ПоддержатьУкраїнська

Стало відомо, що буде з тарифом на електроенергію з 1 квітня

StopCor
StopCor

StopCor

Стало відомо, що буде з тарифом на електроенергію з 1 квітня

1 січня 2021 року уряд скасував пільговий тариф для населення, в результаті вже з першої кВт-години українці почали сплачувати 1,68 грн. За прогнозами Міненерго, після 31 березня вартість електроенергії могла зрости майже вдвічі, передає AgroTer.

 Фото: Facebook

Кабінет міністрів може на певний час продовжити покладення спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів на енергоринку (ПСО), термін дії якого завершується 31 березня. Тобто тарифи на електроенергію для населення не зміняться ще якийсь час. Про такі наміри повідомив комерційний директор ПАТ "Донбасенерго" Олег Ларіонов.

"Наскільки я знаю, буде продовжено (ПСО). Існує декілька версій на майбутнє, але я не можу їх коментувати", – зазначив Олег Ларіонов під час онлайн-дискусії в Energy Club на тему проходження осінньо-зимового періоду 2020-2021 років. Проте під час виступу Ларіонов заявив, що "однією з головних проблем на енергоринку є необґрунтована ціна для населення та перехресне субсидіювання, яке раніше покривала промисловість, а тепер генерація".

У разі неприйняття рішення про продовження ПСО ціна на електроенергію для побутових споживачів почала б формуватися на ринкових умовах. Міненерго вважає, що це призвело б до різкого – більш ніж у 2,5 раза, зростання ціни на електричну енергію для населення – до 3,30 грн за кВт-год.

Що відомо:

  • 28 грудня 2020 року Кабінетом Міністрів постановою №1325 скасував пільговий тариф на електроенергію у розмірі 0,9 грн за 1 кВт-год., що діяв для населення за перші спожиті 100 кВт-год. на місяць. Відповідно до рішення Кабміну було встановлено фіксовану ціну у 1,68 грн/кВт-год. Термін дії ПСО продовжили до 31 березня 2021 року. Механізм ПСО передбачає покладання державою на учасників ринку спеціальних обов'язків компенсувати за свій рахунок різницю між соціальним тарифом для населення і ринковою вартістю електроенергії. У 2020 році через покладання на НАЕК "Енергоатом" спеціальних обов'язків, компанія зазнала 4,8 млрд грн чистих збитків.

Як повідомляв "СтопКор" раніше, в Україні зростає рівень безробіття.

Другие новости