ПоддержатьУкраїнська

У Криклія приховують висновки міністерського аудиту Дунайського пароплавства

StopCor
StopCor

StopCor

У Криклія приховують висновки міністерського аудиту Дунайського пароплавства

Торік тема корупції в Українському Дунайському пароплавстві набула розголосу: на отриманні хабаря у сотні тисяч доларів затримали високопосадовця УДП. Військова прокуратура Південного регіону порушила кримінальні справи щодо розпродажу суден пароплавства дешевше за брухт. Яке неочікуване продовження мала ця історія? Та чи допомогло колективу пароплавства звернення до Президента Зеленського? Дивіться у новому розслідуванні Кирила Вольного.

https://www.youtube.com/watch?v=TDDHGwsLErM

Нагадаємо, скандали довкола УДП розпочалися ще у 2018 році, коли на продаж виставили суховантажне судно "Микола Савицький". Цей корабель був вже четвертим судном подібного класу, яким торгувала компанія.

Тодішнє керівництво аргументувало рішення тим, що "Микола Савицький" уже непридатний до експлуатації, тому його необхідно продати на брухт.

Проте цією пропозицією зацікавилася прокуратура. Під час спецоперації правоохоронці затримали радника голови правління УДП Марка Кривопальцева – прямо із хабарем у майже чверть мільйона доларів.

Яким майном насправді володіє УДП - таємниця за сімома замками

Однак правосуддя справляло перемогу недовго: вже за два тижні пан Кривопальцев знову був на волі, а за три місяці судно знову виставили на продаж – цього разу через систему "Прозорро".

Але і тут на топменеджерів пароплавства очікував сюрприз. На другу спробу продати корабель відреагувала військова прокуратура, яка виявилася більш діяльною: проти посадових осіб УДП відкрили кримінальне провадження.

"Відповідно до технічних характеристик судна, його маса понад 1200 тонн. З урахуванням середньоринкової ціни на металобрухт у 6000 грн за тонну, мінімальна вартість судна мала становити щонайменше 7 млн грн, що більше ніж вдвічі перевищує ціну, за яку було реалізовано судно", – йдеться у матеріалах справи.

Через те, що махінації на державному пароплавстві викрили, тодішнього керівника Дмитра Чалого звільнили.

Тоді ж Міністерство інфраструктури призначило масштабний аудит підприємства, висновки якого, до речі, й досі не оприлюднили. А місцеві журналісти тоді відразу заявили про непрозорість перевірки.

Другие новости