ПоддержатьУкраїнська

60 кіло "кешу" і "кишенькові" посередники – деталі грандіозної банківської афери екс-нардепа Ігоря Скосаря

StopCor
StopCor

StopCor

60 кіло 'кешу' і 'кишенькові' посередники – деталі грандіозної банківської афери екс-нардепа Ігоря Скосаря

Набрати мільйонних кредитів під заставу майна та у підсумку залишити собі і гроші, і активи добре вміє скандальний екс-нардеп Ігор Скосар. Як вивести майно з-під застави та залишити кредиторів "з носом"? Що таке "фіктивний факторинг"? І чиї прізвища фігурують у цих корупційних схемах? Дізнавалась журналіст "СтопКору" Наталія Мальцева. 

https://www.youtube.com/watch?v=BQgXNGpQB-4

Вікторія Пилипчук хоч і не літня жінка, але якщо подивитися в реєстр, то вона просто як "стара лихварка" Достоєвського в його безсмертному творі про злочин та кару. Через цю пані проходило безліч квадратних метрів житла та нежитлових приміщень. І усюди в неї були посередники, щоб надати справам законний вигляд.

Цікаво, що по більшості об’єктів дані вносилися державними реєстраторами від комунальних підприємств. Експерти кажуть: наявність таких реєстраторів в даних про угоду, як правило, свідчить, що було що приховувати.

"Незрозуміло де, в місті, селі, неважливо, навіть у підвальному приміщенні, організовується певне комунальне підприємство, відкриває свою реєстраційну службу, отримує ліцензію і може проводити певну реєстраційну діяльність – купівлю, продаж, реєстрацію, зняття з реєстрації будь-чого, рухомого, нерухомого майна, без відома на те нотаріуса чи Мін'юсту", – пояснює правозахисник Костянтин Варшавський.

Виявляється до того ж, що саме до таких реєстраторів полюбляють ходити ті, в кого реального майна найбільше.

Як зауважує юрист, сьогодні послугами таких комунальних реєстраторів користується більшість заможних та впливових людей. Оскільки реєстраційну дію можна провести за один день, вона не буде записана в жодному реєстрі, відбудеться тільки внесення змін в реєстр речових прав. Сам чиновник чи людина, яка хоче приховати це майно, віддає його на підставну особу перевірки документів.

Окремим учасником процесу є так звані факторингові компанії. Саме така компанія – "Авістар" – виконувала супровід договору купівлі-продажу будинку на вулиці Мічуріна. Наразі власницею "Авістару" є Оксана Козачок. Втім, згідно з даними реєстру судових рішень, ще в минулому році "Авістар" був предметом судового спору між… подружжям Скосарів як власників.

Так, йдеться про скандально відомого колишнього парламентаря Ігоря Скосаря, який свого часу прославився своєю заявою про те, як купив крісло в Раді за 6 мільйонів доларів США або 60 кілограмів "кешу"

Пікантність справі надавало ще й те, що гроші панові Скосарю не належали: він взяв їх у кредит. "СтопКор" вже розповідав про те, що банк намагається стягнути з екс-депутата кількасот тисяч гривень у судовому порядку, проте останній зовсім не поспішає їх віддавати.

Тож у випадку Скосаря маємо дуже просту й цинічну схему "кидалова": набрати кредитні кошти в банку під заставу елітної нерухомості, ухилятись від повернення, перетворюючи тим самим кредити на "проблемні", а згодом викупити це саме майно під вивіскою своєї ж факторингової компанії за п’яту частину реальної вартості! От тільки з чийого ж гаманця в "сухому підсумку" будуть сплачені ці борги?

І чи не збирається одіозний екс-нардеп піти по другому колу і знову придбати собі тепленьке місце під куполом парламенту? Адже наразі Скосар знову взявся за своє і позичає круглі суми в банках: як-то кажуть, депутатом ще не став, а до кишень вкладників уже заліз.

Другие новости