ПоддержатьУкраїнська

Через другу хвилю медреформи київські акушери вже чотири місяці не отримують зарплати

StopCor
StopCor

StopCor

Через другу хвилю медреформи київські акушери вже чотири місяці не отримують зарплати

Хто знищує вітчизняну медицину? На думку голови постійної комісії київської міськради з питань охорони здоров'я та соціальної політики Олега Гелевея, ситуація з недофінансуванням медичних закладів в столиці – закономірне продовження медреформи.

«Це недолуга медична реформа. Це навіть не реформа, а зміна у фінансуванні медичної галузі. І коли ми дивились, як приймається бюджет 2020 року, і побачили, яка цифра виділена на медицину, ми зрозуміли, що буде біда», – зазначив пан Гелевей.

https://www.youtube.com/watch?v=iRSZj1qjqvI&t=101s

За словами голови медкомісії КМР, кожна реформа потребує більшого фінансування, аніж зазвичай, оскільки можуть виникнути непередбачені витрати. Другий важливий момент – популяризація: реформу мали добре роз’яснити як серед медиків, так і серед населення України. Натомість лікарів просто поставили перед фактом.

Ситуацію з Київським перинатальним центром та Центром мікрохірургії ока міг би врятувати перехід з комунальної форми власності до державної і фінансування без укладення договору з НСЗУ або повний перегляд тарифів.

 Через брак фінансування унікальний перинатальний центр опинився не межі закриття Фото: СтопКор

«А так у нас шлях важкий, тернистий до того, що ми, на жаль, самоліквідуємось. Або приймати пологи з наявними тарифами і закриватись внаслідок недофінансування. Або так, як є зараз. Будь-який шлях для нас програшний», – коментує директор Київського міського центру репродуктивної та перинатальної медицини Вячеслав Камінський.

Сам міністр охорони здоров'я Максим Степанов виняток, зроблений для двох медичних закладів, зривом медреформи не вважає. Натомість наголошує: обидва центри – високоспеціалізовані, а отже надають таку допомогу, яку звичайні лікарні надати не зможуть.

 Акція медиків під КМДА Фото: СтопКор

Хай там як, але постанова Кабміну про фінансування перинатального центру та центру мікрохірургії ока досі не опублікована, документи не передані і медзаклади залишаються без грошей. І поки народні обранці вирішують, наскільки коректне таке фінансування – без заробітних плат залишається майже тисяча столичних медиків.

Другие новости