ПоддержатьУкраїнська

ДІАМ: подвійні стандарти відомства Семена Кривоноса для забудовників

Дмитрий Слободяник
Дмитрий Слободяник

Журналист, редактор

ДІАМ: подвійні стандарти відомства Семена Кривоноса для забудовників

Під гаслами боротьби за подолання корупції в будівництві ДІАМ подає невербальні сигнали про її існування та сталий розвиток. Ознаки корупційних проявів та прихильності до забудовника легко побачити в практиці застосування права. Коли при однакових умовах приймають кардинально протилежні рішення.

Дозвіл на будівництво видає ДІАМ Фото ілюстративне: з відкритих джерел

Подвійні стандарти ДІАМ легко відстежити при наданні (або ненаданні) дозволів на будівництво, а також  у готовності відомства проводити перевірки.

Простий приклад: порівняємо долю двох об’єктів будівництва в столиці одного класу наслідків СС3.

  • ЖК на Березняківській, 29, в Києві (ЖК Kub29). Кадастровий номер земельної ділянки: 8000000000:90:140:0045. Тип власності: Комунальна власність Цільове призначення: Іншої комерційної діяльності для будівництва, експлуатації та обслуговування офісного будинку. Назва об’єкта: Будівництво офісно-житлового будинку з підземним паркінгом на вул. Березняківська, 29 у Дніпровському районі м. Києва;

  • ЖК на просп. Степана Бандери, 34а. Кадастровий номер земельної ділянки: 8000000000:78:192:0068. Тип власності: Комунальна власність. Цільове призначення: 03.10 Для будівництва та обслуговування будівель ринкової інфраструктури (адміністративних будинків, офісних приміщень та інших будівель громадської забудови, які використовуються для здійснення підприємницької та іншої діяльності, пов’язаної з отриманням прибутку). Для реконструкції наявних будівель під багатофункціональний комплекс громадського призначення із під’їздами до нього.

В обох випадках функціональне призначення за містобудівними умовами та обмеженнями — території громадських будівель і споруд.

Порівняння ЖК на Березняківській, 29 і С.Бандери, 34  Фото: скриншот

Це — однакові випадки забудови житловими будинками землі громадського призначення з однаковим видом використання в зоні громадських будівель і споруд за Генпланом Києва.

У випадку з ЖК на проспекті Степана Бандери, 34а ДІАМ поки що відмовляє у дозволі на будівництво, прямо посилаючись на те, що реконструкція нежитлових будівель під багатофункціональний комплекс із запроєктованими квартирами не відповідає функціональному призначенню земельної ділянки відповідно до вимог містобудівної документації.

Підстави відмови у видачі дозволу на будівництво на пр. С.Бандери, 34  (з матеріалів реєстру) Фото: скриншот

Натомість у випадку з ЖК на Березняківський, 29, де так само, за логікою, незаконність будівництва очевидна, ДІАМ займає позицію вимушеної «сліпоти». 21 грудня 2021 комісія при ДІАМ розглядає частину звернень і приходить до висновку, що немає обґрунтованих підстав для перевірки. Попри власну протилежну позицію в аналогічному випадку та обурення киян щодо житлової "свічки" замість офісної будівлі, ДІАМ у випадку з цим забудовником ухиляється від проведення інспекційних заходів. І мотивує тим, що немає підстав та обгрунтування для їх проведення.

Така позиція дивує активістів. Адже дозвіл видавала така “злочинна” ДАБІ. Тож провести перевірку та довести, що ДІАМ працює по-іншому, здавалося б, має бути справою честі.

Але — ні…

Позиція ДІАМ щодо ЖК на Березняківській, 29 Фото: скриншот

Так на чиєму боці Семен Кривонос? Пильнує за  порядком у будівництві та захищає закон? Чи покриває «обраних» забудовників?

Нагадаємо:

Другие новости

Коммунальщики Киева завысили цены на аренду техники на 24 млн грн во время строительства Подольского моста

Коммунальщики Киева завысили цены на аренду техники на 24 млн грн во время строительства Подольского моста

Прокуратура Киева направила в суд обвинительный акт по и.о. директора КП за служебную халатность

Миллиарды на ГЭС и вилла на 'намыве' под Киевом: чем известен победитель тендеров 'Укргидроэнерго' Рева

Миллиарды на ГЭС и вилла на "намыве" под Киевом: чем известен победитель тендеров "Укргидроэнерго" Рева

Единственным конкурентом Ревы было ООО "КП "Электрюгзападмонтаж-11", которое предложило на 42% низшую цену