушення законодавства, зокрема, висновки перевірки Держгеокадастра у м. Києві.

"Ми зібрали факти з офіційних джерел і звернулись до ДІАМ як до органу контролю, який виносить рішення щодо законності чи незаконності будівництва.  Є факти, які вже зафіксовані іншими контролюючими органами, наприклад, Держгеокадастром. Це не наші припущення, а підтверджені висновки відповідних органів", - пояснює активіст Максим Томілов.

В результаті комісія ДІАМУ прийняла рішення щодо необґрунтованості необхідності проведення перевірки на вул. Академіка Булаховського, 2 у Святошинському районі м. Києва.

 ДІАМ не бачить підстав перевірити ЖК 4 U Фото: СтопКор

Про це вони повідомили ВГО "Стоп корупції".

«Невже фахівців ДІАМ не цікавить будівництво всупереч містобудівного законодавства і виявлення невідповідностей Закону?» - обурюються активісти.

Вони вважають, що скоріш за все, справа в тому, що перевірка буде фатальною для цього будівництва. Заплющити очі на наявні порушення та відхилення буде по-перше важко. А по-друге, це перевірка будівництва, яке в період 2017-2020 кілька разів відновлювалося та знову зупинялося. Інформацію щодо проведення під час тривалих зупинок будівництва консервації (захисних заходів, які запобігають руйнації об’єкта) у відкритих джерелах не знайдено.

На думку активістів, брати на себе таку відповідальність, підтверджуючи законність та безпечність об'єкта, відомству Семена Кривоноса не бажано. З одного боку - іноземні інвестори, з іншого боку - відповідальність. Хай краще залишається примарою ЖК 4U без всяких перевірок?

Нагадуємо:

Другие новости