ПоддержатьУкраїнська

У Львові – масштабний з’їзд «Стоп корупції»: державна виконавиця Тарабан не стягнула з Софієнко 45 мільйонів

Марина Титова
Марина Титова

Шеф-редактор

У Львові – масштабний з’їзд «Стоп корупції»: державна виконавиця Тарабан не стягнула з Софієнко 45 мільйонів

Де гроші? Які гроші? З боржниці Лесі Софієнко державний виконавець ДВС Західного регіону Олена Тарабан за тривалий період так і не змогла стягнути 45 мільйонів, які належать державі. І це при тому, що така можливість була. У зв’язку з цим 15 грудня до Львова з’їхалися активісти ВГО «Стоп корупції» з усієї країни – вони вимагають повернути гроші бюджету України.

 Активісти під стінами ДВС Фото: СтопКор

Активісти на чолі з координаторами Романом Бочкалою та Богданом Хмельницьким, а також із головою правління громадської організації Ігорем Бондарчуком прибули до відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Львівській області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції. Мета – поспілкуватися як із державним виконавцем Оленою Тарабан, так і з її керівником – Тарасом Гренем.

Під установою провели масштабну акцію протесту. Як наголосив Ігор Бондарчук, настав час, коли рішення про стягнення коштів з Софієнко було прийнято на всіх рівнях. І тепер ситуація зависла через одну-єдину особу – державного виконавця Тарабан.

«Прокуратура та інші правоохоронні органи з різних національних відомств долучилися до ситуації. Державна податкова служба, виконавча служба зареєстрували відповідні провадження та активізували роботу, аби зупинити зловживання. Усе, що їм лишилося – це стягнути 45 мільйонів до державного бюджету. Нехай за ці кошти побудують дорогу, дитячий садок чи школу або піднімуть заробітні плати вчителям чи лікарям. Ми тягнемо цю історію вже кілька років на своїх плечах. Ми бачили зловживання з боку податкової служби, правоохоронців, які покривали ці схеми. Але суд став на бік держави, лишається лише виконати рішення», – наголосив він.

Активіст Роман Литвин нагадав історію одіозної Лесі Софієнко.

За його словами, все розпочалося з розслідування журналістів «СтопКору» про агрорейдерство з боку жінки.

«Потім ми дізналися, що Леся Софієнко є дружиною ексрегіонала Володимира Пєхова. Далі ми з’ясували, що проти жінки відкрита кримінальна справа щодо несплати податків. Йдеться про суму, що становить 45 мільйонів гривень. І з того моменту й розпочалася процедура стягнення. Два роки ми добивалися, щоб Львівська ДФС на той час нарахувала ці борги. Натомість через адмінсуди Києва, через Окружний адмінсуд, через апеляційну інстанцію ці всі рішення набули законної сили. У результаті справу було скеровано до відділу виконавчої служби західного управління Міністерства юстиції. З того моменту було лише призначено державного виконавця – Тарабан. Яка за весь час нічого не зробила», – розповів він.

 Активісти принесли ''купюру'' номіналом 45 мільйонів Фото: СтопКор

Литвин наголосив, що Софієнко впродовж усього розслідування була в розшуку, про що є інформація на сайті МВС.

«Їй це не заважало переміщатися Україною та врешті-решт виїхати на Кіпр, де вона перебуває вже рік. Ми бачимо, що вона надалі за допомогою кіпрських компаній проводить свою діяльність. У вересні 2021 року нам стало відомо про транзакцію з Лондона. Її кіпрська компанія мала отримати майже мільйон євро через компанію її адвоката – ексзаступника Насірова – Лікарчука. Ці кошти зайшли в Україну. Ми знаємо, що про це повідомили державного виконавця. Ці кошти можна було арештувати та перевести на рахунки держави.

Але бездіяльність державного виконавця Західного управління Міністерства юстиції призвела до того, що кошти Софієнко повернулися. Ми виявили факти, які підтверджують наявність активів за межами території України та які відповідно до міжнародних актів можна стягнути в рахунок боргу. Але цей державний виконавець не діє. Чому так? Можливо, до нього зайшов адвокат Софієнко та заніс хабар? Тому ми хочемо поспілкуватися з її керівником та почути аргументи. Якщо таких не буде — ми вимагатимемо звільнення цих осіб», – наголосив правозахисник.

Керівник виконавиці Тарабан, начальник міжрегіонального управління Тарас Грень у коментарі журналістам «СтопКору» заявив, що вбачає у діях підлеглої ознаки злочину.

 Тарас Грень призначив зустріч Фото: СтопКор

Громадськість та журналісти домовилися з Гренем про те, що за тиждень відбудеться зустріч у виконавчій службі, щоб розібратися в ситуації.

Примітно, що спочатку охорона нікого не пускала до установи. Охоронець посилався на вказівку згори. Але врешті-решт спілкування таки відбулося.

https://www.facebook.com/stopcor.ua/videos/650693206343391/

Далі активісти вирушили до ДПС, де поспілкувалися з Андрієм Магдяком – начальником відділу з питань запобігання та виявлення корупції ГУ ДПС у Львівській області. Той узявся вивчати питання, наступна зустріч теж була призначена на сьогодні.

 Андрій Магдяк Фото: СтопКор

За кілька годин відбулась зустріч з керівником Львівського обласного управління податкової служби.

Він повідомив активістам про ухвалене управлінням рішення. За виконавчим провадженням щодо Софієнко буде закріплений юрист юридичного відділу Львівського обласного управління ДПС, який контролюватиме роботу по провадженню, щоб подібні ситуації не повторювались у майбутньому.

Зазначимо, що у сьогоднішньому з’їзді беруть участь понад 50 представників ВГО «Стоп корупції». Приїхали активісти з різних куточків України, зокрема: Олевськ, Овруч, Монастирище, Бровари, Святогірськ, Суми, Попільня, Рівне, Житомир, Запоріжжя, Тернопіль, Марганець, Харків, Могилів-Подільський, Славське, Володимир-Волинський, Гоща, Дергачі, Чугуїв, Генічеськ, Кропивницький, Світловодськ, Київ та київські районні осередки.

Нагадаємо:

  • Як раніше повідомляв «СтопКор», офіційно безробітна Леся Софієнко вела красивий спосіб життя – з відпочинком у luxury готелях Європи, приватними косметологами і закордонним шопінгом на сотні тисяч гривень. При цьому в декларації Софієнко за 2014 рік прибуток за рік становить 38 тисячі гривень, податки – 6 тисяч гривень, а у жодних реєстрах вона не фігурує як власниця майна.
  • Співробітники головного управління ДФС у Львівській області провели документальну позапланову невиїзну перевірку щодо своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати податків і зборів, дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства Лесею Софієнко за період з 1 січня 2010 року по 31 грудня 2017 року. Як з’ясували фіскали, жінка роками розкошувала, утім не подавала декларації про майновий стан і доходи за 2012-2016 роки та перекручувала дані у податковій декларації за 2014 рік.
  • Після кількох років судових спорів податкова служба домоглась визнання боргів Софієнко перед державою. 26 січня 2021 року Шостий апеляційний адміністративний суд відмовив Софієнко в оскарженні претензій і підтвердив законність стягнення боргу.
  • Історія злету «кримінальної Попелюшки» лягла в основу журналістського фільму «В законі: легенди кримінального Львова».

Зазначимо, вчора у Києві поруч із Головним Управлінням Державної податкової служби України відбувся мітинг. Активісти ВГО «Стоп корупції» вимагали податківців нарешті встановити контроль за стягненням до бюджету 45-мільйонного боргу злісної неплатниці Лесі Софієнко.

Другие новости