ПоддержатьУкраїнська

Афери, погрози і замовне вбивство: екснардепа Скосаря підозрюють у серії тяжких злочинів

StopCor
StopCor

StopCor

Афери, погрози і замовне вбивство: екснардепа Скосаря підозрюють у серії тяжких злочинів

Кредитне шахрайство, підпільна бізнес-імперія, хабарництво і купівля мандату – ось лише неповний перелік відомих злодіянь екснардепа Ігоря Скосаря. Та, як виявили журналісти "СтопКору", у його послужному списку є й тяжчі злочини. Наприклад, замовне вбивство. Як Скосар усуває зі свого шляху "незручних" людей, та чий "дах" допомагає йому роками уникати покарання?

Ілюстрація: СтопКор

Ім’я колишнього народного депутата від "Батьківщини" Ігоря Скосаря вперше прогриміло на всю Україну, коли він сам у прямому ефірі одного з телеканалів зізнався у купівлі місця у Раді за 6 млн доларів – це понад 60 кг "кешу".

Ця сума увійшла до топ-5 найбільших хабарів в історії сучасної України. Та звідки у ексдепутата, який офіційно не має ані елітної нерухомості, ані люксових авто, ані прав власності у підприємствах, такі шалені гроші?

Скосар у прямому ефірі заявив, що заплатив за крісло народного депутата 6 млн доларів Фото: СтопКор

Як з’ясував "СтопКор", валізу з доларами Скосар "накопав" у напівлегальних кар’єрах, зареєстрованих на сина пана Ігоря – Євгена.

Загалом журналісти-розслідувачі нарахували 9 компаній, пов'язаних із родичами Скосаря. У схемі незаконного заробітку і виведення коштів в офшори фігурують також брат першої дружини Ігоря Скосаря Євгеній Коссов та співвласник підпільної бізнес-імперії, скандальний бізнесмен Дмитро Візгалов.

Позатим ця масштабна схема чомусь залишилась поза увагою ДФС-ників. Як виявили детективи ДБР, які у травні 2019 року відкрили провадження проти посадовців Дніпровської фіскальної служби за статтями 191 (розтрата) та 364 (зловживання владою), фіскали під час перевірки за неправомірну винагороду "не помітили" відшкодування податку на додану вартість у розмірі 40 мільйонів гривень.

З родиною Скосаря пов'язана ціла низка підприємств Фото: СтопКор

У досьє Cкосаря – й масштабні кредитні афери. Топ-хабарник "кинув" щонайменше на 350 тисяч доларів кілька провідних українських банків, взявши там позики без будь-якого наміру їх повертати. У схемі фігурують підставні особи і факторингова компанія, а всі спроби розгляду справи у Голосіївському суді пан Ігор просто проігнорував.

Понад те, за інсайдерською інформацією, екснардеп завинив гроші половині так званого столичного "бомонду", однак розраховуватись із боргами так само не квапиться. Замість цього в хід іде залякування фізичною розправою.

Таким нехитрим способом нещодавно пан Скосар привласнив 4 млн доларів та колекційний годинник, які належать його колишньому приятелю. За твердженням потерпілого, ці кошти підозрюваний видурив нібито на придбання родовища з залізною рудою в Індії. Однак ані родовища, ані прибутку потерпілий підприємець так і не отримав. Зате одержав погрози вбивством.

Як вдалося з’ясувати команді "СтопКору", загрози фізичного усунення з боку Скосаря – далеко не порожні слова. Чотирнадцять років тому пан Ігор вже був причетний до "мокрої" справи.

Літня сімейна пара у Києві з вини тоді ще майбутнього нардепа та його поплічника на прізвище Петченко залишилась без майна. Ошукані люди звернулись до правоохоронних органів та до суду. Опинившись під загрозою покарання, Скосар та його спільник замислили вбити заявника та свідка.

https://www.youtube.com/watch?v=kKqlPkyqVVo&feature=emb_logo

Вони найняли кілера, і один з подружжя, чоловік, загинув від рук замовного вбивці. Однак згодом справу "зам’яли", і жоден із замовників так і не був притягнутий до відповідальності за тяжкий злочин.

Впевнений у власній безкарності, Скосар продовжив свій злочинний шлях. У 2017 році ще одна людина написала заяву до Служби Безпеки України про те, що колишній нардеп погрожує вбивством. Але й це не привело нашого героя на лаву підсудних.

Тоді ж колишня цивільна дружина Ірина Левицька, яку він також ошукав та намагався залишити без бізнесу, заявила про терор і залякування з боку ексчоловіка.

Натомість новою "другою половинкою" пана Ігоря стала Юлія Скосар, до якої у правоохоронних та антикорупційних органів теж мало б з’явитись декілька цікавих питань. Після фіктивного розлучення з чоловіком, попри відсутність офіційного доходу та місця роботи, пані Юлія веде розкішний спосіб життя. Світська левиця носить дизайнерське вбрання з останніх колекцій відомих брендів ціною від 50 тисяч євро та залюбки подорожує до Європи й Росії. А у травні її публічно звинуватили у причетності до смерті бізнесмена Андрія Ващенка.

Юлія Скосар Фото: Facebook

Чому злочинній родині вдається виходити сухими з води навіть у випадку найтяжчих злочинів? Хто "кришує" одіозного Ігоря Скосаря? За інформацією "СтопКору", аферист та вбивця має надійний тил в обличчі топчиновника з Вищої Ради правосуддя, з яким має мало не родинні стосунки і який нещодавно власною персоною засвітився у скандалі і привласненням чужого майна.

Попри анонсовану і розпочату в Україні судову реформу, суди продовжують працювати "за поняттями", відмазуючи таких як Скосар від справедливого покарання. Адже судді, які давно б мали винести рішення і за фактом замовного вбивства, і за фактами численних погроз, а також примусити боржника повернути вкрадені гроші, мають власне неформальне керівництво. Зокрема, ту ж ВРП, яка за невигідні для членів ради рішення може покарати занадто сумлінного суддю.

Яскравим прикладом є дії Катерини Плахотнюк у Голосіївському суді Києва. Служителька Феміди, замість того, аби примусово привести Скосаря на засідання у справах щодо його кредитів, просто раз по раз переносить засідання через неявку колишнього нардепа. Вона не виносить рішення за відсутності VIP-підсудного, так, як це традиційно відбувається із простими громадянами, бо вочевидь боїться позбутися своєї мантії.

Аналогічним чином розглядаються й пов’язані зі Скосарем справи і в інших судах. Адже до органу, який мав би контролювати законність суддівських рішень, часто-густо потрапляють ті, хто сам є порушником і злочинцем. І навіть залишаються на другий термін, що прямо заборонено Конституцією. Треба бути невиправним оптимістом у рожевих окулярах, аби за такої системи сподіватись на законні та об’єктивні рішення суду.

Та, зі свого боку, "СтопКор" не полишає цю справу. Ми продовжимо розслідування темних справ Ігоря Скосаря та його оточення. Тож чекайте на нові сюжети й публікації, далі буде.

Другие новости