ПоддержатьУкраїнська

Аліса і Базиліо на тендерному «полі Чудес»: у Броварах пов’язані фірми наживаються на десятки мільйонів з дитячого столу

StopCor
StopCor

StopCor

Аліса і Базиліо на тендерному «полі Чудес»: у Броварах пов’язані фірми наживаються на десятки мільйонів з дитячого столу

ГО «Стоп Корупції» та рух «За чесні закупівлі» кидають виклик тендерним корупціонерам і нечистим на руку бізнесменам, що наживаються на дитячому харчуванні. Сьогодні ми розкриємо читачам деталі хитрої й водночас простої корупційної схеми, за допомогою якої з тарілок школярів зникають продукти, а з бюджету – десятки мільйонів гривень.

Минулого року «СтопКор» вже розповідав про сумнівні тендери від Управління освіти і науки Броварської міськради, тож зараз ближче познайомимо читача зі схемою, за допомогою якої у броварчан вкрали 30 млн грн.

Схема до геніальності проста і примітивна:

«Замовник, в даному випадку Управління освіти Броварської міської ради (далі УОН) оголошує закупівлю, чесно обирає учасника з найнижчою пропозицією, показує шалену економію у 30 і більше відсотків, звітує про нечуваний аукціон відкритості й затихає», – розповідає голова Броварського осередку ГО «Стоп Корупції» та координатор руху «За чесні закупівлі» Роман Сімутін, – «Допоки на сцену не виходять постачальники, які шляхом нехитрих дій примудряються укласти з десяток «допок» (додаткові угоди – прим.) протягом кількох місяців і збільшити ціну товару у декілька разів».

Лідирують у сумнівному ТОП-20 за кількістю додаткових угод вже знайомі нашому читачеві ПП «ЧІЛДРЕН-ПРОДУКТ», ТОВ «Руол Стандарт» та ФОП Туровець О.М.

«Це не нова, але досить поширена схема. Реалізують таку тактику несумлінні замовники, передусім до великих тендерів, де маржа і відкати – суттєві. Тож спочатку показується значна економія коштів і забезпечується перемога потрібного учасника, а потім починається безпідставне підвищення ціни. В результаті маємо зменшення об’ємів і ціну, навіть більшу від очікуваної», – резюмує пан Сімутін.

Згідно з даними системи DoZorro, загальна кількість договорів з ПП «ЧІЛДРЕН-ПРОДУКТ» становить 42, а кількість додаткових угод – увага! – 233. Отже, в середньому на кожен укладений контракт доводиться 5-6 додаткових угод. Схожі показники має й ФОП Туровець О.М.

Розглянемо, наприклад, тендер UA-2017-12-05-001250-c на закупівлю м’яса на суму 2,9 млн грн. Зокрема, на свинину ціну підвищували 5 разів протягом 5 місяців: з 90,00 грн/кг до 122,82 грн/кг (на 36%). А потім двічі «погрались» із обсягами постачання. Так само й з яловичиною: за 5 місяців ціна зросла з 97,40 грн/кг до 149,40 грн/кг (53%).

А тепер порівняємо ці ціни з середньоринковими:

Як бачимо, гуртові ціни, встановлені останньою додатковою угодою від 31 жовтня, вищі навіть за роздрібні (!) ціни у більшості столичних супермаркетів станом на кінець 2018 року, що є цілковитим нонсенсом. З ціни складається таке враження, ніби свинину і яловичину для броварських шкіл закуповують в елітному маркеті на кшталт Le Silpo чи «Гурман-Фуршет»! При цьому обсяг закупівлі по яловичині… зменшили з 4,6 до 3,8 тонн.

Ще один кричущий приклад тендеру: UA-2017-12-04-003694-c.

Дійові особи – ті самі. 12 січня 2018 року укладено договір закупівлі 250 т картоплі вартістю 3,90 грн/кг. А вже 25 травня, після укладання восьми додаткових угод, ціна зросла до 8,30 грн/кг – більше ніж удвічі.

Для порівняння: за даними щоденного моніторингу цін на оптових ринках станом на кінець квітня 2018 року картопля на оптових майданчиках України продавалася по 3,8-4,5 грн/кг, на великий опт продавці погоджувались знизити ціну ще на 5-7%. Продавці ринку «Столичний» у Києві пропонували картоплю за ціною 4-4,5 грн/кг.

Дивні перетворення торкнулись і обсягів постачання: так, за «першою» ціною в 3,90 грн/кг було відвантажено 7320,8 кг картоплі, а за «останньою» в 8,30 грн/кг – вже 87200,412 кг. Всього ж поставлено: 128 110 кг картоплі замість 250 000 кг, про які йшлося у тендерній пропозиції – майже на 50% менше. Тобто дітям поставили у два рази менше картоплі, а з цих 128 тонн понад дві третини (87 тонн) реалізували за максимальною ціною.

Аналогічна схема діє і з печивом, крупами, олією, молоком та іншими продуктами харчування.

Ще раз наведемо цифри і оцінимо розмах: при середньому підвищенні цін на 50-60% для 42 укладених з ПП «ЧІЛДРЕН-ПРОДУКТ» договорів на суму у 42 млн грн підрахунки показують, що замість економії загальна сума втрат для бюджету шляхом систематичного укладання додаткових угод зросла на 25-30 мільйонів гривень. При цьому їдальні отримали недопостачання, а стандартна порція м’яса в тарілці середньостатистичного броварського учня дивним чином зменшилась на 1/5, а об’єм гарніру – майже вдвічі.

Дуже нагадує відому казку, коли кіт з лисицею поласували смачною вечерею, а хлопчику Буратіно, який власне за все й платив, замовили «три корочки хлеба». Мабуть, постачальники знають магічне заклинання для вирощування грошового дерева. Або мають золотий ключик від правильних дверей.

До речі, факти необґрунтованого і нестримного підвищення цін ПП «ЧІЛДРЕН-ПРОДУКТ» вже зацікавили головного прокурора міста Бровари.

То хто ж ці Аліса і Базиліо, які мають мільйонні прибутки на дітях?

Засновником ПП «ЧІЛДРЕН-ПРОДУКТ», що зареєстроване за адресою: Київська обл., м. Бровари, вул. Олімпійська, буд. 10-А, кв. 8, є Туровець Петро Дмитрович. А керівником і контактною особою з публічних закупівель вказано Туровець Олену Миколаївну.

Олена Миколаївна, як бачимо з даних порталу Clarity Project, є досить успішною бізнес-вумен та управляє одразу трьома компаніями: окрім вищеназваного ПП «ЧІЛДРЕН-ПРОДУКТ» це ФОП Туровець О.М. та ПП «Юність Київщини», зареєстровані у тій самій квартирі №8 по вулиці Олімпійській у Броварах. Не відстає від жінки й пан Петро: він також зареєстрований як ФОП Туровець Петро Дмитрович за тією ж адресою.

Проаналізувавши детально показники діяльності пари на тендерному «полі Чудес», бачимо, що обидва ПП та обидва ФОПи Туровців успішно беруть участь у публічних закупівлях на Київщині, а найбільший дохід мають з постачань до освітніх закладів – шкіл, садків, дитбудинків, себто з дітей та юнацтва, на що промовисто натякають навіть назви підприємств: такі собі сучасні лисиця Олена Аліса та кіт Петро Базиліо, що наживаються на юних «буратінах» під пильним оком ляльководів-посадовців.

«СтопКор» спільно з представниками руху «За чесні закупівлі» і надалі висвітлюватиме кричущі факти порушень на тендерному полі та виводитиме на чисту воду всіх фігурантів сумнівних торгів, аби не дати перетворити Україну на «Країну дурнів».

Другие новости

От 'распятых' до мальчиков-убийц: россияне придумали оправдание для убийств детей

От "распятых" до мальчиков-убийц: россияне придумали оправдание для убийств детей

Они распространяют новость о 10-летних мальчиках, которые в Мариуполе якобы убивали ножами российских военных