ПоддержатьУкраїнська

Втратила свідомість, а згодом померла: у Києві жертвою колекторів стала молода мама

Екатерина Одарченко
Екатерина Одарченко

Политтехнолог, инициатор создания партии "Национальное платформа"

Втратила свідомість, а згодом померла: у Києві жертвою колекторів стала молода мама

Чимало громадян, взявши гроші в борг, стикаються із діяльністю колекторських компаній, яка виходить за межі правового поля. Мені набридло спостерігати за тим, що страждають ні в чому не винні люди.

 Ілюстрація: СтопКор

Через нестабільну економічну ситуацію в країні велика частина суспільства бере позики в таких ненадійних структурах, які надають швидкі кредити. Люди самі не розуміють, як наражають себе на небезпеку, адже це великий ризик для самих позичальників. Бо саме так недобросовісні структури заманюють громадян у пастку, штучно створюючи ситуації, коли колектори, порушуючи всі людські права, «віджимають» борги у людей.

Зараз діяльність колекторів не врегульована жодним спеціальним законодавчим актом. Водночас вона прямо не заборонена законом. Тому, визначаючи основні вимоги до цієї діяльності, необхідно, перш за все, пам'ятати, що колекторські служби мають право стягувати борг через звернення до суду, а не приходити до вашої оселі та методом погроз і вимагань чинити на вас тиск.

Під час акції я зустрілася з людьми, які зазнали ганебної несправедливості, яка порушує права людини.

Я надзвичайно невдоволена та обурена протизаконним жорстоким ставленням колекторів до людей. Нещодавно жертвою колекторів стала молода мама, яка під час їхнього візиту втратила свідомість, а згодом померла.

Позичальниця Тетяна Міщенко померла на очах малолітнього сина від кількахвилинної зупинки серця, після того, як у її дім увірвалися колектори.

Медики кілька днів поспіль боролись за життя жінки, але так і не змогли її врятувати. Подробиці стали відомі з постів на сторінці Тетяни Ващенко, де зазначалося, що колектори покинули місце події, залишивши жінку та її сина саму у квартирі. Хлопчик сам викликав швидку, та все ж матір не встигли врятувати.

https://www.facebook.com/stopcor.ua/videos/659027925020291/?v=659027925020291

Ситуація, яка склалася, надзвичайно мене і обурила, і засмутила.

Адвокат загиблої Тетяна Ващенко також прийшла під стіни Мін’юсту вимагати аудієнції з міністром, щоб він особисто розглянув реєстраційну справу загиблої.

«Це не система. Це зміїне кодло. Наприклад, я не відчуваю себе у безпеці, хоча працюю в сфері права. Радше, саме тому і не відчуваю своєї безпеки, бо працюю з ним. Читаю закони про знищення шкіл, лікарень, про те, як вистилають доріжку рейдерам, від землі та квартир до будь-якого бізнесу та природних ресурсів», – ділиться адвокат Тетяна Ващенко.

Щодо цього питання у нас є думки експертів.

Зокрема Тимур Чмерук вважає: «Політична конкуренція – це метод розвитку країни, метод розвитку демократії. Наразі існують конкурентоспроможні партії, які виступають проти свавілля владних структур та роблять все, що в їхніх силах, щоб захистити постраждалих громадян. «Національна платформа» заявила про себе, як про силу з великим потенціалом. Відповідно, завдання Мін'юсту – зареєструвати партію. Створення штучних перешкод на шляху створення партії під час їхньої реєстрації говорить, що Мін’юсту є куди розвиватися та є що реформувати у власній роботі».

Останнім часом дії представників колекторських компаній виходять за межі правового поля настільки, що містять у собі ознаки злочину, передбаченого ККУ, а саме: порушення недоторканості приватного життя, вимагання, примушування до виконання чи невиконання цивільних правових зобов'язань. Колекторські служби не мають права приходити до вашої оселі та вимагати повернення боргу.

Тому, якщо людина постраждала від таких дій з боку колекторів, потрібно звернутися із заявою до поліції.

Існує один законний метод стягнення боргу – це звернення до суду.

Насамперед, потрібно міняти сам підхід до справи. Бо однозначно існують угрупування, які займаються вибиванням боргів будь-яким шляхом. Легалізувати їхню діяльність не можна, хоча вони самі цього вимагають. Ця сфера потребує уваги з боку правоохоронних органів.

Наприкінці 2019 року Верховна Рада України ухвалила в першому читанні неоднозначний законопроєкт, який ще на стадії обговорення в колі народних обранців та експертів викликав здебільшого негативні відгуки. Ідеться про законопроєкт №2133 про захист прав боржників під час здійснення колекторської діяльності.

Колектори часто діють методами залякування та пресингу, використанням у листах-претензіях якихось «розумних» слів, банківських термінів та цифр. Є навіть випадки, коли колектори надсилають фальшиві рішення суду про стягнення боргу. Людина під таким тиском інколи погоджується віддати гроші, які від неї вимагають, аби тільки їй дали спокій. Але якщо уважно читати листи колекторських агентств, то може виявитися, що інформація надається людині з перекрученням змісту, термінів і понять.

Якщо кредитор чинить тиск на позичальника чи здійснює вимагання, він несе відповідальність за свої дії перед законом.

Другие новости