ПоддержатьУкраїнська

На ЧАЕС хочуть демонтувати конструкції старого саркофага

StopCor
StopCor

StopCor

На ЧАЕС хочуть демонтувати конструкції старого саркофага

Прип’ять – «місто-привид». Час зупинився тут у 1986 році, коли на 4 енергоблоці Чорнобильської АЕС стався вибух з викидом потужністю 300 Хіросім. Тоді навколо АЕС створили 30-кілометрову зону відчуження, та кілька десятиліть потому це місце знов загрожує українцям смертельною небезпекою – тепер вже через ризиковані бізнес-ігри. Докладніше про це – у масштабному розслідуванні Асі Шевченко.

https://www.youtube.com/watch?v=-wooCosfICs

Після вибуху на реакторі героїчно і усього протягом 206 днів звели об'єкт укриття, або Саркофаг, щоб законсервувати на місці майже двісті тонн ядерного палива, що залишилося після катастрофи.

На початку 2000-х старі конструкції над активною зоною реактора додатково укріпили. Кінцевий термін експлуатації Саркофага – 2023 рік.

У 2007 році ЧАЕС та французький концерн Novarka підписали контракт на будівництво над об'єктом «Укриття» нового безпечного конфайнменту – тобто нової захисної оболонки

Це найбільша у світі рухома арочна конструкція: заввишки як 35-поверховий будинок і завдовжки як півтора футбольні поля. Вона може витримати найпотужніший смерч і зміну температури повітря від -40 до +45.

Первісна вартість споруди оцінювалася в 980 млн євро. Однак за 6 років сума зросла на пів мільярда. Влітку 2014-го Асамблея донорів Чорнобильського фонду «Укриття» збільшила фінансування до 650 млн євро.

Та введення конфайменту в експлуатацію – це лише частина грандіозного задуму. Наступний крок – демонтаж нестабільних конструкцій старого саркофага, на який витрачатимуть вже наші з вами кошти. Це, власне, і є той самий наднебезпечний тендер, про який йдеться.

Думки щодо демонтажу і досі різняться. Та на станції твердо переконані: процес необхідний. Оскільки саркофаг і справді зводили поспіхом.

«Демонтаж нестабільних конструкцій об'єкту укриття – це наступний крок перетворення об'єкта укриття на екологічно безпечну систему. Це південні щити, трубний накат, який знаходиться на балках б1 і б2 та захищає активну зону реакторної установки. Це балка «мамонт» і балка «восьминіг». До переліку нестабільних конструкцій якраз входять ці споруди, ті які становлять велику ймовірність обвалення», – зазначає заступник головного інженера об’єкта «Укриття» ЧАЕС Сергій Кондратенко.

Ба більше, у 1986-му конструкції укриття встановлювали дистанційно без зварних і болтових з'єднань. Завдяки силі тяжіння вони спираються на ті вцілілі конструкції, які залишилися після зруйнованого реактора, а їх обвалення може призвести до ще гірших наслідків у порівнянні з тією ситуацією, що склалася зараз, пояснюють інженери.

Другие новости

Незаконное присвоение леса в Киевской области: подозревают служащих сельсовета

Незаконное присвоение леса в Киевской области: подозревают служащих сельсовета

В Киевской области полицейские разоблачили чиновников, незаконно передали территорию лесопарка в частную собственность

В Киеве задержали 'агробизнесменов', незаконно пытавшихся получить 25 млн грн кредита в банке

В Киеве задержали "агробизнесменов", незаконно пытавшихся получить 25 млн грн кредита в банке

Трое мужчин, которые выдавали себя за владельцев агробизнеса, сговорились получить кредиты на значительные суммы

Готовится уехать на ПМЖ? Долларовый миллионер Слобоженко 'эвакуировал' элитный автопарк из столичного ЖК

Готовится уехать на ПМЖ? Долларовый миллионер Слобоженко "эвакуировал" элитный автопарк из столичного ЖК

Долларовый миллионер, вероятно, планирует побег за границу?